Yunshan wi-fi relay module

slawek
Posts: 1675
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Sep 13, 2018 6:20 pm

1. SPI MODE - DIO
2. FLASH SIZE - 32 MBit
3. dodaj esp_init_data_default.bin - w twoim przypadku pod adres 0x3fc000 - więcej w FAQ
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
slawek
Posts: 1675
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Sep 13, 2018 6:24 pm

I wyczyść moduł przed flaszowaniem...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1189
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Sep 13, 2018 6:29 pm

@Bobek1983 pokaż co pokazuje Putty. W tym sofcie sieć może pokazać sie nawet po 1min. Czy po wgraniu softu i resecie mruga niebieska dioda na ESP-12? No i zdejmij zworkę z GPIO0 po wgraniu softu ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Bobek1983
Posts: 23
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Thu Sep 13, 2018 6:50 pm

Po uwagach slawka ruszyło. Bardzo dziękuję.

Teraz mam tylko problem z hardware settings- nie mam zielonego pojęcia jakie gpio poustawiać gdzie :).
Bobek1983
Posts: 23
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Tue Sep 18, 2018 7:30 pm

W dalszym ciągu ustawiam Yunshana :). Przekaźnik działa. Mam problem z ustawieniem kontaktronu i przycisku dzwonkowego.
Zwieranie wskazanych na zdjęciu kabli nic nie zmienia w aplikacji SUPLA.
Co mogę jeszcze zmienić/gdzie popełniam błąd?
Attachments
3.jpg
3.jpg (353.43 KiB) Viewed 273 times
2.jpg
2.jpg (90.27 KiB) Viewed 273 times
elmaya
Posts: 26
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm

Wed Sep 19, 2018 12:57 am

sensor 1 = Gpio 5
Bobek1983
Posts: 23
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Wed Sep 19, 2018 7:43 am

Rozumiem, że Button2 i Sensor 2 ma pozostać bez ustawień?
Zwieranie gpioTX z "-" też nie powoduje uruchomienie przekaźnika (przycisk dzwonkowy).
User avatar
Espablo
Posts: 1189
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Sep 19, 2018 8:33 am

Zobacz tutaj jak jest z pinami viewtopic.php?f=23&t=3793
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Bobek1983
Posts: 23
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Wed Sep 19, 2018 6:41 pm

Ustawiłem Sensor1 jako GPIO5 ale niestety to nic nie dało. Zwierając kabelki oznaczone jako kontaktron zapala się tylko niebieska dioda ale w aplikacji SUPLA nie zmienia się ikona stanu czujnika otwarcia.
Zwierając TX z VCC włącza się przekaźnik jednak jego wyłączenie musi nastąpić przez ponowne zwarcie (po pewnym czasie).
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Wed Sep 19, 2018 7:05 pm

Dołóż rezystor 10k miedzy 3,3V a GPIO5 , tylko bezposrednio do GPIO
Post Reply