Supla ❤ Docker

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Dec 13, 2017 2:30 pm

@michael, masz zajęte porty 2015 i 2016 na malinie. Jak jest to obraz supli to musisz najpierw ubić supla-server, ten oryginalny malinowy.

@djack2017 tak, powinny działać, ale "obok" a nie "w". Ten błąd jest dziwny. Na pewno używasz dołączonego skryptu sh?
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Wed Dec 13, 2017 5:53 pm

zainstalowałem na synology ale w tym wypadku chyba sztuka dla sztuki :)

bo wpierw musze zainstalować debiana w docker sinology by w tym debianie zainstalować docker :)

w synology lepiej zrobić spk

https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=128797
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Dec 14, 2017 8:07 am

Odpalił mi się server i cloud, ale... :)

Taki błąd

Code: Select all

Starting supla-cloud ...
Starting supla-cloud ... done

Fatal error: Uncaught RuntimeException: Unable to create the Doctrine Proxy directory "/var/www/cloud/var/cache/prod/doctrine/orm/Proxies". in /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Bridge/Doctrine/CacheWarmer/ProxyCacheWarmer.php:58
Stack trace:
#0 /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/HttpKernel/CacheWarmer/CacheWarmerAggregate.php(48): Symfony\Bridge\Doctrine\CacheWarmer\ProxyCacheWarmer->warmUp('/var/www/cloud/...')
#1 /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/HttpKernel/Kernel.php(597): Symfony\Component\HttpKernel\CacheWarmer\CacheWarmerAggregate->warmUp('/var/www/cloud/...')
#2 /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/HttpKernel/Kernel.php(119): Symfony\Component\HttpKernel\Kernel->initializeContainer()
#3 /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Bundle/FrameworkBundle/Console/Application.php(137): Symfony\Component\HttpKernel\Kernel->boot()
#4 /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Bundle/FrameworkBundle/Console/Application.p in /var/www/cloud/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Bridge/Doctrine/CacheWarmer/ProxyCacheWarmer.php on line 58

 // Warming up the cache for the prod environment with debug
 // false

 [OK] Cache for the "prod" environment (debug=false) was successfully warmed.

SUPLA crontab already installed
SUPLA containers has been started.


oraz przy próbie założenia nowego konta to:

Code: Select all

root@raspberrypi:/home/michael/supla-docker# ./supla.sh create-confirmed-user
ARM architecture detected. Adjusting configuration.
E-mail address: moj@email.pl
 An exception occurred while executing 'SELECT t0.id AS id_1, t0.salt AS salt_2, t0.email AS email_3, t0.password AS password_4, t0.legacy_password AS legacy_password_5, t0.enabled AS enabled_6, t0.reg_date AS reg_date_7, t0.last_login AS last_login_8, t0.last_ipv4 AS last_ipv4_9, t0.current_login AS current_login_10, t0.current_ipv4 AS current_ipv4_11, t0.token AS token_12, t0.password_requested_at AS password_requested_at_13, t0.timezone AS timezone_14, t0.limit_aid AS limit_aid_15, t0.limit_loc AS limit_loc_16, t0.limit_iodev AS limit_iodev_17, t0.limit_client AS limit_client_18, t0.limit_schedule AS limit_schedule_19, t0.iodevice_reg_enabled AS iodevice_reg_enabled_20, t0.client_reg_enabled AS client_reg_enabled_21 FROM supla_user t0 WHERE t0.email = ? LIMIT 1' with params ["moj@email.pl"]:

SQLSTATE[42S02]: Base table or view not found: 1146 Table 'supla.supla_user' doesn't exist
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
djack2017
Posts: 322
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Dec 14, 2017 8:12 am

