Sonoff 4CH Pro

and111
Posty: 79
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn paź 28, 2019 4:29 pm

U mnie w 4CH Pro i 4CH Pro rev 2 jest tak jak piszesz. Mam jeden moduł 4CH (bez Pro) i w nim na tym samym sofcie działa natychmiast.
jeremy100
Posty: 3
Rejestracja: pn kwie 16, 2018 7:55 pm

pn paź 28, 2019 7:10 pm

and111 pisze:
pn paź 28, 2019 4:29 pm
U mnie w 4CH Pro i 4CH Pro rev 2 jest tak jak piszesz. Mam jeden moduł 4CH (bez Pro) i w nim na tym samym sofcie działa natychmiast.
Trochę słaba opcja jak tak bo miałem nim sterować światło w salonie ale muszę poszukać czegoś innego jak tak bo te opóźnienie jest denerwujące
Kocurr
Posty: 2
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 7:53 pm

sob gru 07, 2019 7:29 am

Panowie, mam całe oświetlenie na Sonoffie 4ch v2.

Włączniki to piloty dotykowe RF, ale problemem jest to, ze działają „on release”, a nie przy pierwszym kontakcie palec-włącznik. Problem jest taki, ze po prostu nie zawsze światło się włącza.

Czy jest możliwość zmiany działania funkcji pilota na on Press a nie on release?
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

śr gru 11, 2019 7:25 pm

Niestety link z pierwszego postu jest już nie aktywny gdyż prowadzi do kompilacji od kolegi Zybi.

Czy znajdę gdzieś do pobrania jakąś kompilację 2x socket + 2x gate + 2x ds18b20 (lub 1x ds18b20 I 1x dht22)?

Taki sonoff pasowałby mi idealnie i chciałbym nim włączać 2x światło i otwierać 2 zamki/elektrozaczepy drzwi. Dodatkowo mógłbym mierzyć temperaturę wewnątrz pomieszczenia j na zewnątrz (I ewentualnie wilgotność).

Sonoff zamierzam dopiero zamówić, ale to chyba nie ma znaczenia która wersja PRO to będzie?
bulek68
Posty: 112
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm

śr gru 18, 2019 4:23 pm

Witam wszystkich
Mam prośbę, potrzebuję informacji.
Czy ktoś z was używa na stałe ( najlepiej dłuższy czas) sonoff 4ch z funkcjonalnością Gate? Chodzi mi o potwierdzenie że to urządzenie można bez obaw użyć w tym celu.
Napiszcie jaka to wersja, z modyfikacja kondensatorami i na jakim konkretnie sofcie.
Osobiście chciałbym zastąpić obecne urządzenia które obsługują u mnie te funkcjonalność.
Sosboff 4ch miał by otwierać bramę garażowa wjazdową oraz furtkę ( z funkcją stanu ) + zalaczanie oświetlenia zewnętrznego.

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
and111
Posty: 79
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

śr gru 18, 2019 6:36 pm

bulek68 pisze:
śr gru 18, 2019 4:23 pm
Witam wszystkich
Mam prośbę, potrzebuję informacji.
Czy ktoś z was używa na stałe ( najlepiej dłuższy czas) sonoff 4ch z funkcjonalnością Gate? Chodzi mi o potwierdzenie że to urządzenie można bez obaw użyć w tym celu.
Napiszcie jaka to wersja, z modyfikacja kondensatorami i na jakim konkretnie sofcie.
Osobiście chciałbym zastąpić obecne urządzenia które obsługują u mnie te funkcjonalność.
Sosboff 4ch miał by otwierać bramę garażowa wjazdową oraz furtkę ( z funkcją stanu ) + zalaczanie oświetlenia zewnętrznego.

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Do bram/furtki musisz mieć moduł z dopiskiem PRO, czyli bez zasilania po stronie wyprowadzeń z przekaźników.
Od początku założenia tego wątku używam do sterowania bramami modułu 4CH Pro V1.1. Jeśli czytałeś cały wątek, to wiesz, że wlutowywałem w nim dodatkowe kondensatory, by wyeliminować chwilowe kliknięcia przekaźników, jakie zdarzały się na 1 i 2 przekaźniku w czasie utraty połączenia z serwerem.
Obecnie mam w module soft autorstwa @Zybi, aktualizowany w tym roku.Ten sam soft mam zainstalowany w 3 innych modułach - nowszych wersjach, czyli w 4CH Pro rev 2. W nich nie lutowałem dodatkowych kondensatorów. Te nowsze moduły używam co prawda do sterowania oświetleniem, ale na obecnym sofcie nie zdarzyło się nigdy, by któryś z przekaźników kliknął samoczynnie. Wcześniej na tych modułach miałem soft multiboard, i niestety zdarzały się czasami przypadkowe kliknięcia.

4CH Pro V1.1 steruję obecnie 2 bramami garażowymi i bramą wjazdową (brama skrzydłowa). Do bramy wjazdowej wykorzystuję 2 przekaźniki: jeden do otwierania/zamykania całej bramy; drugi do otwierania jednego skrzydła (funkcja furtki). Na bramach mam czujniki otwarcia (kontaktrony). Każdy jest podłączony do innego modułu. Na jednym module nie da się obsłużyć kontaktronów z 3 bram, chyba, że zrezygnujemy z przycisków fizycznych modułu.
W dwóch modułach mam podłączony dodatkowo czujnik temperatury i wilgotności (DHT 22).
bulek68
Posty: 112
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm

czw gru 19, 2019 3:46 am

Do bram/furtki musisz mieć moduł z dopiskiem PRO
Na wstępie dzięki za recenzje i wskazówki.

Rozumiem ze ten będzie ok:
https://allegro.pl/oferta/sonoff-4ch-pr ... 8424556723
W sumie szukałem u "malutkich rączek" ale z tego co widzę gra nie warta świeczki bo wiele oszczędzić się nie da.
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
and111
Posty: 79
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

czw gru 19, 2019 4:42 am

bulek68 pisze:
czw gru 19, 2019 3:46 am


Rozumiem ze ten będzie ok:
https://allegro.pl/oferta/sonoff-4ch-pr ... 8424556723
W sumie szukałem u "malutkich rączek" ale z tego co widzę gra nie warta świeczki bo wiele oszczędzić się nie da.
Tak. Ten jest OK.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 595
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt gru 20, 2019 5:59 am

Witam, macie może jakiś inny soft po za multiboard, który dział na sonoffie 4ch pro?? Multiboard jest generalnie bardzo dobry i działa, problem tylko w tym, że po zaniku zasilania nie chce łączyć się z powrotem i trzeba odłączyć go i podłączyć ponownie.
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pt gru 20, 2019 8:37 pm

Ponawiam prośbę, czy może ktoś podesłać albo bezpośrednio na maila, albo linka do jakiegoś sprawdzonego softu do Sonoff 4ch R2 PRO?

Zamierzam nim otwierać 2x drzwi oraz 2x oświetlenie
ODPOWIEDZ