Aktualizacja v2.2.0 -> v2.3.0

Moderator: fracz

Post Reply
User avatar
fracz
Posts: 1562
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Feb 12, 2019 2:43 pm

W celu aktualizacji Dockerowej instancji v2.2.x do v2.3.x należy wykonać poniższe komendy w katalogu supla-docker.

Code: Select all

git pull
./supla.sh upgrade
User avatar
fracz
Posts: 1562
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Feb 12, 2019 10:56 pm

Wszystkie architektury się wybudowały. Można aktualizować komendami jak wyżej.

Jeżeli po aktualizacji coś nie działa, poczekaj chwilę. Jeśli nadal nie działa - zrestartuj kontenery: ./supla.sh restart. Jeśli nadal nie działa - sprawdź logi kontenerów.

Dobrze by było by pierwsze odważne osoby napisały w tym wątku co zadziałało i dlaczego ;)
User avatar
lesny8
Posts: 735
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Feb 12, 2019 11:40 pm

Działa, ale nie obyło się bez błędu..

Code: Select all

./supla.sh upgrade
Making database backup
Database backup saved to ./var/backups/supla02122019231315.sql.gz
Stopping SUPLA containers
Stopping supla-server ... done
Stopping supla-cloud  ... done
Stopping supla-db     ... done
SUPLA containers has been stopped.
Pulling supla-db     ... done
Pulling supla-cloud  ... done
Pulling supla-server ... done
Starting SUPLA containers
Recreating supla-db ... 

ERROR: for supla-db  UnixHTTPConnectionPool(host='localhost', port=None): Read timed out. (read timeout=60)

ERROR: for supla-db  UnixHTTPConnectionPool(host='localhost', port=None): Read timed out. (read timeout=60)
ERROR: An HTTP request took too long to complete. Retry with --verbose to obtain debug information.
If you encounter this issue regularly because of slow network conditions, consider setting COMPOSE_HTTP_TIMEOUT to a higher value (current value: 60).
Wystartowałem jeszcze raz i proces się dokończył

Code: Select all

./supla.sh start
Starting SUPLA containers
Removing supla-db
Recreating 9cce44e7fe42_supla-db ... done
Recreating supla-cloud           ... done
Recreating supla-server          ... done
SUPLA containers has been started.
Edit:
Zapomniałem dodać na czym ;)
armv7l
Docker version 18.09.0, build 4d60db4
docker-compose version 1.23.2, build 1110ad0
User avatar
fracz
Posts: 1562
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Feb 12, 2019 11:44 pm

Dobrze że się udało. Nie wiem skąd ten błąd, ale generalnie jak masz kontener z jakimiś krzakami przed nazwą (9cce44e7fe42_supla-db) to znaczy że był kiedyś jakiś konflikt kontenerów i Docker musiał coś przyhaksić by je postawić. Proponuję w takim przypadku zatrzymać wszystko, dać docker-compose rm -f i potem wystartować wszystko. Nie zgubisz żadnych danych, a nazwy powinny być normalne i nie powinny takie rzeczy się dziać w przyszłości.

Dzięki za potwierdzenie że działa :-)
User avatar
lesny8
Posts: 735
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Wed Feb 13, 2019 12:08 am

W sumie nazwy są ok

Code: Select all

CONTAINER ID        IMAGE                                                   COMMAND                  CREATED             STATUS              PORTS                                                  NAMES
2e1f2ae2f227        supla/supla-server:arm32v7                              "/usr/bin/server-ent…"   18 minutes ago      Up 17 minutes       0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp                       supla-server
e9437d071a5e        supla/supla-cloud:arm32v7                               "docker-php-entrypoi…"   19 minutes ago      Up 18 minutes       80/tcp                                                 supla-cloud
89b67e761735        hypriot/rpi-mysql:5.5                                   "/entrypoint.sh mysq…"   20 minutes ago      Up 19 minutes       3306/tcp                                               supla-db
Generalnie to wybudowałem obrazy z gałęzi src koło 17 jak zobaczyłem co się dzieje ;) ale problemy jakiś mam z 4 modułami i nie mogę wyhaczyć gdzie. Przepiąłem się na master i pociągnąłem Twoje obrazy z tą myślą, że problem się rozwiąże, ale niestety dalej jest to samo
Nie wiem czemu, ale rozłączają mi się, tak jakby server je odrzucał, bo jak aktualizowałem to w terminalu moduł działał. Tak samo w trybie konfiguracyjnym.

Logi z serwera dla dwóch modułów, pozostałe dwa zgasiłem.

Code: Select all

INFO[1550015532.305868] Device registered. ID: 1, ClientSD: 54 Protocol Version: 8
INFO[1550015534.915413] Connection accepted: 192.168.100.244:5206 ClientSD: 41 Secure: 1
INFO[1550015538.914351] Connection accepted: 192.168.100.244:5718 ClientSD: 40 Secure: 1
INFO[1550015539.64899] Cipher: AES128-SHA, ClientSD: 40
INFO[1550015541.704557] Device registered. ID: 66, ClientSD: 40 Protocol Version: 8
INFO[1550015547.345804] Connection accepted: 192.168.100.236:1125 ClientSD: 41 Secure: 1
INFO[1550015547.464843] Cipher: AES128-SHA, ClientSD: 41
INFO[1550015548.289486] Device registered. ID: 65, ClientSD: 41 Protocol Version: 7
INFO[1550015561.918332] Connection accepted: 192.168.100.244:37021 ClientSD: 52 Secure: 1
INFO[1550015562.36446] Cipher: AES128-SHA, ClientSD: 52
INFO[1550015565.920565] Connection accepted: 192.168.100.244:40800 ClientSD: 40 Secure: 1
INFO[1550015566.78742] Cipher: AES128-SHA, ClientSD: 40
INFO[1550015566.226366] Device registered. ID: 66, ClientSD: 40 Protocol Version: 8
INFO[1550015567.517575] Connection accepted: 192.168.100.236:15123 ClientSD: 41 Secure: 1
INFO[1550015567.674336] Cipher: AES128-SHA, ClientSD: 41
a to z konsoli jednego z nich