Testy na SUPLA VPS Debian 8.10 Jessie - cd
Podłączyłem podstawowy wyłącznik Sonoff DS18B20 - na serwerze zarejestrował się poprawnie.
1. Zarządzanie wyłącznikiem ze smartfona działa (ver. 1.6.4). Na smartfonie wyświetla się prawidłowy status wyłącznika.
2. Ustawiłem ze strony zarządzania z przeglądarki dwa harmonogramy: jeden załącza co 10 min, drugi wyłącza co 10 min - na przemian
Harmonogramy działają - wyłącznik włącza się i wyłącza co 5 minut.
Natomiast nie wiem czy ze strony serwera w sekcji "urządzenia we/wy" powinienem móc sterować tym przełacznikiem bo jeśli tak to raczej sterowanie nie działa i status przełącznika się nie zmienia (cały czas jest na "on").
Niestety póki co nie mam innych urządzeń do podłaczenia.

Inne pytanie:
Czy po instalacji serwera mogę zmieniać jego niektóre parametry, np. zdefiniować zewnętrzny serwer pocztowy?
Plik parameters.yml jest w jakimś dziwnym podkaltalogu - gdzieś głeboko zaszyty.

Aktualnie mam inne sterowniki zarządzające zasilaniem i mierzące temperaturę (na rasberry i routerach TP-Link z openwrt).
Cała historia gromadzona jest na serwerze Zabbix. Dlatego też może jak poznam bliżej suplę to planuję jakoś pożenić ją z zabbixem.
Jacek
djack2017
Posts: 322
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Dec 14, 2017 8:22 am

@djack2017 tak, powinny działać, ale "obok" a nie "w". Ten błąd jest dziwny. Na pewno używasz dołączonego skryptu sh?
Czy dobrze rozumuję.
Mam postawiony na VPS-ie serwer supla i na tym samym serwerze chcę doinstalować supla-script. Mam nadzieję, że sie nie "pogryzą".
Wykonałem po kolei polecenia z Twojej strony.
I na końcu polecnie: docker/suplascripts.sh start co dało wynik jak w poprzednim poście.
Jacek
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Dec 14, 2017 8:56 am

djack2017 wrote:
Thu Dec 14, 2017 8:12 am
Podłączyłem podstawowy wyłącznik Sonoff DS18B20 - na serwerze zarejestrował się poprawnie.
1. Zarządzanie wyłącznikiem ze smartfona działa (ver. 1.6.4). Na smartfonie wyświetla się prawidłowy status wyłącznika.
2. Ustawiłem ze strony zarządzania z przeglądarki dwa harmonogramy: jeden załącza co 10 min, drugi wyłącza co 10 min - na przemian
Harmonogramy działają - wyłącznik włącza się i wyłącza co 5 minut.
Czyli wszystko działa. Pięknie!
djack2017 wrote:
Thu Dec 14, 2017 8:12 am
Natomiast nie wiem czy ze strony serwera w sekcji "urządzenia we/wy" powinienem móc sterować tym przełacznikiem bo jeśli tak to raczej sterowanie nie działa i status przełącznika się nie zmienia (cały czas jest na "on").
Tam się nie zmienia, to jest tylko ikonka.
djack2017 wrote:
Thu Dec 14, 2017 8:12 am
Czy po instalacji serwera mogę zmieniać jego niektóre parametry, np. zdefiniować zewnętrzny serwer pocztowy?
Plik parameters.yml jest w jakimś dziwnym podkaltalogu - gdzieś głeboko zaszyty.
Aktualnie nie, docelowa konfiguracja bedzie pozwalać na konfigurację wszystkcih tych rzeczy za pomocą zmiennych środowiskowych w .env.
djack2017 wrote:
Thu Dec 14, 2017 8:22 am
Mam postawiony na VPS-ie serwer supla i na tym samym serwerze chcę doinstalować supla-script. Mam nadzieję, że sie nie "pogryzą".
Nie pogryzą się o ile ustawisz im inne porty, bo obydwa kontenery próbują zająć 80 i 443 domyślnie. Ewentualnie, możesz obydwa kontenery schować za proxy np. https://github.com/jwilder/nginx-proxy - wtedy po nazwach domenowych możesz kierować ruch do odpowiednich kontenerów wystawionych na "normalnych" portach. Wtedy możesz dołożyć jeszcze Lets Encrypt za pomocą https://hub.docker.com/r/jrcs/letsencry ... companion/ i masz bonusowo za darmo "zielone" certyfikaty SSL. Dokładnie w ten sposób są skonfigurowane skrypty aczkolwiek grubszej instrukcji do tego nie stworzyłem.

