Sonoff 4CH Pro

tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

śr paź 14, 2020 7:21 am

and111 pisze:
wt mar 06, 2018 2:16 pm

Na chwilę obecną dostępne softy nie obsługują czujników otwarcia/zamknięcia bramy. Nie ma zatem w aplikacji podglądu/możliwości zdalnej weryfikacji czy brama jest otwarta/zamknięta. Osoby, które zatem decydują się na ten moduł z przeznaczeniem do sterowania bramą/bramami nie będą w pełni usatysfakcjonowane.

Niestety potwierdzam problemy z modułem opisywane przez szym3k i slawek (u nich wystąpił przy module 4CH). Po zaniku łączności z siecią/serwerem) moduł potrafi samoczynnie załączyć na ułamek sekundy przekaźniki, co może skutkować otwarciem/zamknięciem bramy.
Wcześniej nie zauważyłem takich sytuacji, ale dziś celowo wyłączyłem sieć WI-FI i obserwowałem zachowanie modułu.
Moduł "szuka" sieci. Jeśli nie "znajdzie" sieci to co 68 sekund restartuje się. U mnie przy każdym restarcie następuje chwilowe załączenie przekaźnika na wyjściu 1 - na szczęście do niego mam podłączone lampy zewnętrzne, które po odłączeniu sieci włączają się na ułamek sekundy - regularnie co 68 sekund. Niestety co 3 - 4 restart modułu załącza się również na ułamek sekundy przekaźnik wyjścia 2, co skutkuje otwarciem/zamknięciem bramy. Na wyjściach 3 i 4 nie zauważyłem problemów z załączeniem przekaźników w czasie restartu modułu.
Tak czy inaczej w/w opisane problemy dyskwalifikują moduł jako urządzenie do sterowania bramą.
Witam,

trochę czasu minęło i może coś się wyjaśniło w powyższej kwesti ? Ja obecnie mam jednego CH4 pro i na 4 wejściu podłączony kocioł i niby nie zauważyłem nieprawidłowości przy sterowaniu beznapięciowym. Chciałbym jednak zastosować ten sprzęt do obsługi dwóch bram i elektrozaczepu furtki włącznie z wyświetlaniem stanu. Obecnie do bram mam 2 sonffy SV ale pomyślałem żeby to zastąpić CH4 pro bo mam wolnego. Ma ktoś jakieś doświadczenia odnośnie takiego tematu ?
zejnowski
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 03, 2020 8:45 am

czw gru 03, 2020 8:47 am

Szybkie pytanie i chyba proste, ale mnie przerosło.

Jak zresetować sonoff z suplą? Zmienilem hasło do WiFi i oczywiście zapomniałem, że w sonoffie jest inne... I teraz mam kłopot.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1615
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob gru 05, 2020 3:13 pm

Zresetować ustawień raczej się nie da, chyba że soft wspiera taką możliwość.
Po prostu przełącz moduł w tryb konfiguracji i wprowadź poprawne dane do sieci wifi.
zejnowski
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 03, 2020 8:45 am

sob gru 05, 2020 6:44 pm

Czyli S5 na 5 sek i powinno banglać... ;-)
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1615
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob gru 05, 2020 7:20 pm

Spróbuj. Nie mam tego sprzętu ;)
zejnowski
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 03, 2020 8:45 am

pn gru 07, 2020 8:18 am

Hmm S5 na 5 sek nie wprowadza w tryb konfiguracji... Jakiś pomysł?
and111
Posty: 175
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn gru 07, 2020 9:11 am

zejnowski pisze:
pn gru 07, 2020 8:18 am
Hmm S5 na 5 sek nie wprowadza w tryb konfiguracji... Jakiś pomysł?
Wciśnij R1 i trzymaj ok 10 sekund, aż zacznie migać led od WI-FI.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1077
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn mar 15, 2021 7:30 pm

Ktoś podpowie jak w tym sonoffie skasować pamięć pilotów RF?? W bliskiej odległości od sonoffa mam czujnik ruchu który wysyła sygnał RF i za każdym razem jak się wzbudzi załącza jeden z przekaźników.
and111
Posty: 175
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn mar 15, 2021 7:39 pm

Którą masz wersję?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1077
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt mar 16, 2021 7:39 pm

and111 pisze:
pn mar 15, 2021 7:39 pm
Którą masz wersję?
4ch pro ta pierwsza wersja chyba R1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff 4CH”