Sonoff 4CH Pro

ogniwo
Posty: 24
Rejestracja: wt sie 14, 2018 6:14 pm

ndz mar 31, 2019 1:28 pm

and111 pisze:
sob kwie 28, 2018 8:20 pm
Skuteczne jest natomiast wlutowanie kondensatorów 100uF-6,3V przy tranzystorach sterujących - temat był opisany w kilku wątkach. U mnie po zastosowaniu kondensatorów nie zdarzyło się już niekontrolowane załączanie.
Się upewnię - trzeba to wlutować tutaj, gdzie zaznaczyłem na zdjęciu? (elektronik ze mnie jak z koziej... więc wolę zapytać zanim spitolę...)
Załączniki
4CH PRO1-kondensatory.PNG
4CH PRO1-kondensatory.PNG (316.49 KiB) Przejrzano 1440 razy
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt kwie 02, 2019 7:50 pm

Do tranzystora lutowałem tylko do jednej nóżki. Na zdjęciu oznaczyłem miejsce lutowania czerwonym obramowaniem.Drugą nóżkę kondensatora łączyłem z GND (przewierciłem otwory przez PCB w wolnym miejscu, przełożyłem przez otwory nóżki kondensatorów i przylutowałem je do GND z drugiej strony PCB).
Załączniki
4CH PRO_.PNG
4CH PRO_.PNG (1.06 MiB) Przejrzano 1381 razy
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt kwie 02, 2019 7:54 pm

Niestety mogę dołączyć tyko takie zdjęcie po przeróbce:
Załączniki
4CH PRO__.jpg
4CH PRO__.jpg (2.38 MiB) Przejrzano 1380 razy
koziolek90
Posty: 15
Rejestracja: pn lut 19, 2018 8:16 pm

pt kwie 05, 2019 8:44 pm

Używam 4ch pro na sofcie multiboard 2.7.2. Podpięte są 4 obwody światła i wyłączniki ścienne do każdego. Brak termometrów i innych dodatkowych opcji. Zauważyłem pewne problemy:

1. Przy konfiguracji, gdy wybiorę ds18... lub dht11, oraz wyłączniki monostabilne, po pewnym czasie kanały po kolei gasną. Kolejność jest w miarę losowa ale po około pół godziny wszystkie kanały są już wyłączone. Gdy wybrałem DHT22, takie rzeczy się nie działy i wszystko działa ok.
2. Chciałem zmienić na wyłączniki bistabilne. Uruchamianie trybu konfiguracyjnego ustawiłem na 10 krotne wciśnięcie przycisku aby wyłącznik ścienny podpięty do pierwszego kanału nie uruchamiał go po włączeniu światła.
Na początku wszystko było dobrze natomiast następnego dnia po zmianie ustawień gdy włączałem światło z pierwszego kanału, gasło po kilkunastu sekundach. W tym momencie dzieje się tak za każdym razem i tylko na pierwszym kanale.

Czy może spotkał się ktoś z podobnymi problemami?
mirek_t
Posty: 8
Rejestracja: czw sty 24, 2019 1:40 pm

śr kwie 10, 2019 1:58 pm

Sprawdź ustawienie przełącznika K5 ustaw wszystkie na on a k6 wszystkie na off
dobo
Posty: 254
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz kwie 14, 2019 11:44 am

Witam,
Zainteresował mnie temat sterowania oświetleniem, a że jestem na etapie wykańczania domu (i siebie) rozważam zastosowanie małej automatyki i inteligencji.
Do sterowania oświetleniem korytarzy i kotłowni zastosowałem przekaźnik bistabilny BIS-413 F&F i to było tyle dopóki nie znalazłem tematu SUPLA bo Fibaro i Domoticz jedno za drogie drugie za skomplikowane bynajmniej na etapie budowy nie miał bym czasu na wgryzanie się w temat to SUPLA okazała się bardzo interesująca i nie skomplikowana i przy wykonaniu własnym lub gotowców niedroga w zastosowaniu.

Na szybko zmontowałem ESP-12 dodałem 4 przekaźniki za pierwszym razem dałem zwykłe przekaźniki stykowe za drugim razem SSR OMRONA (do oświetlenia prądem zmiennym taki rodzaj przekaźników jest lepszy według mnie) i dla bajeru dodałem jeszcze DHT11, który sporo przekłamuje 640 stopni i 1280 % wilgotności. (Po lewej stronie ESP elementy ze starego projektu z Attiny 2313)

Obrazek

Z drobnymi problemami wgrałem Multiboard v2.7.2 od Espablo (tu wielki SZACUN za firmware) ja tam ledwo coś zmontuję w Bascom-ie.

Problem jaki wystąpił z przekaźnikami stykowymi polegał na ich szybkim załączaniu i wyłączaniu coś jak drganie styków dodanie kondensatora na zasilaniu poprawiło funkcjonowanie choć testowałem krótko więc nie wiem jak by to wyglądało w dłuższym okresie czasu.
Przy przekaźnikach SSR przy pierwszym załączeniu modułu efekt jak na załączonym filmiku https://youtu.be/3iUPGUYUqNg natomiast w telefonie ikonki pokazują, że przekaźniki są załączone i świeci się światło.
I tu moje pytanie. Miał ktoś podobny problem?
Dodatkowo jak załączę wszystkie SSRy to czasem widzę tak jak by lekko przygasały całość nie pobiera więcej jak 100mA zasilanie z zasilacza warsztatowego.

P.S.
I jeszcze pytanie czy dało by radę do softu dodać funkcje czasowe by można było sterować dodatkowo BIS-413 F&F, krótki impuls załącza przekaźnik w BIS-413 F&F na określony czas w moim przypadku 1 min. Natomiast impuls 5 sekundowy załącza na stałe przekaźnik w BIS-413 F&F aby go wyłączyć potrzebny jest krótki impuls.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz kwie 14, 2019 4:56 pm

dobo pisze:
ndz kwie 14, 2019 11:44 am
...dla bajeru dodałem jeszcze DHT11, który sporo przekłamuje 640 stopni i 1280 % wilgotności.
Nie wybrałeś przypadkiem w ustawieniach DHT22 zamiast DHT11?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
dobo
Posty: 254
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz kwie 14, 2019 7:06 pm

pamiętam, że zaznaczałem w ustawieniach czujnik DHT11 ponadto w cloud tez mi takowy pokazuje.

P.S.
Zmieniłem SSRy na przekaźniki stykowe przestawiłem je na low level i efekt podobny, a nawet bardziej ekstremalny bo 1 przekaźnik cały czas jest załączony natomiast pozostałe migają :(
mihu
Posty: 145
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

ndz kwie 14, 2019 7:59 pm

wgraj starszą wersje z listopada to ci będzie pokazywał dobrze
dobo
Posty: 254
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz kwie 14, 2019 8:35 pm

A gdzie ja znajdę i jaki ma nr? bo u Espablo jest tylko najnowsza.

Po testach stwierdzam, że jest problem z działaniem Firmware dla 4CH gdy w ustawieniach damy low level natomiast przy high level jest dobrze. Ponadto jak wstawiłem DS18B20 i w ustawieniach przestawiłem na czujnik DS18B20 nie ma problemu z wyświetlaniem temperatury natomiast ma przy DHT11 - pokazuje głupoty.
ODPOWIEDZ