Brak wykresów temp w aplikacji na androidzie - Własny serwer na QNAPie

Moderator: fracz

tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw lis 21, 2019 9:22 am

Witam

Do swojej instalacji dołożyłem odczyt temp. i wilgotności. Mój problem polega na tym, że w aplikacji na androidzie nie generują się wykresy temp. i wilgotności (komunikat brak danych dla wykresu ). W Supla Cloud mogę pobrać historię pomiarów. Na oficjalnym serwerze wszystko działa dobrze. Własny serwer zainstalowany jest na QNAPie w aplikacji Container Station. Supla Scripts również na QNAPie generuje wykresy. Na forum przeczytałem, że muszę poprawnie skonfigurować swoją instancję określając OAUTH url w supla.cfg lub zmieniając hostname serwera na taki zgodny z adresem URL, a jeśli to wersja dockerowa to w .env ustawić CLOUD_DOMAIN na odpowiedni adres.

Proszę o pomoc jak to zrobić. Do QNAPa mogę się zalogować przez SSH tylko co dalej? Znajdzie się ktoś kto będzie miał ochotę wyjaśnić dokładniej co i w jaki sposób zmienić.
Dodam, że całe oprogramowanie jest zaktualizowane do najnowszej wersji.

Pozdrawiam
Tomekk
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw lis 21, 2019 9:47 am

Aplikacja pobiera wykresy na porcie 443.
Na jakim porcie masz Cloud?
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw lis 21, 2019 9:57 am

Tak to wygląda

Kod: Zaznacz cały

[supla-cloud:
  environment:
    ADMIN_EMAIL: moj adres email
    CLOUD_DOMAIN: 192.168.100.10:9999
    DB_PASSWORD: password
    FIRST_USER_EMAIL: moj adres email
    FIRST_USER_PASSWORD: pass
    MAILER_ENCRYPTION: ssl
    MAILER_FROM: ''
    MAILER_HOST: ''
    MAILER_PASSWORD: ''
    MAILER_PORT: 465
    MAILER_USER: ''
    RECAPTCHA_ENABLED: 'false'
    RECAPTCHA_PRIVATE_KEY: ''
    RECAPTCHA_PUBLIC_KEY: ''
    SECRET: notsosecret
    SUPLA_PROTOCOL: https
    VOLUMES_DIR: ${PWD}
  image: supla/supla-cloud
  links:
  - supla-db:supla-db
  - supla-server:supla-server
  ports:
  - 9998:80
  - 9999:443
  restart: always
  volumes:
  - ${PWD}/ssl/cloud:/etc/apache2/ssl:z
  - ${PWD}/cloud-local:/var/www/cloud/var/local
  - ${PWD}/server:/supla-server:z
supla-db:
  environment:
    MYSQL_DATABASE: supla
    MYSQL_PASSWORD: password
    MYSQL_ROOT_PASSWORD: password
    MYSQL_USER: supla
  image: mysql:5.7.20
  restart: always
  volumes:
  - /var/lib/mysql
supla-server:
  environment:
    DB_PASSWORD: password
  image: supla/supla-server
  links:
  - supla-db:supla-db
  ports:
  - 2016:2016
  - 2015:2015
  restart: always
  volumes:
  - ${PWD}/ssl/server:/etc/supla-server/ssl:z
  - ${PWD}/server:/var/run/supla:z/code]
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw lis 21, 2019 10:32 am

Jak testowałem instalację SUPLI na QNAP-ie, to przestawiałem porty dla QTS z 443 na 4443 dla https i z 80 na 8080 dla http.Oczywiście wybór portu dla QTS był dowolny. Chodziło mi o to by zwolnić dla SUPLI 80 i 443. Nie było jeszcze wtedy wykresów i ikon, ale wolałem na standardowych portach mieć instancję SUPLI.
Sprawdź u siebie czy jak tak poprzestawiasz porty dla QTS a w .yml SUPLI dasz tak

Kod: Zaznacz cały

  ports:
  - 80:80
  - 443:443
to czy nie zacznie działać. W razie czego proces możesz zawsze odwrócić.
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw lis 21, 2019 11:14 am

Po zmianie portów czyli:

Kod: Zaznacz cały

[...]
 RECAPTCHA_ENABLED: 'false'
    RECAPTCHA_PRIVATE_KEY: ''
    RECAPTCHA_PUBLIC_KEY: ''
    SECRET: notsosecret
    SUPLA_PROTOCOL: https
    VOLUMES_DIR: ${PWD}
  image: supla/supla-cloud
  links:
  - supla-db:supla-db
  - supla-server:supla-server
  ports:
  - 80:80
  - 443:443
  restart: always
  volumes:
  - ${PWD}/ssl/cloud:/etc/apache2/ssl:z
  - ${PWD}/cloud-local:/var/www/cloud/var/local
  - ${PWD}/server:/supla-server:z
supla-db:
  environment:
    MYSQL_DATABASE: supla[...]
kontenery nie startują i wygląda to tak
PS: Porty w QTS zmieniłem
Załączniki
container.JPG
container.JPG (66.42 KiB) Przejrzano 383 razy
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1103
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw lis 21, 2019 11:23 am

zaloguj się przez ssh i zobacz:

Kod: Zaznacz cały

docker logs --tail=50 supla-cloud
druga sprawa to coś masz zduplikowany kontener dla supla-cloud
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw lis 21, 2019 11:26 am

Dwa razy jest kontener z Cloud, dziwne...
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw lis 21, 2019 11:28 am

Duplikat kontenera robi się po zmianie portów. Jak zrobię tak jak miałem w pierwszym poście to kontenery startują i nie ma duplikatu.
tomekk87
Posty: 75
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw lis 21, 2019 11:31 am

Po zalogowaniu przes SSH i wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

docker logs --tail=50 supla-cloud
mam: Error response from daemon: No such container: supla-cloud

Kontenery tak wyglądają przy ustawieniach z pierwszego postu:
Załączniki
cc1.JPG
cc1.JPG (48.74 KiB) Przejrzano 369 razy
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1103
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw lis 21, 2019 11:46 am

Spróbuj w takim razie to:

Kod: Zaznacz cały

docker logs --tail=50 supla_supla-cloud_1
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