Strona 6 z 15

Re: Sonoff 4CH Pro

: czw gru 06, 2018 10:41 pm
autor: adasio1231@wp.pl
czy jak najpierw robię plik blank i potem chce kolejne pliki to muszę pomiędzy tymi operacjami rozlaczac sonoffa ? czy od razu zaznaczam ptaszki w programie i lecę z tymi plikami?

Re: Sonoff 4CH Pro

: czw gru 06, 2018 10:47 pm
autor: PuteR
ja wgrywam od razu i jeszcze nie miałem problemów.

Re: Sonoff 4CH Pro

: czw gru 06, 2018 10:48 pm
autor: slawek
Przecież ci pisałem - nic nie trzeba rozłączać...

Re: Sonoff 4CH Pro

: ndz sty 20, 2019 9:22 am
autor: tcp
Witam,

czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jaka jest różnica po między Sonoff 4CH Pro & Sonoff 4CH Pro R2 ? Na tych chińskich strona to cuda piszą.
Tu jest info ale różnicy nie widzę:
https://www.itead.cc/sonoff-4ch-pro.html

Re: Sonoff 4CH Pro

: ndz sty 20, 2019 10:48 am
autor: and111
Są różnice w budowie:
- łączna grubość modułu: w 4CH PRO wynosi 40mm, a 4CH PRO R2 34 mm,
- grubość modułu w miejscu montażu na szynę DIN: w 4CH PRO wynosi 35 mm, a 4CH PRO R2 28 mm,
- w 4CH PRO R2 przyciski i diody led są osadzone jeszcze 2 mm głębiej,
- śruby do rozkręcenia modułu w 4CH PRO dostępne są od frontu modułu, natomiast w w 4CH PRO R2 znajdują się od spodu. Jeśli zatem ktoś zamierza montować moduł na szynie DIN, to w 4CH PRO R2 musi się liczyć z koniecznością wymontowania całego modułu - jeśli zajdzie potrzeba rozkręcenia modułu,
- gniazdo na szynę din w 4CH PRO umieszczone jest niemal symetrycznie (przesunięcie od osi o 1 mm), natomiast w 4CH PRO R2 montaż na DIN jest niesymetryczny: przesunięcie od środka modułu o 7 mm.
- w 4CH PRO R2 jest uchylna klapka/maskownica nad zaciskami przewodów.

Jeśli moduły mają być montowane w rozdzielnicy na szynach DIN, to w praktyce lepiej użytkuje się wersję 4CH PRO, gdyż jest bardziej dostępna. W przypadku 4CH PRO R2 przyciski fizyczne osadzone są 8 mm głębiej, a to już wyraźnie zauważalna różnica. Druga wspomniana kwestia, to dostęp do śrub którymi skręcone są moduły. Rozwiązanie z 4CH PRO jest zdecydowanie bardziej praktyczne.

Różnic w użyteczności w zakresie elektronicznym nie zauważyłem.

Re: Sonoff 4CH Pro

: ndz sty 20, 2019 10:56 am
autor: szymon
witam
mam sonoff 4ch z softem 2.7.2. czy można w nim podłączyć termometr ds1820?

Re: Sonoff 4CH Pro

: ndz sty 20, 2019 11:06 am
autor: tcp
and111 pisze:
ndz sty 20, 2019 10:48 am
Są różnice w budowie:
- łączna grubość modułu: w 4CH PRO wynosi 40mm, a 4CH PRO R2 34 mm,
- grubość modułu w miejscu montażu na szynę DIN: w 4CH PRO wynosi 35 mm, a 4CH PRO R2 28 mm,
- w 4CH PRO R2 przyciski i diody led są osadzone jeszcze 2 mm głębiej,
- śruby do rozkręcenia modułu w 4CH PRO dostępne są od frontu modułu, natomiast w w 4CH PRO R2 znajdują się od spodu. Jeśli zatem ktoś zamierza montować moduł na szynie DIN, to w 4CH PRO R2 musi się liczyć z koniecznością wymontowania całego modułu - jeśli zajdzie potrzeba rozkręcenia modułu,
- gniazdo na szynę din w 4CH PRO umieszczone jest niemal symetrycznie (przesunięcie od osi o 1 mm), natomiast w 4CH PRO R2 montaż na DIN jest niesymetryczny: przesunięcie od środka modułu o 7 mm.
- w 4CH PRO R2 jest uchylna klapka/maskownica nad zaciskami przewodów.

Jeśli moduły mają być montowane w rozdzielnicy na szynach DIN, to w praktyce lepiej użytkuje się wersję 4CH PRO, gdyż jest bardziej dostępna. W przypadku 4CH PRO R2 przyciski fizyczne osadzone są 8 mm głębiej, a to już wyraźnie zauważalna różnica. Druga wspomniana kwestia, to dostęp do śrub którymi skręcone są moduły. Rozwiązanie z 4CH PRO jest zdecydowanie bardziej praktyczne.

Różnic w użyteczności w zakresie elektronicznym nie zauważyłem.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Re: Sonoff 4CH Pro

: ndz sty 20, 2019 11:27 am
autor: slawek
szymon pisze:
ndz sty 20, 2019 10:56 am
witam
mam sonoff 4ch z softem 2.7.2. czy można w nim podłączyć termometr ds1820?
To nie zależy od "cyferek", tylko czy została w tym sofcie zaimplementowana obsługa termometru czy nie.

Re: Sonoff 4CH Pro

: ndz sty 20, 2019 11:35 am
autor: szymon
w sofcie jest termometr do wyboru

Re: Sonoff 4CH Pro

: czw sty 24, 2019 9:46 pm
autor: PuteR
Gdzieś wyczytałem że te sonofy (4ch pro) mimo zmiany oprogramowania działają również z pilotami. Czy ktoś może potwierdzić?? Jeśli tak czy w grę wchodzą tylko te oryginalne piloty czy może mając piloty satel P-4 można by je jakoś zaprogramować do tego??

Coś trochę sam kombinowałem i jakaś reakcja jest.
Jak wcisnę na sonoffie przycisk któregoś z kanałów dwa razy (wyczytałem że tak wprowadza się go w tryb nauki) a następnie przytrzymam przycisk na piloci to na sonoffie zaczyna mrugać zielona dioda a światło raz na przemian się włącza i wyłącza. Niestety jak tylko puszczę przycisk to kolejne wciśnięcia już nic nie dają. Wnioskuję że sonoff jednak odbiera sygnał z pilota tylko go nie zapamiętuję.

Udało się komuś zrobić to poprawnie??