Yunshan i podłączenie czujnik temperatury

Colza
Posty: 4
Rejestracja: sob lis 02, 2019 9:30 pm

sob lis 02, 2019 9:42 pm

Do Yunshan wgrałem multiboard do sterowania bramą.
Mam jednak problem z czujnikiem temperatury DS18B20. Czujnik temperatury podłączyłem jak na zdjęciu. Niestety w żaden sposób nie mogę uzyskać odczytu temperatury - próbuję na dwóch czujnikach i nic (wcześniej próbowałem bez rezystora i też nie było odczytu temperatury). Może ktoś pomoże.
Załączniki
IMG_20191102_222821.jpg
IMG_20191102_222821.jpg (6.2 MiB) Przejrzano 1148 razy
Colza
Posty: 4
Rejestracja: sob lis 02, 2019 9:30 pm

pn lis 04, 2019 3:57 pm

Nikt nic nie pomoże?
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn lis 04, 2019 4:30 pm

To nie tak, że nikt nie chce Ci pomóc.
Piszesz, że wgrałeś multiboard-a do yunshan-a. Ok.
Zaraz na pierwszej stronie tego softu:
 viewtopic.php?f=11&t=3843
Jest również instrukcja, co ten soft obsługuje i w jakiej konfiguracji:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
Z opisu jasno wynika, że ten soft jeżeli zostanie wgrany do yunshan-a, NIE obsługuje żadnego czujnika temperatury  ( ds18b20, dht22 itd.).
Dlatego nie masz żadnych odczytów i przy tym sofcie ich nie będziesz miał.
Uprzedzając Twoje pytanie, to co tam wgrać, żeby był również odczyt temperatury, musiałbyś sam stworzyć sobie taki soft, albo z oficjalnych źródeł zamieszczonych na git hub-ie lub spróbować to zrobić za pomocą:
 viewtopic.php?f=11&t=5233
Bo o ile się orientuję  ( może się mylę ), nie znajdziesz chyba gotowej binarki do yunshan-a  , z obsługą ds18b20.
gbiel
Posty: 26
Rejestracja: ndz cze 04, 2017 11:57 am

pn lis 04, 2019 4:57 pm

Zainteresuj się tym tematem : viewtopic.php?f=12&t=4783
Tam masz do pobrania między innymi soft do Yunshana.
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

pn lis 04, 2019 9:55 pm

A może masz uszkodzonego Yunshana. Ja ma zainstalowane u rodziców w 2 szklarniach yunshany i podłączone czujniki temperatury i wszystko działa służą do otwierania okien. Oczywiście soft multiboard.
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn lis 04, 2019 10:44 pm

Możliwe, że wprowadziłem Cię w błąd. Dwa posty wyżej. ( Jak co to przepraszam ).
Według opisu GPIO1 czyli TX jest wejściem ustawianym przez  użytkownika.
Według zdjęcia Ty masz ds-a podłączonego do   GPIO3 czyli RX - a to według opisu jest wyjście na dodatkowy przycisk.
Więc w konfiguracji ustaw GPIO1 jako ds18b20 ( o ile istnieje taka możliwość ), a ten żółty "kabelek" od ds-a podłącz do TX.
I wtedy tak jak napisał @mirizag powinneś mieć pomiar temperatury.
Daj znać, czy Ci się udało.
Colza
Posty: 4
Rejestracja: sob lis 02, 2019 9:30 pm

wt lis 05, 2019 9:49 pm

Niestety nadal nie działa u mnie odczyt temperatury. Jeden z czujników zamontowałem w sonoffie basic z zainstalowanym multiboardem i tam odczyt jest :| Na Yushanie próbowałem na wszystkie sposoby. Włączałem i wszystkie czujniki i pojedynczo kabelek data podłączałem i do RX i do TX i nic... Już nie mam pomysłu.
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt lis 05, 2019 11:31 pm

Spróbuj wgrać ten soft.
DS18B20 podłącz do RX-a ( gpio3 ).
Daj znać, czy działa. - u mnie działa.
Wszystkie ustawienia potrzebne do wgrania znajdują się w pliku README.
Załączniki
yunshan+ds18b20.rar
(207.01 KiB) Pobrany 98 razy
Nynus11
Posty: 11
Rejestracja: sob lis 09, 2019 4:23 pm

ndz lis 10, 2019 4:48 pm

Miałem ten sam problem z softem 2.7.2 i znalazłem rozwiązanie na forach zagranicznych Maliny. Yunshan obsługuje czujniki temperatury i wilgotności tylko podłączając DATA do RX i rezystor między DATA a +. Inne konfiguracje nie działają.
Colza
Posty: 4
Rejestracja: sob lis 02, 2019 9:30 pm

pn lis 18, 2019 8:48 pm

Patryk pisze:
wt lis 05, 2019 11:31 pm
Spróbuj wgrać ten soft.
DS18B20 podłącz do RX-a ( gpio3 ).
Daj znać, czy działa. - u mnie działa.
Wszystkie ustawienia potrzebne do wgrania znajdują się w pliku README.
Wgrałem to oprogramowanie. Niestety nie działa - nie wiem, może coś nie tak z tym czujnikiem spróbuje na innym egzemplarzu. Pozatym na tym sofcie nie działa otwieranie bramy - Yunshan widziany jest tylko jako włącznik światła i nie da się tego przestawić tak jak w multiboard
Nynus11 pisze:
ndz lis 10, 2019 4:48 pm
Miałem ten sam problem z softem 2.7.2 i znalazłem rozwiązanie na forach zagranicznych Maliny. Yunshan obsługuje czujniki temperatury i wilgotności tylko podłączając DATA do RX i rezystor między DATA a +. Inne konfiguracje nie działają.
Właśnie tak podłączam....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Yunshan wi-fi relay module”