v2.3.26 Docker

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1898
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lut 24, 2021 10:42 pm

SUPLA v2.3.26 na Dockery została wydana.

Aktualizacja - jak zawsze:

Kod: Zaznacz cały

git pull
./supla.sh upgrade
Konfiguracja dostępu do swojego brokera MQTT za pomocą nowych zmiennych środowiskowych w .env (należy je zdefiniować w swojej konfiguracji w pliku .env, a następnie zrestartować aplikację, chyba że zrobicie to przed aktualizacją).

Powodzenia ;)
szym3k
Posty: 243
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr lut 24, 2021 11:17 pm

Kontener podniosłem, wszystko przeszło bez najmniejszych problemów.

Problem się zaczał gdy urządzenia zaczeły się podnosić. Nie wiem dlaczego ale wszystkie z wgranym softem na espressif SDK nie chcą się połączyć mają status "Wifi - connecting". Urządzenia które mają soft na arduino działają, supla virtual device też. Urządzenia są widoczne w sieci normalnie je pinguje i widzę na acces poincie. Ma ktoś podobny problem?

Edit:

dopiął się tylko THERMOMETER-ESP01 by@Zybi 2.5.3

Mam też duże zużycie cpu przez kontener z serwerem (supla-server)
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2021 11:29 pm przez szym3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2339
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lut 24, 2021 11:20 pm

U mnie to samo...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1076
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 24, 2021 11:27 pm

U mnie również część urządzeń nie może się połączyć.

W miejsca poniżej mam wpisać dowolne wartości?? Czy w zakładce integracje powinien się wtedy pojawić broker mqtt bo aktualnie go tam nie widzę.

Kod: Zaznacz cały

# MQTT Broker settings (you have to run the broker yourself)
MQTT_BROKER_ENABLED=false
MQTT_BROKER_HOST=
MQTT_BROKER_PORT=8883
MQTT_BROKER_TLS=true
MQTT_BROKER_USERNAME=
MQTT_BROKER_PASSWORD=
MQTT_BROKER_CLIENT_ID=
szym3k
Posty: 243
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr lut 24, 2021 11:43 pm

a zawsze robiłem backup wszystkich kontenerów, oczywiście tym razem nie zrobiłem :mrgreen:

cóż, nie chce mi się odtwarzać kopii bazy, poczekam na poprawkę, chyba, że jest jakiś szybszy sposób?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1898
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lut 24, 2021 11:53 pm

Zreleasuj w nocy - mówili. Dopiero rano będą ewentualne problemy - mówili. :roll:

Po wydaniu testowałem rzeczywiście tylko na virutal-device i działało ok... Szukamy.
szym3k
Posty: 243
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

czw lut 25, 2021 12:00 am

coś z ssl nie będzie? bo tak patrzę, że wszystkie moduły, które nie mają się zapięły
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1898
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

czw lut 25, 2021 12:13 am

Tak, raczej chodzi o SSL. Zaraz powinno nam się udać coś z tym zrobić.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1898
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

czw lut 25, 2021 12:32 am

Ok - naprawione.

Upgrade jeszcze raz i powinno działać :-)
szym3k
Posty: 243
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

czw lut 25, 2021 12:39 am

Działa, dziękuję pięknie 😉
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-docker”