Problem z instalacją w docker na Synology NAS

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 1555
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Aug 13, 2019 11:46 pm

Jestem zainteresowany. Podeślij gotowe konfiguracje, najlepiej w postaci nowego wątku na tym forum ;)
trybik
Posts: 1
Joined: Wed May 01, 2019 9:58 am

Mon Sep 02, 2019 11:28 am

Witam,
W pliku .env: ustawiłem adres, jaki ma mieć moja Supla, ustawiłem porty na 880 i 4443.
Musiałem ręcznie utworzyć katalogi "mysql", "cloud-logs" i "cloud-local".
DSM twierdzi, że Dockery Supli działają, katalogi "cloud-logs" i "cloud-local" które utworzyłem są puste.

Po wpisaniu w przeglądarkę adresu, który wprowadziłem w pliku .env nic się nie dzieje.
Wklejam "sudo docker ps":

Code: Select all

szymek@DS-LECHA29:~/supla-docker$ sudo docker ps
CONTAINER ID        IMAGE                COMMAND                  CREATED              STATUS              PORTS                                        NAMES
efbf800d6032        supla/supla-server   "/usr/bin/server-e..."   About a minute ago   Up About a minute   0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp             supla-server
652b03f6d96a        supla/supla-cloud    "docker-php-entryp..."   About a minute ago   Up About a minute   0.0.0.0:880->80/tcp, 0.0.0.0:4443->443/tcp   supla-cloud
8163db32068f        mysql:5.7.20         "docker-entrypoint..."   About a minute ago   Up About a minute   3306/tcp                                     supla-db
tyski
Posts: 8
Joined: Mon Sep 02, 2019 6:26 pm

Wed Sep 04, 2019 2:43 pm

Witam, szanownych forumowiczów :D
Z pomocą kolegi _aro_ dotarłem do miejsca gdzie mam obrazy w dokerze:

Code: Select all

:~# docker image ls
REPOSITORY           TAG                 IMAGE ID            CREATED             SIZE
supla/supla-server   latest              e780986f64da        2 weeks ago         395MB
supla/supla-cloud    latest              012ce7644138        2 weeks ago         654MB
mysql                5.7.20              7d83a47ab2d2        21 months ago       408MB
Troche dziwne że mysql jest stworzony w innym czasie niż reszta.


Uruchamiją się:

Code: Select all

/volume1/docker/supla$ ./supla.sh start
Starting SUPLA containers
Starting supla-db ...
Starting supla-db ... done
Starting supla-cloud ...
Starting supla-cloud ... done
Starting supla-server ...
Starting supla-server ... done
SUPLA containers has been started.
Ale mysql w kontenerze supla-db w koło próbuje startować.

Code: Select all

error: database is uninitialized and password option is not specified 
  You need to specify one of MYSQL_ROOT_PASSWORD, MYSQL_ALLOW_EMPTY_PASSWORD and MYSQL_RANDOM_ROOT_PASSWORD
error: database is uninitialized and password option is not specified 
  You need to specify one of MYSQL_ROOT_PASSWORD, MYSQL_ALLOW_EMPTY_PASSWORD and MYSQL_RANDOM_ROOT_PASSWORD
error: database is uninitialized and password option is not specified 
  You need to specify one of MYSQL_ROOT_PASSWORD, MYSQL_ALLOW_EMPTY_PASSWORD and MYSQL_RANDOM_ROOT_PASSWORD
Gdzie może być przyczyna problemu z hasłem?
Mój plik konfiguracyjny: .env

Code: Select all

# Where the SUPLA Cloud will be accessible? Put domain or IP address here with port.
CLOUD_DOMAIN=cloud.supla.org

# Initial user account details; delete these settings after the first launch
FIRST_USER_EMAIL=xxx@op.pl
FIRST_USER_PASSWORD=12345

# Google ReCaptcha settings
RECAPTCHA_ENABLED=false
RECAPTCHA_PUBLIC_KEY=
RECAPTCHA_PRIVATE_KEY=

# Mailer settings (SMTP)
MAILER_HOST=10.0.75.1
MAILER_PORT=465
MAILER_USER=
MAILER_PASSWORD=
MAILER_ENCRYPTION=ssl
MAILER_FROM=

