Przeniesienie danych z wcześniejszej instancji SUPLI

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Dec 19, 2017 3:14 pm

  1. Zainstaluj i uruchom kontenery z SUPLĄ wg instrukcji.
  2. Wykonaj zrzut obecnej bazy danych

    Code: Select all

    mysqldump -u root -p supla > supla.sql
    Komenda zakłada że nazwa użytkownika to root a nazwa bazy danych to supla. Jeśli tak nie jest - wprowadź konieczne zmiany. Komenda zapyta się o hasło do konta - domyślnie na RaspberryPI jest to: raspberry.
  3. Utwórz na nowo pustą bazę danych w kontenerze

    Code: Select all

    docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:drop --force
    docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console doctrine:database:create
    
  4. Wgraj dane do bazy danych w wersji zdockeryzowanej (musisz być w katalogu supla-docker):

    Code: Select all

    source .env && cat supla.sql | docker exec -i supla-db mysql -u root --password=$DB_PASSWORD supla && DB_PASSWORD=
  5. Zrestartuj kontenery SUPLI

    Code: Select all

    ./supla.sh restart
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Dec 20, 2017 10:21 am

Powyższe instrukcje działają bezbłędnie :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Dec 20, 2017 10:42 am

A teraz odwrotnie ;)

Czy mogę wyciągnąć z kontenera skompilowany server oraz cloud i użyć go w "normalnym" środowisku?
Czy to jest takie proste jak przeniesienie bazy SQL? :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Dec 20, 2017 3:18 pm

Tak. Tym sposobem można zaktualizować sobie serwer w obrazie maliny, ale nie chciało mi się już do tego pisać instrukcji.

Code: Select all

docker cp supla-server:/usr/local/bin/supla-server .
docker cp supla-server:/usr/local/bin/supla-scheduler .
W katalogu dostaniesz 2 pliki supla-server i supla-scheduler, które musisz podmienić na swojej malinie, zatrzymując wcześniej serwer i robiąc kopie obecnych plików tak jak tu.

Clouda zaktualizujesz tak samo jak skrypty (download tara z releasu, kopia obecnego /var/www/html, rozpakowanie tara do /var/www/html, przeniesienie app/config/parameters.yml z wcześniejszej kopii) i ma działać. Do parameters.yml trzeba dopisać tylko czy chcesz captche bo inaczej się będzie czepiać że nie wie czy chcesz.

Bądź tak dobry i jak to zrobisz u siebie - napisz instrukcję na forum albo nawet skrypt analogiczny do poprzednich tylko że korzystający z tara i z tych plików które ukradniesz z kontenera. Przyjmiemy PR :-)
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Dec 21, 2017 7:43 am

Prawie zadziałało.
Cloud uruchomił się bez problemu, ale w telefonie nie mam urządzeń. W Cloudzie wchodząc na zakładkę Smartfony występuję Internal Server Error i lista smartfonów jest pusta. Włączyłem ich rejestracje i to samo. Jakieś pomysły?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Dec 21, 2017 7:45 am

Dodałeś tą recaptche do configu? Zobacz logi

Code: Select all

tail -n 50 var/logs/prod.log
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Dec 21, 2017 7:51 am

Tak dodałem.
root@raspberrypi:/var/www/html# tail -n 50 var/logs/prod.log
tail: nie można otworzyć „var/logs/prod.log” do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Wszedłem tam i faktycznie nic w tym katalogu nie ma
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Dec 21, 2017 7:58 am

Pewnie rozpakowywałeś jako root. Pisałem że jak skrypty :-)

Code: Select all

chown -R www-data:www-data /var/www/html
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Dec 21, 2017 7:59 am

fracz wrote:
Thu Dec 21, 2017 7:58 am
Pewnie rozpakowywałeś jako root. Pisałem że jak skrypty :-)

Code: Select all

chown -R www-data:www-data /var/www/html
To zrobiłem od razu po instalacji :) to nie to :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Dec 21, 2017 8:03 am

Hm. A rozpakowywałeś nowego tara na istniejący katalog czy najpierwsz przeniosłeś "stary" html i rozpakowałeś do pustego katalogu?

Spróbuj wywalić cache:

Code: Select all

rm -fr var/cache/*
Post Reply