Sonoff Pow wydanie R2 - firmware

Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Tue Jul 02, 2019 8:38 am

Poczekam w takim razie do weekendu. U mnie będzie pobór w tych okolicach gdyż mam pod niego podłączonego większość swojego sprzętu sieciowego, a z ciekawości chciałbym poznać koszt jego całodobowej pracy. Drugie urządzenie jak przyjdzie chce podpiąć pod sprzęt TV więc tam będzie zużycie od kilku do 100-200 W strzelam.
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Tue Jul 02, 2019 7:51 pm

Podpiąłem pod Sonoffa stacjonarny PC. Chodził około 3 godziny (aktualizacje do Windows 10 Insider), cały czas 100-150 W. Niestety nic się nie zmieniło także chyba jakiś błąd w oprogramowaniu przynajmniej dla mojego modelu :(
djack2017
Posts: 322
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Jul 07, 2019 8:37 am

Wgrany przez Ciebie firmware jest dla wersji Sonoff-POW R2 V1.0 z układem pomiarowym CSE7766. Wersja V2.0 ma inny układ pomiarowy CSE77598. Zapewne będę musiał dostosować software do nowego układu - jeszcze tego nie badałem.
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sun Jul 07, 2019 10:02 am

W takim razie czekam na dobre wieści.
djack2017
Posts: 322
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Jul 07, 2019 11:43 am

Dobre wieści są takie (nie wiem czy dla Ciebie), że Sonoff-POW R2 V2.0 działa bezbłędnie z aktualnym softwarem, bez żadnych zmian i mierzy także małe moce 13W, prąd 0,105A (żarówka LED).
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sun Jul 07, 2019 12:02 pm

Czyli? Mam przecież aktualny. To dlaczego u mnie nie ma zużycia w Supli?
djack2017
Posts: 322
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Jul 07, 2019 12:40 pm

Naprawdę trudno mi powiedzieć. Ja dostałem nowego sonoffa wczoraj, zaprogramowałem oprogramowaniem z linku, który Ci podałem i sprawdziłem, że działa. Czy masz aktualną wersję apki na smartfona (2.3.8)?
Czy możesz podłączyć sonoffa do komputera po RS232 (KONIECZNIE Z SEPARACJĄ GALWANICZNĄ). Tam jest na "bieżąco" wyświetlana wartość napięcia, prądu i mocy:

Start pomiaru
Voltage: 2292
Current: 105
Power: 13

Jeszcze raz przypominam (bo niektórzy tego najwyraźniej nie wiedzą), że na stronie głównej jest wyświetlana energia z dnia bieżącego, a całkowita wartość zużytej energii jest na stronie rozszerzonej.
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sun Jul 07, 2019 3:22 pm

djack2017 wrote:
Sun Jul 07, 2019 12:40 pm
Czy możesz podłączyć sonoffa do komputera po RS232 (KONIECZNIE Z SEPARACJĄ GALWANICZNĄ)
Niestety tego nie mogę zrobić. Aplikacja na smartfonie aktualna z dzisiaj albo wczoraj.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Jul 07, 2019 3:28 pm

djack2017 wrote:
Sun Jul 07, 2019 12:40 pm
Naprawdę trudno mi powiedzieć. Ja dostałem nowego sonoffa wczoraj, zaprogramowałem oprogramowaniem z linku, który Ci podałem i sprawdziłem, że działa. Czy masz aktualną wersję apki na smartfona (2.3.8)?
Czy możesz podłączyć sonoffa do komputera po RS232 (KONIECZNIE Z SEPARACJĄ GALWANICZNĄ). Tam jest na "bieżąco" wyświetlana wartość napięcia, prądu i mocy:

Start pomiaru
Voltage: 2292
Current: 105
Power: 13

Jeszcze raz przypominam (bo niektórzy tego najwyraźniej nie wiedzą), że na stronie głównej jest wyświetlana energia z dnia bieżącego, a całkowita wartość zużytej energii jest na stronie rozszerzonej.
W takiem razie to źle działa. Na głównej też powinna być energia łącznie. Inaczej jest bałagan. Każde urządzenie będzie działać inaczej.
Trzymaj się proszę konwencji. Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj.
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sun Jul 07, 2019 4:06 pm

Czy wynikiem braku danych w Supla nie jest przypadkiem to iż te dane nie są po prostu przesyłane do Cloud?
W pierwszym poście wątku widnieje:

Natomiast do systemu SUPLA (poza stanem przekaźnika) przesyłane są zmierzone wartości:

#define VOLTAGE_CHANNEL 1 ( mnożnik x 0.1 )
#define CURRENT_CHANNEL 2 ( mnożnik x 0.001 )
#define POWER_CHANNEL 3 ( mnożnik x 1.0 )


Czyli brak przesyłania zużycia energii.
Post Reply