# If you want to be notified about some server errors, set this
ADMIN_EMAIL=xxx@op.pl

# Where to store SUPLA Cloud's data
VOLUME_DATA=./var

# On which ports the SUPLA Cloud should listen (only if standalone mode)
PORT_HTTP=8080
PORT_HTTPS=4443

REQUIRE_REGULATIONS_ACCEPTANCE=false
REQUIRE_COOKIE_POLICY_ACCEPTANCE=false
BRUTE_FORCE_AUTH_PREVENTION_ENABLED=true

# These options protect your application
DB_PASSWORD=uPbObugbdIGzEwbCdGmO3vEZJaxemWlu
SECRET=TwxdNSR5uKQo7LGFtRrKlmQdDh7UteAH

COMPOSE_PROJECT_NAME=supla
COMPOSE_PATH_SEPARATOR=:
COMPOSE_FILE=docker-compose.yml:docker-compose.standalone.yml

Generalnie na początek nie potrzebuje dostępu do supli z zewnątrz, i pierwszej kolejności chciałbym żeby działała tylko w sieci lokalnej.
User avatar
lesny8
Posts: 735
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Wed Sep 04, 2019 9:34 pm

Jaka wersja dockera i docker-compose masz?
tyski
Posts: 8
Joined: Mon Sep 02, 2019 6:26 pm

Sun Sep 08, 2019 6:18 pm

Hej
Byłem na wyjeździe i wreszcie wróciłem.

Więc tak:

Code: Select all

Docker version 18.09.6, build 8cdf373
docker-compose version 1.17.0, build ac53b73
User avatar
lesny8
Posts: 735
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Sep 08, 2019 6:59 pm

W pliku .env domenę przypisz swoją, albo adres IP. Ta którą tam masz wpisaną raczej nie przejdzie ;)
Jaki masz model tego Synology?
tyski
Posts: 8
Joined: Mon Sep 02, 2019 6:26 pm

Mon Sep 09, 2019 4:40 pm

Cześć Lesny8,

Model to DS713+
Oczywiście adres serwera specjalnie dałem inny żeby boty nie miały za łatwo :)


Razem z _aro_ posiedzieliśmy i udało się to uruchomić.
Problemem był katalog /volume1/docker/supla który był stworzony na koncie roota ale po usunięciu wszystkiego i utworzeniu katalogu przez użytkownika wszystko ładnie ruszyło.

Więc po lanie wszystko ładnie śmiga.

Nawet konfiguracja supli działa z zewnątrz. Choć nie mam wykupionej żadnej domeny zewnętrznej. Bazuje na DDNS od Synology.

To nie jest w tej chwili potrzebne ale do pełni szczęścia brakuje sterowania z aplikacji (android) z zewnątrz. Teraz ładnie działa po wifi, serwer w aplikacji to ip lokalne.
Kiedy w aplikacji próbowałem IP zmienić na domenę łączy się w nieskończoność.

W związku z tym mam pytanie o to, jak aplikacja łączy się z serwerem? Gdzie szukać śladu problemu?

Dzięki za to że się zainteresowałeś moim problemem.
User avatar
lesny8
Posts: 735
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Sep 09, 2019 9:31 pm

tyski wrote:
Mon Sep 09, 2019 4:40 pm
To nie jest w tej chwili potrzebne ale do pełni szczęścia brakuje sterowania z aplikacji (android) z zewnątrz.
Masz przekierowane porty 2015 i 2016?
tyski wrote:
Mon Sep 09, 2019 4:40 pm
Kiedy w aplikacji próbowałem IP zmienić na domenę łączy się w nieskończoność.
Do tego na routerze musisz mieć uruchomiony natloopback, hairpin ect.
tyski
Posts: 8
Joined: Mon Sep 02, 2019 6:26 pm

Wed Sep 11, 2019 3:07 pm

Lesny to było dokładnie to co napisałeś. Przekierowałem porty i działa idealnie. :)

Wielkie dzięki.

P.S.
11 modułów do uruchomienia :D
Post Reply