Aktualizacja firmware w Zamelach przy Supli w Qnap

Moderator: fracz

tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw maja 07, 2020 9:29 pm

Trantitel pisze:
czw maja 07, 2020 9:04 pm
Wystarczą chyba dwa pliki, bez intermediate. Wyżej masz link do Githuba, gdzie masz te nazwy podane i foldery docelowe (zrób kopie plików, które tam są i pod ich nazwami wrzuć pliki z Qnapa. To już zadziała (po restarcie). Intermediate jest pewnie konieczny do odnawiania certyfikatu (wtedy konieczne jest zapewne ich połączenie). Mój odnawia się w Qnapie. Może można to prościej załatwić, zapewne jacyś fachowcy się odezwą.
Dzięki za zainteresowanie tematem. Jutro sprawdzę i się odezwie. Jeszcze raz dzięki. :D
Trantitel
Posty: 31
Rejestracja: pn gru 17, 2018 7:31 am

czw maja 07, 2020 9:53 pm

Rozkminiłem temat dalej i żeby w przyszłości nie mieć kłopotów to trzeba jednak jako server.crt dać połączony plik (cert główny i intermediate). Możesz to zrobić prze SSH w Qnapie, albo innym linuxie.
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw maja 07, 2020 10:07 pm

Dobrze rozumiem, że łączysz cert główny i intermediate poprzez edycję pierwszego i doklejenie do niego zawartości drugiego za pomocą np. edytora tekstu? Jeśli źle myślę to mnie popraw. Na windowsie tego nie zrobię?
Trantitel
Posty: 31
Rejestracja: pn gru 17, 2018 7:31 am

czw maja 07, 2020 10:18 pm

Tak na szybko, bo trzeba iść spać. Myślę, że w jakimś mądrym edytorze notepad++ np. to zrobisz bez problemu. Bezpośrednio pod głównym daj pośredni i powinno być ok.
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

pt maja 08, 2020 7:35 am

Dzięki za pomoc certyfikat zadziałał, tylko szkoda że jak straci ważność to trzeba będzie nowy umieszczać ręcznie. Dobre i to. Ciekawe czy można to jakoś inaczej rozwiązać na QNAPie bez kosztów.

Pozdrawiam
Tomek
Trantitel
Posty: 31
Rejestracja: pn gru 17, 2018 7:31 am

pt maja 08, 2020 9:07 am

Pewnie mechanizm przedłużenia zadziała, ale teraz masz ten sam certyfikat na Qnapie i w kontenerze. By go przedłużyć, to któryś z nich musi mieć otwarty port 80.
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

pt maja 08, 2020 10:14 am

Z adresu ip Qnapa mam otwarty port 80 na routerze. Zobaczymy za miesiąc czy się odnowi.
Trantitel
Posty: 31
Rejestracja: pn gru 17, 2018 7:31 am

pt maja 08, 2020 12:10 pm

tomekk87 pisze:
pt maja 08, 2020 10:14 am
Z adresu ip Qnapa mam otwarty port 80 na routerze. Zobaczymy za miesiąc czy się odnowi.
na Qnapie się odnowi. W kontenerze nie.
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

pt maja 08, 2020 12:30 pm

Trantitel pisze:
pt maja 08, 2020 12:10 pm
tomekk87 pisze:
pt maja 08, 2020 10:14 am
Z adresu ip Qnapa mam otwarty port 80 na routerze. Zobaczymy za miesiąc czy się odnowi.
na Qnapie się odnowi. W kontenerze nie.
Można coś zrobić, aby w kontenerze się też odnowił.
ODPOWIEDZ