Aha, i ważne by nie uruchamiać tych kontenerów z konta root (prawodpodobnie dlatego skrypty mają problem - zrobiłem zbyt optymistyczne założenia). Stworz sobie nierootowego użytkownika i dodaj go do grupy "docker". Instrukcja: https://docs.docker.com/engine/installa ... stinstall/
djack2017
Posts: 322
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Dec 14, 2017 10:23 am

Zainstalowałem supla-script według ostatnich wskazówek. Zaczęło to działać ale jak kliknę
na "Sceny" to otrzymuję komunikat:

Wystąpił nieoczekiwany błąd
SQLSTATE[42S02]: Base table or view not found: 1146 Table 'suplascripts.scenes' doesn't exist (SQL: select * from `scenes` where `scenes`.`userId` = 28e63d97-6f8d-44ee-835d-c53d0dd72764 and `scenes`.`userId` is not null order by `label` asc)


Sprawdziłem, że w bazie suplascripts faktycznie nie ma tablicy scenes.

Jacek
Last edited by djack2017 on Thu Dec 14, 2017 12:58 pm, edited 1 time in total.
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Dec 14, 2017 11:23 am

Ja "wysadziłem" kontener w powietrze :) ... kupię drugą kartę i na gołym Raspbianie spróbuję ponownie
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
SunRiver
Posts: 13
Joined: Thu Dec 07, 2017 6:56 am

Thu Dec 14, 2017 10:29 pm

powiedzmy że na pine się zainstalowało i nawet bez błedów ... ale
na razie nic po za tym ... zero jakiejkolwiek reakcji :) powalczę w weekend
..:: z każdym bitem serca ...
sunduino.pl
forum.sunduino.pl
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Dec 14, 2017 11:03 pm

W repozytorium na masterze pojawiła się nowa wersja konfiguracji, która pobiera już gotowe obrazy z Docker Huba zamiast budować je przy każdym uruchomieniu. Powinno więc to działać zdecydowanie szybciej. Dodałem też możliwość konfiguracji wszystkiego co się dało (chyba) - więcej o tym w przykładowym pliku konfiguracyjnym: https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... env.sample

Pobieranie z Docker Huba jest możliwe tylko na architekturach amd64 oraz x86_64 (pewnie większość VPSów i NASów). Jeśli nie będzie się chciało zainstalować - pewnie jest to coś innego. Sprawdzisz to komendą uname -m. Jeśli tak - w takim wypadku należy uruchamiać kontenery z brancha src - na którym znajduje się pełna konfiguracja, która powinna poradzić sobie ze zbudowaniem kontenerów pod daną architekturę. Na pewno tyczy się to malin i ananasów, które są oparte o ARM.

Docelowo jakoś ogarniemy by udostępniać również obrazy budowane pod ARMy - podobno się da...

Nie trzeba już wykonywać żadnych dodatkowych kroków, więc to co pisałem na priv do alpha-testerów już jest nieaktualne. Postawienie SUPLI od zera na "czystym" systemie powinno się więc sprowadzić do:

Code: Select all

apt-get -y install git
curl -sSL https://get.docker.com | sh
curl -L https://github.com/docker/compose/releases/download/1.17.0/docker-compose-`uname -s`-`uname -m` -o /usr/local/bin/docker-compose
chmod +x /usr/local/bin/docker-compose
git clone https://github.com/SUPLA/supla-docker.git
supla-docker/supla.sh start
Aktualnie instaluje się w ten sposób clouda v2.1.6-rc.1 i server 1.8.5 (tak, ten z choinkami). Wkraczamy więc w beta testy :-)
Post Reply