Yunshan wi-fi relay module

mbedyn
Posts: 1
Joined: Fri Dec 22, 2017 12:47 am

Fri Dec 22, 2017 1:23 am

jak się dostać do tej modyfikacji?? link niedostępny
pozdro
User avatar
pzygmunt
Posts: 7065
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Dec 22, 2017 11:38 am

Pisz do @Zybi
Bobek1983
Posts: 33
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Tue Sep 11, 2018 8:15 pm

W jaki sposób podpiąć Yunshan przy wgrywniu SUPLA np INCAN EASY 4096.

CP2102-->YUNSHAN

TX --> RX
RX-->TX
GND --> zacisk
VCC --> zacisk

Zasilanie 3v3

Z powyższymi ustawieniami w Putty pojawia mi się tylko coś takiego:

$GPGLL,,,,,200626.823,V,N*73
$GPGGA,,,,,,0,0,,,M,,,,*1B
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,,,*1E
$GPGST,200626.823,,,,0,,,*70
$GPRMC,200626.823,V,,,,,,,110918,,,N*44
$GPGSV,1,1,00,,,,,,,,,,,,,,,,*79
$GPGLL,,,,,200628.823,V,N*7D
$GPGGA,,,,,,0,0,,,M,,,,*1B
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,,,*1E
$GPGST,200628.823,,,,0,,,*7E
$GPRMC,200628.823,V,,,,,,,110918,,,N*4A
$GPGSV,1,1,00,,,,,,,,,,,,,,,,*79
Attachments
20180911_221005.jpg
20180911_221005.jpg (2.65 MiB) Viewed 8040 times
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Sep 11, 2018 8:46 pm

Z tego co widzę tutaj https://ucexperiment.wordpress.com/2016 ... ay-module/ to musisz go zasilić 7-30V DC
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Bobek1983
Posts: 33
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Tue Sep 11, 2018 8:50 pm

Zastanawiałem się czy przy wykrywaniu też ale najwidoczniej tak. Czyli z UART nie brać zasilania?
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Sep 11, 2018 8:56 pm

Z uarta tylko RX, TX i GND. Zasilanie modułu osobno bo na uarcie masz za niskie napięcie. Ale tu musiałby się @Zybi wypowiedzieć bo ja nie znam tego modułu.
Teraz właśnie zobaczyłem, że można go zasilić +5V z konwertera UART->USB do złącza "F"
Attachments
board.png
board.png (102.45 KiB) Viewed 8024 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Bobek1983
Posts: 33
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Tue Sep 11, 2018 9:15 pm

Przetestuję. Dziękuję za pomoc.
User avatar
shimano73
Posts: 936
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Sep 12, 2018 11:40 pm

Potwierdzam , moduł musi być zasilany 7-30V inaczej nic z tego . O tym napięciu 3,3V na uarcie najlepiej zapomnieć 😉
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Bobek1983
Posts: 33
Joined: Mon Aug 27, 2018 6:05 pm

Thu Sep 13, 2018 6:13 pm

Podłączyłem osobno zasilanie. Wgrywam oprogramowanie incaneasy:
inCan_Easy_4096_eagle.flash
inCan_Easy_4096_eagle.irom0text

Wgrywanie kończy się teoretycznie sukcesem (chyba, że coś błędnie odczytuję).

Po odłączeniu zasilania, wyciągnięciu zworki i ponowny podpięciu zasilania nie pojawia się sieć wifi modułu.

Co robię źle:)?
Attachments
1.jpg
1.jpg (223.45 KiB) Viewed 7902 times
Post Reply