Problemy z połączeniem Supla Android przy lokalnym supla-cloud

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
bMind
Posty: 35
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

Cześć!

W związku z tym, że postanowiłem wymienić w końcu przekaźniki bistabilne BIS-411 (których mam ze 20 a działa może z 60%) zainteresowałem się po dłuuuuugiej przerwie ponownie Suplą :) I z przyjemnością stwierdziłem, że wzbogaciła się ona o moduły na szynę DIN, które nie tylko są wielokanałowe, ale też mają dwukierunkową komunikację i integrują się ładnie z Home Assistantem przez MQTT! :) Tak więc zakupiłem na testy SLW-01 oraz ROW-04m :)

Jak na razie super, zamontowałem sterownik RGB, działa, pozostało podpięcie przycisku, ale niestety musi poczekać to do weekendu bo trochę nie mam teraz czasu ;)

Ale przechodząc do clu problemu. Zainteresowałem się możliwością postawienia Supla Cloud lokalnie na Dockerze. Poczytałem, pooglądałem filmiki, przejrzałem źródła na GitHubie i zainstalowałem. Mam jednak problem z połączeniem aplikacji mobilnej. Mój setup jest następujący:
- Supla Cloud na Dockerze
- porty skonfigurowane na customowe (powiedzmy 8008 i 8088)
- do environmentów w docker-compose.yml dodana flaga `SUPLA_PROTOCOL=http`
- na innym kontenerze stoi reverse proxy (Caddy v2) gdzie mam skonfigurowany adres którego używam lokalnie, powiedzmy supla.local, który rozwiązuje się do <ip-hosta-docker>:8008
- w konfiguracji DNS routera mam dodany supla.local z prawidłowym adresem IP reverse proxy

Całość działa tak jak reszta moich usług hostowanych w ten sposób, dobija się ładnie z przeglądarki, telefonu itd. Jeśli jednak próbuję podać te dane w ustawieniach zaawansowanych podczas logowania do aplikacji (tak, z poprawnym identyfikatorem dostępu i hasłem) to apka wisi na łączeniu i pasku postępu na dole tak w 25%.

Wiem, że nie jest to w 100% (a nawet w 50%) takie setup jak w opisie instalacji, ale jakieś pomysły? :)

Tak czy siak bardzo mnie cieszy taki rozwój projektu :)
Awatar użytkownika
bMind
Posty: 35
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

Oook..pozwolę sobie podbić ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12532
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Co z portami 2015 i 2016 ?
Awatar użytkownika
bMind
Posty: 35
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

Ok, teraz to ja się nie popisałem, ale nie wiem czemu nie dostałem przypominajki o odpowiedzi :/

Pytając o porty 2015 i 2016 pytasz o wystawienie ich w dockerze czy dodanie do konfiguracji reverse-proxy?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12532
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Aplikacja musi mieć możliwość skomunikowania się z serwerem działającym w kontenerze za pośrednictwem portów 2015/2016.
Awatar użytkownika
bMind
Posty: 35
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:33 am

Ok, zerknę jutro :) Dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-docker”