Code: Select all

connected with stefan, channel 7
dhcp client start...
ip:192.168.100.244,mask:255.255.255.0,gw:192.168.100.1
WiFi Status: 5
IP Received
client handshake start.
client handshake ok!
devconn_connect_cb
Server connected
Registered and ready.
Free heap size: 22704
pm open,type:2 0
Activity timeout 1483706617, 1463298347, 20, 20
Disconnected
devconn_disconnect_cb
WiFi Status: 5
IP Received
Disconnected
client handshake start.
state: 5 -> 0 (0)
rm 0
pm close 7
scandone
WiFi Status: 1
scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 5
cnt 

connected with stefan, channel 7
dhcp client start...
ip:192.168.100.244,mask:255.255.255.0,gw:192.168.100.1
WiFi Status: 5
IP Received
client handshake start.
client handshake ok!
devconn_connect_cb
Server connected
Registered and ready.
Free heap size: 22704
pm open,type:2 0
Activity timeout 1508709559, 1488023282, 20, 20
Disconnected
devconn_disconnect_cb
WiFi Status: 5
IP Received
Disconnected
client handshake start.
state: 5 -> 0 (0)
rm 0
pm close 7
scandone
WiFi Status: 1
scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 5
cnt
Nie chcę tu zaśmiecać wątku. Widzę że @michael ma dzisiaj podobne problemy, ale to po zmianie routera. U mnie się w sieci nic nie zmieniło, ale odkąd podniosłem do v2.3 wspomniane 4 moduły cały czas się restartują :?

Edit
Dopiszę jeszcze bo być może ma to jakiś związek. Moderujcie w razie czego.
W calbacku supla_esp_devconn_timer1_cb wylatuje tym warunkiem if ( t3 >= (devconn->server_activity_timeout+10) ) a potem supla_esp_devconn_reconnect();

Code: Select all

void DEVCONN_ICACHE_FLASH
supla_esp_devconn_timer1_cb(void *timer_arg) {

	supla_esp_wifi_check_status();

	unsigned int t1;
	unsigned int t2;
	unsigned int t3;

	//supla_log(LOG_DEBUG, "Free heap size: %i", system_get_free_heap_size());

	if ( supla_esp_devconn_is_registered() == 1
		 && devconn->server_activity_timeout > 0
		 && devconn->srpc != NULL ) {

		    t1 = system_get_time();
		    t2 = abs((t1-devconn->last_sent)/1000000);
		    t3 = abs((t1-devconn->last_response)/1000000);

		    if ( t3 >= (devconn->server_activity_timeout+10) ) {

		    	supla_log(LOG_DEBUG, "Activity timeout %i, %i, %i, %i",  t1, devconn->last_response, (t1-devconn->last_response)/1000000, devconn->server_activity_timeout+10);

		    	supla_esp_devconn_reconnect();

		    } else if ( ( t2 >= (devconn->server_activity_timeout-5)
		    		      && t2 <= devconn->server_activity_timeout )
		    		    || ( t3 >= (devconn->server_activity_timeout-5)
		    		         && t3 <= devconn->server_activity_timeout ) ) {

			    //supla_log(LOG_DEBUG, "PING %i,%i", t1 / 1000000, t1 % 1000000);
			    //system_print_meminfo();

				srpc_dcs_async_ping_server(devconn->srpc);
				
			}

	}
}
Co z tym dalej zrobić, bo już mi się łepetyna przegrzewa...
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Wed Feb 13, 2019 6:06 am

Arm7l
Attachments
Screenshot_20190213_070532_com.server.auditor.ssh.client.jpg
Screenshot_20190213_070532_com.server.auditor.ssh.client.jpg (662.19 KiB) Viewed 2737 times
Simono
Posts: 301
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Wed Feb 13, 2019 6:18 am

Nareszcie :D
Po południu jak zrobię kopię obrazu dam upgrade i znać jak poszło.
PuteR
Posts: 535
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Wed Feb 13, 2019 7:02 am

Czy przed aktualizacja należy wszystko zatrzymać czy odrazu można na wpisywać komendy a później tylko restart?
User avatar
fracz
Posts: 1562
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Feb 13, 2019 7:07 am

Od razu komendy. Screen wskazuje że nie masz dostępu do dockera. Albo sudo albo dodaj twojego użytkownika do grupy docker I przeloguj sie.
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Wed Feb 13, 2019 7:57 am

fracz wrote:
Wed Feb 13, 2019 7:07 am
Od razu komendy. Screen wskazuje że nie masz dostępu do dockera. Albo sudo albo dodaj twojego użytkownika do grupy docker I przeloguj sie.
Właśnie to jest użytkownik dockerowy i z Sudo też nie Pyka.
Attachments
Screenshot_20190213_085608_com.server.auditor.ssh.client.jpg
Screenshot_20190213_085608_com.server.auditor.ssh.client.jpg (687.96 KiB) Viewed 2688 times
Post Reply