Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

PuteR
Posts: 301
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Dec 06, 2018 12:10 pm

Ok, sprawdzę wszystko jak wrócę do domu i dam znać.
PuteR
Posts: 301
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Dec 06, 2018 10:32 pm

Nareszcie sukces po kilku dniach odpowiada zarówna supla cloud i supla scripts. Wielkie dzięki fracz i lesny8. :D

Żeby nie było tak kolorowo to mam nadzieję że ostatni i błachy problem, otóż jak chcę założyć swoje konto na supla scripts (bo domyślam się że tu jest inaczej na cloud i muszę je założyć) to wyskakuje taki błąd:
Attachments
błąd.JPG
błąd.JPG (15.05 KiB) Viewed 141 times
lesny8
Posts: 175
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Dec 06, 2018 10:56 pm

Nareszcie :D
Musisz zarejestrować nowe konto, bo to Twoja instancja i nic w tej bazie nie ma.
Żeby to zrobić musisz w Cloud aktywować API, wygenerować hasło, i zastosować technikę kopiuj-wklej i kliknąć dodaj konto.
PuteR
Posts: 301
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Dec 06, 2018 11:27 pm

lesny8 wrote:
Thu Dec 06, 2018 10:56 pm
Nareszcie :D
Musisz zarejestrować nowe konto, bo to Twoja instancja i nic w tej bazie nie ma.
Żeby to zrobić musisz w Cloud aktywować API, wygenerować hasło, i zastosować technikę kopiuj-wklej i kliknąć dodaj konto.
Dokładnie tak robie i gdy klikam dodaj konto wyskakuje właśnie taki błąd.
PuteR
Posts: 301
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Dec 07, 2018 10:52 am

Tak sobie pomyślałem czy powodem takiego błędu może być to że te konto Cloud jest już powiązane z supla scripts na serwerze fracz.
User avatar
fracz
Posts: 1111
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Dec 07, 2018 3:24 pm

Nie. Cloud nic nie wie o tym kto używa Twoich danych API. To się zrobi trochę przejrzystrze w 2.3, ale nadal możesz mieć konto na wielu skryptach powiązanych z jednym clouded.
lesny8
Posts: 175
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Dec 07, 2018 3:37 pm

Wydaje mi się, że może być to przez brak NAT Loopback, chyba, że jakoś ustawiłeś?
PuteR
Posts: 301
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Dec 07, 2018 7:22 pm

lesny8 wrote:
Fri Dec 07, 2018 3:37 pm
Wydaje mi się, że może być to przez brak NAT Loopback, chyba, że jakoś ustawiłeś?
Czy na malinie da się to jakoś ustawić, czy to już kwestia routera?? Bo podejrzewam że mój fanbox raczej należy do tych ograniczonych. Jeśli na malinie się nie da tego zrobić to by znaczyło że zostaje mi tylko wymiana routera??
lesny8
Posts: 175
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Dec 07, 2018 10:30 pm

Może obejdzie się bez zmiany routera, bądźmy dobrej myśli :)
Co prawda nie udało mi się takiego błędu wywołać jak u Ciebie, a tylko taki z napisem "Błąd", ale znalazłem na niego sposób.
Trzeba do konfiguracji kontenera dołożyć statyczny wpis do /etc/hosts, który zmieni adres dla wywoływanej domeny z zewnętrznego na wewnętrzny. U mnie to zadziałało, mogłem założyć nowego użytkownika i jest komunikacja z cloud po API.

A więc zaloguj się na malinkę i edytuj plik

Code: Select all

nano supla-scripts/docker/docker-compose.base.yml 

i dodaj taki wpis

Code: Select all

   extra_hosts:
      - "supla73.noip.pl:192.168.0.2"
np. zaraz po build, założyłęm, że taki masz adres IP maliny

Code: Select all

version: '3'

services:
  suplascripts:
    container_name: ${COMPOSE_PROJECT_NAME}
    restart: unless-stopped
    networks: [default]
    build: .
    extra_hosts:
      - "supla73.noip.pl:192.168.0.2"
    volumes:
      - ../var:/var/www/var:z
      - ./apache-conf:/etc/apache2/sites-available:z
      - ../var/ssl:/etc/apache2/ssl:z
    logging:
      options:
        max-size: 50m
    depends_on:
     - suplascripts-db


  suplascripts-db:
    container_name: ${COMPOSE_PROJECT_NAME}-db
    restart: unless-stopped
    image: mysql:5.7
    networks: [default]
    environment:
      MYSQL_ROOT_PASSWORD: ${DATABASE_PASSWORD}
      MYSQL_DATABASE: suplascripts
      MYSQL_USER: suplascripts
      MYSQL_PASSWORD: ${DATABASE_PASSWORD}
    volumes:
       - ${VOLUME_DATA}/mysql:/var/lib/mysql:z
    logging:
      options:
        max-size: 50m

networks:
  default: ~
Na koniec reatart, kontener się przebuduje

Code: Select all

./supla-scripts/docker/suplascripts.sh restart
Jak wstaną kontenery spróbuj zarejestrować konto i daj znać. Teraz to już powinno hulać.

P.S.
Normalnie statyczny wpis robi się na DNS routera, a router wskazuje jako główny serwer DNS dla DHCP, wtedy wszystko co w LAN widzi domenę pod takim adresem IP jakim chcesz, no ale FunBox na to nie pozwala. Dobrze, że w ogóle dało się przekierować TCP 80 ;)
PuteR
Posts: 301
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Dec 07, 2018 10:46 pm

SUKCES :!: :!: :!:
Kolego lesny8 - jesteś wielki, bez twojej pomocy nigdy bym tego nie ogarnął, nie wiem jak Ci się odwdzięczę :D
Teraz wszystko działa jak należy, wielkie dzięki.

Teraz jeszcze zostało ogarnąć supla-dev haha :D :lol:
Post Reply