Supla ❤ Docker

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1037
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt gru 19, 2017 9:35 am

fracz pisze:
pn gru 18, 2017 1:30 pm
Dorzuciłem filmik z optymistyczną ścieżką instalacji: https://www.youtube.com/watch?v=MBgRUE_5dFU ;)
Udało mi się zainstalować kontener z Supla. Teraz wszystko fajnie, tylko:
1. w jaki sposób mam przenieść dane ze starej Supli do nowej?
2. gdzie skonfigurować witualne hosty? (bo skrypty mi teraz nie działają :)

Jakieś instrukcje? :shock:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1691
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt gru 19, 2017 10:09 am

Wkraczasz na niebezpieczne pole "Docker: więcej niż podstawy" :-D

Rozumiem że to Twoja jedyna malina i nie masz możliwości potestować wersji dockerowej "obok" dotychczasowej?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1037
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt gru 19, 2017 10:15 am

fracz pisze:
wt gru 19, 2017 10:09 am
Wkraczasz na niebezpieczne pole "Docker: więcej niż podstawy" :-D

Rozumiem że to Twoja jedyna malina i nie masz możliwości potestować wersji dockerowej "obok" dotychczasowej?
No dokładnie tak, nie mam osobnych urządzeń, ale póki co mam zainstalowane równolegle Suplę z obrazu oraz dockerową i przełączam sobie między nimi więc luz :)
Już wszystko odpalone i dam radę, tylko proszę o kierunek i jakieś wskazówki.
Dużo mogę wygooglować i doczytać, ale z Tobą będzie szybsza droga :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1037
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt gru 19, 2017 12:51 pm

Zacząłem bawić się i ręcznie nadałem takie same hasła do ID lokalizacji. Z automatu moduły połączyły się do nowego serwera, jednak ich konfiguracja bez przeniesienia bazy to mozolna dłubanina. Udało mi się nawiązać połączenie z bazą i zniosłem sobie wszystkie limity. Jednak nadal nie wiem gdzie namierzyć ustawienia wirtualnych hostów oraz gdzie są pliki cloud'a.

Noooo i nie wiem gdzie to wszystko siedzi :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
kamaz8
Posty: 39
Rejestracja: pt cze 30, 2017 12:03 pm

wt gru 19, 2017 4:25 pm

instalowałem według
apt-get -y install python-pip && pip install docker-compose
a późnij jak motałem się z git checkout arm32v7
curl -L https://github.com/docker/compose/relea ... ose-`uname -s`-`uname -m` -o /usr/local/bin/docker-compose
włożyłem drugą kartę ze świeżym raspbianem i od nowa spróbowałem według zaleceń. Poszło do momentu gdzie zaczęło się ściągać :(
Mam kiepski internet radiowy bo mieszkam w strasznej dziurze. Czy jest możliwość wyłączenia bądź zwiększenia czasu oczekiwania na pobieranie kolejnych paczek? Próbowałem już ze 20 razy pobrać i za każdym razem w innym miejscy rozłącza.
kamaz8
Posty: 39
Rejestracja: pt cze 30, 2017 12:03 pm

wt gru 19, 2017 4:36 pm

ERROR: net/http: request canceled while waiting for connection (Client.Timeout exceeded while awaiting headers)
root@raspberrypi:/home/pi#
kamaz8
Posty: 39
Rejestracja: pt cze 30, 2017 12:03 pm

wt gru 19, 2017 8:47 pm

serwer działa, konto założone :) Dziękuję za pomoc
rocko
Posty: 9
Rejestracja: wt gru 19, 2017 1:07 pm

sob gru 23, 2017 4:54 pm

Witam
Jak usunąć wszystkie limity?

mysql -u root -p
hasło raspberry

use supla;
update supla_user limit_aid = 1000, limit_loc = 1000, limit_iodev = 1000, limit_schedule = 1000;
mysql -u root -praspberry supla -e "UPDATE supla_user SET limit_schedule=30"
powyższe komendy nie działają: command not found
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1691
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob gru 23, 2017 5:21 pm

W instancjach dockerowych musisz wykonać to zapytanie w konetenerze.

Kod: Zaznacz cały

source supla-docker/.env && docker exec supla-db mysql -u supla --password=$DB_PASSWORD supla -e "UPDATE supla_user SET limit_aid = 1000, limit_loc = 1000, limit_iodev = 1000, limit_schedule = 1000"
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

sob gru 23, 2017 5:47 pm

Da się kontener zainstalować na RPi Zero?
ODPOWIEDZ