Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

PuteR
Posts: 353
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Dec 30, 2018 11:32 am

lesny8 zrobiłem jak odpisałeś, ale to chyba też nic za bardzo nie daje. Po uruchomieniu maliny czy restarcie routera procesy nie działają i muszę je uruchomić ręcznie. Zauważyłem, że jak uruchomię je ręcznie to po wydaniu komendy ps jakiś czas je widać ale po około godzinie już ich nie ma są tylko te dwa podstawowe. Czy to znaczy że są zamknięte a wszystko działa tylko do czasu aż router nie zmieni adresu IP?
lesny8
Posts: 192
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Dec 30, 2018 12:07 pm

Jak zrobisz uruchamianie w cronie to w procesach nie będziesz już nic widział i tak ma być, bo program się wykonuje i zamyka. Crone pilnuje by uruchamiać skrypt z wywołaniem programu co określony czas.

Alternatywne uruchomienie programu może być z opcją -b co jest dobre dla tych, którzy nie mają dostępu do crona. Wtedy program się im nie zamyka a zostaje uruchomiony w pamięci. Wówczas po wylistowaniu uruchomionych procesów jest widoczny na liście.

Obecna konfiguracja działa tak, że jeśli zmieni Ci się adres IP, to najpóźniej po 5minutach wpis w DNS zostanie uaktualniony, bo crone wywoła skrypt, a ten uruchomi dwa razy program z parametrami. Program za każdym razem się wykona wysyłając pakiet z aktualnym adresem IP i zamknie, a serwer DDNS po jego odebraniu dokona modyfikacji wpisu dla przesyłanej domeny.

Przetestuj po zmianie IP, powinno wszystko działać ;)
Zybi
Posts: 1200
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Dec 30, 2018 12:23 pm

@lesny8, uwielbiam czytać Twoje posty, w ciągu minuty dowiem się więcej niż po całodziennym przeglądaniu Internetu.
lesny8
Posts: 192
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Dec 30, 2018 8:34 pm

;)
CWIARTEK
Posts: 2
Joined: Tue Dec 04, 2018 10:08 pm

Thu Jan 03, 2019 4:51 pm

Ja również wg instrukcji lesny8 ogarnąłem wszystko, a męczyłem się wcześniej 2 tygodnie. Dzięki wielkie :)
Post Reply