Raspberry PI - Instalacja dockerowa

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 9:15 pm

Idę do instalacji i sprawdzenia dockera.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 9:28 pm

Kod: Zaznacz cały

pi@supla:~ $ docker -v
Docker version 18.01.0-ce, build 03596f5
pi@supla:~ $ docker-compose -v
docker-compose version 1.19.0, build 9e633ef
No i teraz przyszła kolej na Suple.
Jechać dalej czy coś gdzieś zmienić?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1780
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 07, 2018 10:17 pm

Spróbuj to postawić ze źródeł. Nie budowałem obrazów pod v6.

Usuń najpierw wszystko:

Kod: Zaznacz cały

./supla.sh stop
docker system prune -fa
rm .env
I potem

Kod: Zaznacz cały

git checkout src
./supla.sh # popraw .env jeśli trzeba
./supla.sh start
I zrób sobie dużą kawę.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 10:41 pm

Wykonałem na świeżej instalacji, czyli cloud działał, server nie.

Kod: Zaznacz cały

pi@supla:~/supla-docker $ ./supla.sh start
ARM architecture detected. Adjusting configuration.
Starting SUPLA containers
ERROR: Couldn't connect to Docker daemon at http+docker://localunixsocket - is it running?

If it's at a non-standard location, specify the URL with the DOCKER_HOST environment variable.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1780
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 07, 2018 10:43 pm

Zrób tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo usermod -a -G docker pi
Potem wyloguj się, zaloguj się i próbuj już wtedy z użytkownika pi. Jak nie dodasz użytkownika z którego korzystasz do gurpy docker, wiecznie będą jakieś problemy :|
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 10:51 pm

Wpisałem komendę by uruchomić, pobiera i rozpakowuje - więc czekam.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw lut 08, 2018 8:28 am

Siedziałem do 2 rano, ale jest gorzej jak poprzednio.
Brak połączeń z bazą danych i nic nie działa.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1780
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw lut 08, 2018 9:51 am

Możesz udostępnić to PI jakoś mi?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw lut 08, 2018 10:16 am

Mogę, napisz PW co i jak.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 11, 2018 9:00 pm

Dzięki @fracz za pomoc.

Dziś postawiłem serwer, aktualnie w domu działa OK.
Jutro idę do pracy na 6:15, podłącze i zobaczymy czy wstanie o 6:30.
Jak tak to uruchamiam ROW-01+ zasilacz + zielony pasek LED przy ekspozycji z Zamelem.
ODPOWIEDZ