Sonoff POW w wersji 2.0 - firmware

SzymaneK
Posty: 24
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 6:05 am

wt gru 10, 2019 7:39 am

Witam
Czy ktoś z szanownych suplowiczów mógłby mi doradzić który dokładnie soft powinien działać na poniższym sprzęcie. Moje dotychczasowe próby kończyły się jedynie na tym, że włącznik działał natomiast energii nie zliczał w ogóle. Na tę chwile mam już tylko cegłę ;-)
IMG_20191209_193103.jpg
IMG_20191209_193103.jpg (804.46 KiB) Przejrzano 1104 razy
IMG_20191209_193029.jpg
IMG_20191209_193029.jpg (1.34 MiB) Przejrzano 1104 razy
z góry dziękuję i pozdrawiam.
Simono
Posty: 344
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

wt gru 10, 2019 10:06 am

Wersja z wątku z R2 w nazwie
wiosenwp
Posty: 5
Rejestracja: sob sty 16, 2021 5:19 pm

sob sty 16, 2021 5:53 pm

Witam serdecznie. Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość.
Udało mi się wgrać suple do sonoff pow ale mam problem z kalibracją urządzenia. Chciałbym użyć Pow-a do pomiaru energii zużytej przez grzałkę trójfazową. Oczywiście Sonoff wpięty w jedną fazę. Skalibrowany jako napięcie ok.380V, prąd ok.23A i moc czynna ok.9000W. I te wskazania podczas włączenia grzałki są prawidłowe...ale...
Z czego wyliczana jest energia czynna pobrana?
Grzałka zjada ok 80kWh na dobę , a supla zliczyła mi tylko ok 20kWh
Czy jest możliwość skalibrowania również tego pomiaru?
Nie umiem wstawić screenshota, ale chyba nie będzie potrzebny.
djack2017
Posty: 439
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

pn sty 18, 2021 5:47 pm

wiosenwp pisze:
sob sty 16, 2021 5:53 pm
Witam serdecznie. Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość.
Udało mi się wgrać suple do sonoff pow ale mam problem z kalibracją urządzenia. Chciałbym użyć Pow-a do pomiaru energii zużytej przez grzałkę trójfazową. Oczywiście Sonoff wpięty w jedną fazę. Skalibrowany jako napięcie ok.380V, prąd ok.23A i moc czynna ok.9000W. I te wskazania podczas włączenia grzałki są prawidłowe...ale...
Z czego wyliczana jest energia czynna pobrana?
Grzałka zjada ok 80kWh na dobę , a supla zliczyła mi tylko ok 20kWh
Czy jest możliwość skalibrowania również tego pomiaru?
Nie umiem wstawić screenshota, ale chyba nie będzie potrzebny.
Nie bardzo czuję jak podłączony i skalibrowany jest ten sonoff. Jedna faza to jest ok 230V. Chyba nie podłączyłeś go pod 380V?
wiosenwp
Posty: 5
Rejestracja: sob sty 16, 2021 5:19 pm

śr sty 20, 2021 4:49 pm

Jest wpięty w linii jednej fazy i neutralnego. Czyli oczywiście na 230V. Korzystam po prostu z tego, że dałeś możliwość kalibracji, a tym samym przekłamania. Niestety to przekłamanie nie idzie w parze z kalibracją/przekłamaniem kWh. Po prostu zauważam, że kalibracja tego urządzenia polega tylko na kalibracji wyświetlanych danych U,I,P czyli napięcia, prądu i mocy , a wprowadzanie tych danych wcale nie kalibruje urządzenia w pod względem zużywanych kWh.
Załączniki
Screenshot_20210116-184515.png
Screenshot_20210116-184515.png (85.3 KiB) Przejrzano 248 razy
elmaya
Posty: 1208
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr sty 20, 2021 5:28 pm

@springwp are you aware that the maximum power for this device is 16 Amperes
R10 won't last long and will burn
You should consider using something transformer based, for example PZEM004
wiosenwp
Posty: 5
Rejestracja: sob sty 16, 2021 5:19 pm

śr sty 20, 2021 5:47 pm

Prawdziwy prąd dla Sonoff wynosi ok 8A. Ja tylko chcę zakłamać odczyt.
The real current for Sonoff is around 8A. I just want to lie to the reading.
djack2017
Posty: 439
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

czw sty 21, 2021 12:51 pm

wiosenwp pisze:
śr sty 20, 2021 4:49 pm
Po prostu zauważam, że kalibracja tego urządzenia polega tylko na kalibracji wyświetlanych danych U,I,P czyli napięcia, prądu i mocy , a wprowadzanie tych danych wcale nie kalibruje urządzenia w pod względem zużywanych kWh.
I tu możesz mieć rację. Sprawdź załączoną wersję 2.8.6:
sonoff_pow_zabbix.zip
(239.32 KiB) Pobrany 17 razy
wiosenwp
Posty: 5
Rejestracja: sob sty 16, 2021 5:19 pm

pn sty 25, 2021 1:14 pm

Działa wyśmienicie. Czy mogę zaproponować sprowadzenie kalibracji do 2 pozycji, np napięcie x prąd = moc, lub moc / napięcie = prąd. Podpowiedz mi jeszcze proszę, które parametry kalibrują kWh, bo mam jeszcze delikatny rozjazd (ok 3proc.).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff POW”