Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 1606
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Nov 30, 2018 3:27 pm

W trybie proxy wybierasz domeny, pod którymi będą Twoje aplikacje. Mogą być też subdomeny, ale muszą być różne dla jednego i drugiego. Jak je skonfigurujesz - zrestartuj, poczekaj chwilę i maja się pojawić pod tymi adrseami które skonfigurowałeś (zakładam że DNSy już wskazują na Twój serwer).

Jak nie - sprawdź logi: nginx, nginx-letsencrypt, nginx-gen.

Generalnie za pierwszym razem, jak jeszcze nawet nie wyobrażasz sobie jak to ma działać to tam dużo rzeczy może... nie działać :-D Albo działać inaczej niż założyłeś - stąd problemy.

Być może to już jest ten aspekt naszego stosu, gdzie powinien wkraczać certyfikowany instalator SUPLA :lol:
PuteR
Posts: 542
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Nov 30, 2018 3:56 pm

Wojtku pewnie będziesz miał mnie dość, ale nie za bardzo rozumiem jak mam się do tego tryby proxy dostać i jak je później zresetować ?? Wybieram domeny - muszę je jakoś wcześniej utworzyć czy ma to być domena do maliny??
Hmm zakładasz że DNS wskazują na mój adres, to co ustawiałem na routerze to przekierowanie portów i ustawiłem DDNS. :] czy to wystarczy??
User avatar
fracz
Posts: 1606
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Nov 30, 2018 10:39 pm

Po kolei.

Czy masz DWIE domeny które wskazują na Twoją malinę? Czy tylko jedną i to jeszcze jest z Dynamic DNS? Jak to drugie, to nie postawisz dwóch aplikacji na takim hoście.
PuteR
Posts: 542
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Nov 30, 2018 10:45 pm

W tek chwili w serwisie noip mam utworzone dwie domeny wskazujące na maline. Wcześniej nim zacząłem bawić się tym proxy i supla scripts obie kierowały do clouda, a teraz żadna nie działa.

zastanawiam się czy może nie lepiej będzie sformatować kartę i zacząć wszystko jeszcze raz bo może zbyt wiele już namieszałem w tych wszystkich plikach :]
PuteR
Posts: 542
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Dec 02, 2018 4:39 pm

fracz pomożesz?? walczę z tym cały czas i nie mogę dojść gdzie leży mój problem. W tej chwili działa to tak że mam clouda na rapsberry i tu nie ma problemu działa ładnie w domu jak i z zewnątrz chociaż nie wiem jeszcze jak aplikacja się sprawuje poza domem (nie miałem okazji sprawdzić). Jeśli chodzi o skrypty to założyłem drugie konto na twoim serwerze i spiąłem ze swoim cloudem, ale to rozwiązanie pośrednie bo jak wysiądzie mi internet w domu to świateł które są sterowane skryptami już nie załączę.

Jak odpalam proxy to mogę jednocześnie uruchomić i clouda i skrypty ale kończy się to tym że załącza się tylko aplikacja, a na clodua i na skrypty i tak nie mogę wejść. Inna sprawa że jak mam wyłączone proxy i odpalam tylko skrypty to też nie mogę się na nie zalogować w ogóle się strona nie ładuje.
User avatar
fracz
Posts: 1606
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Dec 03, 2018 9:00 am

Daj mi jakiś dostęp do tego na priv + info pod jakimi domenami ma to siedzieć to zobaczę z czym jest problem.
PuteR
Posts: 542
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Dec 03, 2018 5:23 pm

z pomocą turotoriala kolegi lesny8 poszedłem o krok dalej i właściwie chyba wszystko działa jak należy. Problem mam tylko z utworzeniem subdomeny dla supla script przez co nie mogę na nie wejść. Czy macie jakiś sprawdzony darmowy lub tani serwis oferujący stworzenie domy i subdomeny. Ten który ja wykorzystałem noip.com chyba nie daje możliwości tworzenia subdomeny albo ja nie wiem jak to zrobić.
User avatar
fracz
Posts: 1606
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Dec 03, 2018 5:26 pm

To nie musi być subdomena. Jeśli noip pozwala Ci ustawić dwa adresy które prowadzą do Twojego hosta to możesz ich użyć i powinno działać.

Co robiłeś nie tak że wcześniej nie chciało działać?
PuteR
Posts: 542
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Dec 03, 2018 5:36 pm

Wcześniej nie skasowałem # przy portach i nie dodałem go przy adresach :D i w sumie tyle. Ale teraz o ile i cloud i skrypty się uruchamiają to na cloda loguję się bez problemu ale jak wpisuje adres który mam przypisany do skryptów to wywala błąd 502 Bad Gateway nginx/1.15.7. Dlatego myślałem że jest problem z subdomeną.
User avatar
fracz
Posts: 1606
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Dec 03, 2018 6:21 pm

Zrestartuj proxy (wszystkie 3 kontenery)
Post Reply