SUPLA i SUPLA Scripts na jednej maszynie (docker proxy)

Moderator: fracz

dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Mon Jan 15, 2018 8:03 am

Większość routerów ma u siebie gotowy skrypt pod ddns łatwiejsza i szybsza zmiana bo z pełnego automatu zmiana ip u domeny :D
siba
Posts: 96
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Mon Jan 15, 2018 2:45 pm

dawkor wrote:
Mon Jan 15, 2018 8:03 am
Większość routerów ma u siebie gotowy skrypt pod ddns łatwiejsza i szybsza zmiana bo z pełnego automatu zmiana ip u domeny :D
Ale o co chodzi :?:
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Mon Jan 15, 2018 3:23 pm

Kolega post wyzej poleca serwis do zmiennych ip. Ddns wrdlug mnie jest lepszym.wyjsciem bo go konfigurujesz na.ogol w.routerE :)
siba
Posts: 96
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Mon Jan 15, 2018 6:04 pm

Napisałem że ten serwis jest bardzo pomocny przy przekierowaniu kilku subdomen na jeden adres ip, ale faktycznie opcja "ujarzmienia" zmiennego ip także tam jest. Jednak w tym wątku głównym zagadnieniem jest serwer proxy i działanie dwóch serwisów na jednej maszynie więc sprawa zmiennego ip schodzi tutaj na dalszy plan.
Nie wiem czy ddns oferuje bezpłatną usługę tworzenia kilku subdomen i kierowania ich na domenę główną (co jak napisał autor wątku jest niezbędne do działania docker proxy) nigdy nie wgryzałem się w temat, bo mam inne sprawdzone sposoby na radzenie sobie z problemem zmiennego ip. Ponadto z doświadczenia wiem że różne rozwiązania implementowane przez producentów w routerach na dłuższą metę bywają zawodne, lepiej jeśli jest taka możliwość wykorzystać aplikację która sprawdza co jakiś czas czy jest aktualna i w razie konieczności się sama aktualizuje, ale to tylko moje prywatne zdanie i opinia.
Może kolego podpowiesz innym użytkownikom zainteresowanym tym zagadnieniem jak skonfigurować suplascripts i supla-cloud z docker proxy na przykładzie ddns na zmiennym ip jeśli się da to zrobić. Byłaby to z pewnością dodatkowa cenna wiedza dla osób które przeglądają to forum.
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Tue Jan 16, 2018 6:32 am

siba wrote:
Mon Jan 15, 2018 6:04 pm
Napisałem że ten serwis jest bardzo pomocny przy przekierowaniu kilku subdomen na jeden adres ip, ale faktycznie opcja "ujarzmienia" zmiennego ip także tam jest. Jednak w tym wątku głównym zagadnieniem jest serwer proxy i działanie dwóch serwisów na jednej maszynie więc sprawa zmiennego ip schodzi tutaj na dalszy plan.
Nie wiem czy ddns oferuje bezpłatną usługę tworzenia kilku subdomen i kierowania ich na domenę główną (co jak napisał autor wątku jest niezbędne do działania docker proxy) nigdy nie wgryzałem się w temat, bo mam inne sprawdzone sposoby na radzenie sobie z problemem zmiennego ip. Ponadto z doświadczenia wiem że różne rozwiązania implementowane przez producentów w routerach na dłuższą metę bywają zawodne, lepiej jeśli jest taka możliwość wykorzystać aplikację która sprawdza co jakiś czas czy jest aktualna i w razie konieczności się sama aktualizuje, ale to tylko moje prywatne zdanie i opinia.
Może kolego podpowiesz innym użytkownikom zainteresowanym tym zagadnieniem jak skonfigurować suplascripts i supla-cloud z docker proxy na przykładzie ddns na zmiennym ip jeśli się da to zrobić. Byłaby to z pewnością dodatkowa cenna wiedza dla osób które przeglądają to forum.
Akurat mam wlasna domene, a lada dzien jak przjdzie mi rasspberyy to bede montowal suplascripts i dockera razem :D ale sproboje zrobic to z pomoca ddns, jest tam mozliwosc tworzenia alliasow :D i podzielę się z doświadczeniem.
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Wed Jan 17, 2018 8:40 am

A mam pytanie czy łatwiej to wyjdzie postawić na 2 raspberry ?:D bo akurat mam 3 sztuki na jednym suple z dockerem a na drugim suplescripts ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 17, 2018 9:19 am

dawkor wrote:
Wed Jan 17, 2018 8:40 am
A mam pytanie czy łatwiej to wyjdzie postawić na 2 raspberry ?:D bo akurat mam 3 sztuki na jednym suple z dockerem a na drugim suplescripts ?
Strzelasz z armaty do komara. Postaw wszystko na jednym urządzeniu.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Mar 04, 2018 9:21 pm

Siemka,
Przenoszę wszystko z RPI3 na Qnapa(VM) i mam problem ze Supla-scripts.
Wybieram instalację supla-scripts docker i niby wszystko okej, a dostać się do nich nie mogę.
Instalacja przebiegła pomyślnie, a strona nie trybi...
Nie mogę się połączyć tak: localhost:port
ani tak: localhost:port/suplascripts
Image
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Mar 05, 2018 7:31 am

Code: Select all

docker logs --tail=50 suplascripts
Post Reply