Sonoff 4CH Pro

and111
Posty: 175
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt mar 16, 2021 7:48 pm

PuteR pisze:
wt mar 16, 2021 7:39 pm
and111 pisze:
pn mar 15, 2021 7:39 pm
Którą masz wersję?
4ch pro ta pierwsza wersja chyba R1
Musisz wcisnąć i przytrzymać mikrostyk oznaczony jako S5. Nie pamiętam ile czasu, ale wykasowanie pilotów powinno być zasygnalizowane diodą na płytce.
Wojtek1
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 17, 2021 5:58 pm

śr mar 17, 2021 7:55 pm

Witam,
Chciałem zapytać o integrację Sonoff 4CH PRO R3 z oprogramowaniem Supla. Interesuje mnie głównie połączenie z asystentem Google.
Mam wszystkie rolety w domu podpięte do sterownika Elmes st6h. Jest w nim możliwość podpięcia dodatkowego podwójnego wyłącznika do opuszczania lub podnoszenia wszystkich rolet jednocześnie. Są to zaciski bezprądowe OP, COM i CP, które maja za zadanie po złączeniu obwodu przesłać sygnał do sterownika. Chciałem w tym miejscu podpiąć tego Sonoffa i jednym kanalem uruchamiać funkcję wszystkie rolety w dół a drugim wszystkie do góry. Sonoff miałby tylko na krótką chwilę połączyć styki danego kanału. CP - COM lub OP- COM.

1. Czy do tej wersji Sonoffa można bez problemu wgrać Suple?
2. Czy Google Home widzi tego Sonoffa z oprogramowaniem Supla?
3. Czy w wersji R3 również występuje błąd związany z chwilowym załączeniem któregoś z przekaźników podczas restartu urządzenia?
Załączniki
Schemat Elmes st6h
Schemat Elmes st6h
IMG_20210317_185534.jpg (575.81 KiB) Przejrzano 507 razy
dydyrydy
Posty: 126
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

pn kwie 19, 2021 6:14 am

Cześć. Mam pytanko jak wprowadzić w tryf flashowania na płytce PRO R3. Z góry dzięki.
Załączniki
20210418_121507.jpg
20210418_121507.jpg (2.17 MiB) Przejrzano 402 razy
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
and111
Posty: 175
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn kwie 19, 2021 6:23 am

dydyrydy pisze:
pn kwie 19, 2021 6:14 am
Cześć. Mam pytanko jak wprowadzić w tryf flashowania na płytce PRO R3. Z góry dzięki.
Sprawdź przycisk od pierwszego przekaźnika S1 (wciśnij i przytrzymaj przed podłączeniem programatora do komputera).
viewtopic.php?p=91684#p91684
dydyrydy
Posty: 126
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

pn kwie 19, 2021 9:17 pm

Super. Dziękuję Ci za pomoc 😊
Moja Supla: ;)
3 x Sonoff SV (brama wjazdowa, garażowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff SV (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
zejnowski
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 03, 2020 8:45 am

śr kwie 28, 2021 4:28 pm

Mam problem z dodaniem do Supla Cloud kolejnego Sonoffa 4ch pro z suplą na pokładzie ;-)
Wchodzę normalnie po włączeniu urządzenia na stronę konfiguracji, podaję nazwę sieci, hasło, nazwę serwera supli i e-mail i nic... w supla cloud nic się nie pojawia mimo otwartej rejestracji.
Sprawdzałem 3x, dioda łączy się z wifi bo nie mryga i widzę ją w sieci.
Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1616
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr kwie 28, 2021 5:00 pm

Co masz w polu Last State na stronie konfiguracyjnej?
zejnowski
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 03, 2020 8:45 am

śr kwie 28, 2021 5:15 pm

WIFI - Connecting
zejnowski
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 03, 2020 8:45 am

czw kwie 29, 2021 9:23 am

Próbuję na różne sposoby i nic. Tak jakby się nie łączył z wifi. SSID i pass sprawdzone. 2,4 GHz sprawdzone.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2507
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 29, 2021 9:37 am

zejnowski pisze:
czw kwie 29, 2021 9:23 am
Próbuję na różne sposoby i nic. Tak jakby się nie łączył z wifi. SSID i pass sprawdzone. 2,4 GHz sprawdzone.
Stan "wifi connecting" oznacza, że układ nie może się połączyć z Twoją siecią WiFi.
Spróbuj go tymczasowo wrzucić np. na hotspot w telefonie.
Jak będzie wszystko ok, to sprawdź jeszcze raz dokładnie nazwę sieci i hasło.
Następnie sprawdź, czy Twój access point WiFi nie jest już przepełniony. U mnie router akceptował tylko 20 połączeń WiFi i jak przekroczyłem tą liczbę, to zaczęło się wszyskto sypać.
Kolejna rzecz do sprawdzenia to przydział adresów w DHCP - sprawdź czy nie masz ograniczeń, albo czy nie wyczerpałeś puli adresów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff 4CH”