Sonoff 4CH Pro

tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Feb 28, 2019 12:14 pm

maffiu wrote:
Thu Feb 28, 2019 11:24 am
Tak jak masz na grafice tylko pod jeden przekaźnik nie dociagasz fazy
Tak, tak też tak pomyślałem i miałem odpowiedzieć sobie na forum ale mnie uprzedziłeś. A jak ze stabilnością ? Bo pisali coś na forum, że coś z tym pro nie tak. Jaki soft wgrywałeś ?
PuteR
Posts: 530
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Feb 28, 2019 1:18 pm

Do sterowania oświetleniem czy innymi urządzeniami gdzie potrzebne stałe zasilanie się nadaje, ale jako sterownik do bramy już nie. Przy zaniku zasilania lub zmianie czego kolwiek na Cloud potrafi na chwilę załączyć styki co w rezultacie prowadzi do otwarcia bramy. Sam w chwili obecnej mam go podłączony pod bramę i parę razy zdarzyło się ze otworzyła się bez mojej wiedzy.

Na szczęście już mam yunshana który tylko czeka na podłączenie.
tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Feb 28, 2019 3:12 pm

PuteR wrote:
Thu Feb 28, 2019 1:18 pm
Do sterowania oświetleniem czy innymi urządzeniami gdzie potrzebne stałe zasilanie się nadaje, ale jako sterownik do bramy już nie. Przy zaniku zasilania lub zmianie czego kolwiek na Cloud potrafi na chwilę załączyć styki co w rezultacie prowadzi do otwarcia bramy. Sam w chwili obecnej mam go podłączony pod bramę i parę razy zdarzyło się ze otworzyła się bez mojej wiedzy.

Na szczęście już mam yunshana który tylko czeka na podłączenie.
Ja właśnie chciałem wykorzystać jedno wyjście beznapięciowe do sterowania kotłem czyli jak gate tylko nie impuls tylko na stałe podanie sygnału beznapięciowego. Czyli jak załączy styki to mi kocioł włączy ale pewnie szybko się wyłączy. Czekam na przesyłkę. Potestujemy.
User avatar
maffiu
Posts: 465
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Thu Feb 28, 2019 5:43 pm

tcp wrote:
Thu Feb 28, 2019 12:14 pm
maffiu wrote:
Thu Feb 28, 2019 11:24 am
Tak jak masz na grafice tylko pod jeden przekaźnik nie dociagasz fazy
Tak, tak też tak pomyślałem i miałem odpowiedzieć sobie na forum ale mnie uprzedziłeś. A jak ze stabilnością ? Bo pisali coś na forum, że coś z tym pro nie tak. Jaki soft wgrywałeś ?
Wgrałem multiboard ale nie wypowiem się na temat stabilności bo miałem go tylko kilka dni do potestowania bo znajomy nie mógł ogarnąć tematu
wita00
Posts: 6
Joined: Fri Dec 21, 2018 11:24 pm

Sat Mar 02, 2019 10:01 pm

wita00 wrote:
Wed Feb 27, 2019 4:41 pm
Witam, Potrzebuje w pokoju zamontowac sterowanie roletami plus oswietleniem 2 kanaly. Chcialem to zrobic na 4ch sonoff i z softem dla rolet rolletshutter by móc zamykac na posrednie pozycje. Pytanie czy mozna przy tym wykozystac pozostale kanaly do sterownia oswitleniem? Tak by w apce bylo ladnie rozdzielone. Wszystko na wlacznikach dzwonkowych.Niechcialo by mi sie kupowac kolejnych sonof i instalowac rownolegle bo to bezsensu. Ile 4ch jest w stanie mi obsluzyc termometrow ds? Zostaje mi gpio1 TX i gpio3 RX wiec 2? Pozdro
Podciągam:)
TomaszP
Posts: 3
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:46 pm

Mon Mar 04, 2019 8:50 pm

Witam jestem nowy na forum - nie wiem czy w dobrym wątku pisze ale mam Sonoff 4CH Pro rev2 i nie mogę się go połączyć robię wszystko zgodnie z instrukcją (telefon sygnalizuje ze znalazł urządzenie drugiej generacji po czym jak czas dobiegnie końca mam błąd parowania)

a diody migają 2 razy szybko przerwa i znów dwa razy szybko (te od wifi - niebieskie )

szukam rozwiązania tego problemu czy możecie mi jakoś pomóc.
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 04, 2019 9:23 pm

Jaki soft, jaka wersja i o jakiej instrukcji mówisz?
Jeśli soft jest wersji poniżej 2.5.0 to przez apkę nie dodasz... to samo dotyczy softu z Arduino IDE.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
TomaszP
Posts: 3
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:46 pm

Tue Mar 05, 2019 7:00 pm

Witam ponownie

nie mam pojęcia nawet jak sprawdzić wersje softu - jest to oryginalny soft urządzenie kupione 4-5 dni temu
Model Sonoff 4CH pro rev2
Model : Interloock/Self-locking/Inching
FCC ID: 2AE2j-4CH


nigdzie nie widać nic o sofcie



np. tej - http://ewelink.coolkit.cc/?p=458

lub podobnej takiej - https://www.youtube.com/watch?v=-9F_wFNKtFY

tylko w tych instrukcjach nie ma nic o problemach z łącznością próbowałem kilka rozwiazań np. zmieniałęm DNS w routerze na sugerowany przez producenta ale to chyba nie to bo DNS google (8.8.8.8) rozwiązał nazwy serwerów czyli to nie problem DNSów


tu znalazłem jakieś dodatkowe info ale nic na temat mojego problemu (chyba ze słabo tłumacze )
https://support.itead.cc/support/discus ... 1000001799
TomaszP
Posts: 3
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:46 pm

Tue Mar 05, 2019 7:03 pm

Miedzy czasie udało mi się coś znaleźć

https://support.itead.cc/support/discus ... 1000001238


czyli w wolnym tłumaczeniu

"Wskaźnik LED szybko miga dwa razy i powtarza się, co oznacza, że ​​urządzenie jest podłączone do routera, ale nie łączy się z serwerem"


wiec nasuwa się pytanie jaki jest adres serwera ??
może poszukam gdzieś w dokumentacji.


czy jak się podłączył do routera czyli mam dostęp do konfiguracji tego urządzenie w trybie ofline (ale w sieci lokalnej) ??
walanar1
Posts: 11
Joined: Fri May 18, 2018 5:31 pm

Wed Mar 27, 2019 1:50 pm

Witam.
Mam problem związany z sensorami na sofcie Multiboard po ustawieniu jednego nie działa ani na tx i rx ,po ustawieniu dwóch działa tylko jeden ten na tx pulp nic nie daje.
Post Reply