Supla ❤ Docker

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 1520
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Jan 18, 2018 8:21 pm

Chyba tak. Nie moja działka w Supli, wiem tyle co zza płotu słyszałem. @pzygmunt ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6189
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jan 19, 2018 10:24 am

fracz wrote:
Thu Jan 18, 2018 8:21 pm
Chyba tak. Nie moja działka w Supli, wiem tyle co zza płotu słyszałem. @pzygmunt ?
Do supla-dev nie potrzeba wiele aby to uruchomić więc docker raczej jest zbędny. Nie wiem też jak z kwestią dostępu do sprzętu z poziomu dockera tzn czy nie będzie jakiś problemów.

viewtopic.php?f=18&t=2980&p=17404#p17404
User avatar
michael
Posts: 894
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Jan 19, 2018 10:27 am

pzygmunt wrote:
Fri Jan 19, 2018 10:24 am
fracz wrote:
Thu Jan 18, 2018 8:21 pm
Chyba tak. Nie moja działka w Supli, wiem tyle co zza płotu słyszałem. @pzygmunt ?
Do supla-dev nie potrzeba wiele aby to uruchomić więc docker raczej jest zbędny. Nie wiem też jak z kwestią dostępu do sprzętu z poziomu dockera tzn czy nie będzie jakiś problemów.

viewtopic.php?f=18&t=2980&p=17404#p17404
Jak przez chwilę miałem u siebie Docker'a to z powodzeniem podpiąłem do niego Supla-Dev i działało.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6189
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jan 19, 2018 10:30 am

michael wrote:
Fri Jan 19, 2018 10:27 am
pzygmunt wrote:
Fri Jan 19, 2018 10:24 am
fracz wrote:
Thu Jan 18, 2018 8:21 pm
Chyba tak. Nie moja działka w Supli, wiem tyle co zza płotu słyszałem. @pzygmunt ?
Do supla-dev nie potrzeba wiele aby to uruchomić więc docker raczej jest zbędny. Nie wiem też jak z kwestią dostępu do sprzętu z poziomu dockera tzn czy nie będzie jakiś problemów.

viewtopic.php?f=18&t=2980&p=17404#p17404
Jak przez chwilę miałem u siebie Docker'a to z powodzeniem podpiąłem do niego Supla-Dev i działało.
No to można wersję docker-ową też przygotować
Robert
Posts: 2
Joined: Fri Feb 02, 2018 10:34 pm

Sat Feb 03, 2018 9:49 am

Cześć wszystkim

Zaczynam swoja przygodę z Supla dopiero teraz, mam nadzieje ze temat nie umarł, mam QNAPa 253 i podczas uruchamiania supla-server (przez aplikacje container-station) dostaje taki komunikat:

Code: Select all

Generating a 2048 bit RSA private key                                                                                                                                                                                                         
..................................+++                                                                                                                                                                                                         
........................................................................................................................................................................+++                                                                   
writing new private key to '/etc/supla-server/ssl/private.key'                                                                                                                                                                                
/etc/supla-server/ssl/private.key: No such file or directory                                                                                                                                                                                  
139822093919888:error:02001002:system library:fopen:No such file or directory:bss_file.c:398:fopen('/etc/supla-server/ssl/private.key','w')                                                                                                   
139822093919888:error:20074002:BIO routines:FILE_CTRL:system lib:bss_file.c:400:
w przypadku supla-cloud:

Code: Select all

Generating a 2048 bit RSA private key                                                                                                                                                                                                         
...............+++                                                                                                                                                                                                                            
............................................................+++                                                                                                                                                                               
writing new private key to '/etc/apache2/ssl/server.key'                                                                                                                                                                                      
/etc/apache2/ssl/server.key: No such file or directory                                                                                                                                                                                        
139958630721168:error:02001002:system library:fopen:No such file or directory:bss_file.c:398:fopen('/etc/apache2/ssl/server.key','w')                                                                                                         
139958630721168:error:20074002:BIO routines:FILE_CTRL:system lib:bss_file.c:400: 

Wersja dockera na QNAPie:

Code: Select all

[~] # docker version
Client:
 Version:      1.11.2
 API version:  1.23
 Go version:   go1.5.4
 Git commit:   781516c
 Built:        Wed Jan  3 17:06:03 2018
 OS/Arch:      linux/amd64

Server:
 Version:      1.11.2
 API version:  1.23
 Go version:   go1.5.4
 Git commit:   781516c
 Built:        Wed Jan  3 17:06:03 2018
 OS/Arch:      linux/amd64
Jakieś wskazówki :?:
jprzemek82
Posts: 18
Joined: Sat Feb 03, 2018 6:57 pm

Sun Feb 04, 2018 8:10 pm

Witam wszystkich Forumowiczów.
Zainstalowałem Supla-docker na RPI3.Instalacja bez żadnych problemów.
Gdy jestem podłączony po wifi w swoim domu Claud na androidzie oraz widgety na ekranie działają idealnie.
Chciałbym mieć także takie możliwości gdy jestem podłączony telefonem do Lte gdy nie ma mnie w domu.
Czy taka opcja jest możliwa i proszę o podpowiedż jak należy to skonfigurować.Pozdrawiam
Robert
Posts: 2
Joined: Fri Feb 02, 2018 10:34 pm

Sun Feb 04, 2018 8:11 pm

Wygląda że jest to grubszy temat. Udało mi się usunąć problem z generowaniem certyfikatu dla supla-cloud, obecnie problem dotyczy bazy danych.

Code: Select all

{"log":"Waiting for database connection (10)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:32.682003287Z"}
{"log":"Waiting for database connection (9)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:35.693404076Z"}
{"log":"Waiting for database connection (8)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:38.708479062Z"}
{"log":"Waiting for database connection (7)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:41.722214878Z"}
{"log":"Waiting for database connection (6)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:44.733970179Z"}
{"log":"Waiting for database connection (5)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:47.745258064Z"}
{"log":"Waiting for database connection (4)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:50.756902048Z"}
{"log":"Waiting for database connection (3)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:53.768202284Z"}
{"log":"Waiting for database connection (2)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:56.779372478Z"}
{"log":"Waiting for database connection (1)...\n","stream":"stdout","time":"2018-02-04T19:54:59.790666076Z"}
{"log":"19:55:02 ERROR     [console] Error thrown while running command \"doctrine:database:create --if-not-exists --no-interaction\". Message: \"An exception occured in driver: SQLSTATE[HY000] [2002] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known\" [\"error\" =\u003e Doctrine\\DBAL\\Exception\\ConnectionException { …},\"command\" =\u003e \"doctrine:database:create --if-not-exists --no-interaction\",\"message\" =\u003e \"An exception occured in driver: SQLSTATE[HY000] [2002] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known\"] []\n","stream":"stderr","time":"2018-02-04T19:55:02.794789624Z"}
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Feb 04, 2018 8:20 pm

jprzemek82 wrote:
Sun Feb 04, 2018 8:10 pm
Witam wszystkich Forumowiczów.
Zainstalowałem Supla-docker na RPI3.Instalacja bez żadnych problemów.
Gdy jestem podłączony po wifi w swoim domu Claud na androidzie oraz widgety na ekranie działają idealnie.
Chciałbym mieć także takie możliwości gdy jestem podłączony telefonem do Lte gdy nie ma mnie w domu.
Czy taka opcja jest możliwa i proszę o podpowiedż jak należy to skonfigurować.Pozdrawiam
Musisz przekierować porty 2015 i 2016 dla maliny na swoim routerze.
Oczywiście musisz mieć domenę lub stały publiczny IP
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jprzemek82
Posts: 18
Joined: Sat Feb 03, 2018 6:57 pm

Sun Feb 04, 2018 8:42 pm

Czy taki stały adres IP uzyskam poprzez portal NO-IP?
Proszę o więcej informacji odnośnie konfiguracji.
Męczę się z tym już z 3 dzień.
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Feb 04, 2018 8:52 pm

Jeśli nie masz stałego adresu - może być dynamiczna domena na no-ip
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply