Supla ❤ Docker

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 1487
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Feb 05, 2018 8:37 am

Żeby dostać się do dowolnej aplikacji uruchomionej w Twoim domu musisz posiadać zewnętrzny/publiczny adres IP. Jeśli jest on zmienny, problem rozwiążesz przez no-IP itp, ale musi on być publiczny. Informacje o tym jaki masz dostaniesz u swojego ISP i od razu możesz wtedy dopytać czy jest opcja dokupienia IP zewnętrznego.

Żeby wyjść "na świat" bez publicznego IP możesz skorzystać z VPNa, ale nie jest to tak proste do wyklikania i nie widziałem by ktoś już tu opisywał takie rozwiązanie.
kris.sg
Posts: 102
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Thu Feb 08, 2018 11:33 am

Witam
Udalo mi się postawić suplę na raspberry i supla scripts, poszlo bez problemu :)
widze ze jest opcja zrobienia kopii zapasowej : ./supla-docker/supla.sh backup
jak to przywrócić ?
druga sprawa czy mogę tez zrobić backup dla supla scripts i ewentualnie przywrocic ?

Pozdrawiam
Krzysiek
User avatar
fracz
Posts: 1487
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Feb 08, 2018 1:03 pm

Przywrócenie danych: analogicznie jak przy imporcie (punkt od 3): viewtopic.php?f=40&t=2696

Kopia i przywrócenie danych skryptów - podobnie jak w cloudzie (w pliku supla.sh masz komendy).

W przypadku skryptów do pełnego przywrócenia danych konieczny jest jeszcze klucz szyfrujący z var/system/key. Bez niego z przywróconych/przeniesionych danych nie będzie się dało odczytać danych autentykujących użytkowników do SUPLA API.
tijo
Posts: 60
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Mon Feb 12, 2018 10:22 pm

fracz wrote:
Sat Dec 23, 2017 5:21 pm
W instancjach dockerowych musisz wykonać to zapytanie w konetenerze.

Code: Select all

source supla-docker/.env && docker exec supla-db mysql -u supla --password=$DB_PASSWORD supla -e "UPDATE supla_user SET limit_aid = 1000, limit_loc = 1000, limit_iodev = 1000, limit_schedule = 1000"
Gdzie to wpisać na qnap?
User avatar
fracz
Posts: 1487
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Feb 12, 2018 11:56 pm

Musisz się sshować do qnapa i wykonać powyższą komendę (w dowolnym katalogu).

W QNAPie nie ma pliku .env, więc jest odrobinę inaczej:

Code: Select all

DB_PASSWORD=HasloDoBazyPodanePrzyInstalacji
docker exec supla-db mysql -u supla --password=$DB_PASSWORD supla -e "UPDATE supla_user SET limit_aid = 1000, limit_loc = 1000, limit_iodev = 1000, limit_schedule = 1000"
Nazwa kontenera (supla-cloud) może być nieco inna - sprawdzisz ją wykonując komendę docker ps.
tijo
Posts: 60
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Tue Feb 13, 2018 12:26 am

można sprawdzić jakąś komendą albo gdzieś w pliku jakie są limity?
dudu
Posts: 53
Joined: Sun Feb 25, 2018 8:54 pm

Tue Mar 20, 2018 8:21 pm

A będzie to działać na Qnap TS212P z 512 MB RAM? Czy lepiej zainwestować w Malinę 3?
vuhazu
Posts: 34
Joined: Wed Dec 21, 2016 2:19 pm

Fri Mar 30, 2018 9:32 am

How to clear cache for supla cloud?
User avatar
fracz
Posts: 1487
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Mar 30, 2018 9:59 am

vuhazu wrote:
Fri Mar 30, 2018 9:32 am
How to clear cache for supla cloud?
Have a look at viewtopic.php?p=18514#p18514

Why do you need to clear the cache?
vuhazu
Posts: 34
Joined: Wed Dec 21, 2016 2:19 pm

Fri Mar 30, 2018 2:28 pm

example
i want change OUD_DOMAIN

Code: Select all

nano supla-docker/.env
but after clear cache, it not change
Post Reply