Supla ❤ Docker

Moderator: fracz

arturkmat

Ruszyło zaczęło pobierać rozpakowywać tylko jest kolejny błąd

Code: Select all

Starting SUPLA containers
supla-db is up-to-date
Starting supla-cloud ... error

ERROR: for supla-cloud  Cannot start service supla-cloud: driver failed programming external connectivity on endpoint supla-cloud (4e62638cacebb19a3ec00e8e4b9145209f17499cc6b67418f07186a918a03893): Bind for 0.0.0.0:80 failed: port is already allocated

ERROR: for supla-cloud  Cannot start service supla-cloud: driver failed programming external connectivity on endpoint supla-cloud (4e62638cacebb19a3ec00e8e4b9145209f17499cc6b67418f07186a918a03893): Bind for 0.0.0.0:80 failed: port is already allocated
michael

Podejrzewam, że odpaliłeś to na działającym obrazie. Killnij dwa procesy:

/etc/init.d/supla-server stop
/etc/init.d/supla-scheduler stop
Jak nie to coś Ci zajmuję już port 80. Sprawdź w ustawieniach apache'a co i zmień na jakiś inny.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
arturkmat

inaczej sobie poradziłem , ponieważ instalowałem wersję dockera by hypriot i on otworzył hosting www i blokował dostęp supli musiałem zamknąć process httpd w dockerze
Ps: Robię wszystko od nowa :-( już chyba 10 raz :-p
siba

A ja tak może trochę poza głównym nurtem wątku zapytam bo utknąłem w zasadzie na samym końcu instalacji.

Instaluję suplę i skrypty w wersji docker na jednej maszynie (ubuntu x86_64) i wszystko przebiegło gładko kontenery startują i można się zalogować do supla-cloud bez problemu natomiast przy próbie założenia konta w skryptach i wpisaniu tych wszystkich danych z RESTful API klikam dodaj konto i otrzymuje komuniakt w prawym dolnum rogu w czerwonej chmurce o treści: Wystąpił nieoczekiwany błąd "Slim Application Error". Czy ktoś może miał podobny problem? Bardzo proszę o podpowiedź gdzie szukać problemu.
Screenshot from 2018-01-05 12-27-41.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Poszukaj problemu w pliku var/logs/application.log w katalogu z supla scripts.
siba

W katalogu /supla-scripts/var/logs jest pusto :shock:
a może to właśnie jest przyczyną że skrypty nie mogą tego pliku z logiem utworzyć?
fracz

Możliwe. Spróbuj poluzować tam uprawnienia, np. chmod 0777 var/logs
siba

Faktycznie pomogło pojawiły się logi a w nich masa błędów :lol:
Wszystkie błędy wynikały raczej z uprawnień bo jak jak zobaczyłem zawartość loga to poszedłem na całość i poluzowałem uprawnienia całej zawartości katalogu supla-scripts co pomogło i skrypty w końcu dopięły się do RESTful API.
Napisze bo może komuś się to przyda w przyszłości gdzie mogłem popełnić błąd. Problem tkwił w tym że chyba przed rozpakowaniem paczki ze skryptami nieopatrznie utworzyłem katalog supla-scripts z konta root a potem już tylko powieliłem ten błąd wykonując:

sudo docker/suplascripts.sh start
W każdym razie na chwilę obecną moja testowa instalacja dockerowa supla + supla-scripts na jednej maszynie ruszyła, czas na testy z urządzeniami wykonawczymi i aplikacją mobilną.
Wielkie dzięki za wsparcie w trudnych chwilach @fracz.
andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Witam

Zainstalowałem suple na malinie i wszystko jest ok , ale mam problem przy instalacji supla-scripts według supla-scripts - Docker installation
wywala błąd , w czym może być problem ?

Starting SUPLA scripts containers
Starting in STANDALONE mode
ERROR: Couldn't connect to Docker daemon at http+docker://localunixsocket - is it running?

If it's at a non-standard location, specify the URL with the DOCKER_HOST environment variable.
Got permission denied while trying to connect to the Docker daemon socket at unix:///var/run/docker.sock: Get http://%2Fvar%2Frun%2Fdocker.sock/v1.35/containers/suplascripts/json: dial unix /var/run/docker.sock: connect: permission denied
supla-scripts crontab already installed
supla@raspberrypi:~/supla-scripts $
fracz

andras wrote: Sun Jan 07, 2018 10:42 pm Couldn't connect to Docker daemon at http+docker://localunixsocket - is it running?
Albo Docker nie działa albo użytkownik z którego uruchamiasz kontenery nie jest w grupie docker.

Return to “supla-docker”