Sonoff Pow wydanie R2 - firmware

djack2017
Posts: 320
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Jul 07, 2019 7:42 pm

Informacje z tego postu są już dalece nieaktualne. Wiele się od tego czasu zmieniło. Wszystkie dane są przesyłane zgodnie z protokółem narzuconym przez pzygmunta. Gdybyś miał możliwość zdebugowania - podłączenia układu poprzez RS232 do komputera to być może problem byłoby łatwiej rozwiązać.
Simono
Posts: 316
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sun Jul 07, 2019 8:08 pm

Niestety nie mam takiej możliwości, chyba że ktoś inny ma i ma taki sam problem jak ja.
djack2017
Posts: 320
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Jul 07, 2019 8:29 pm

Jak chcesz to możesz przesłać mi tego sonoffa do przetestowania, choć przesyłka pewnie nie będzie tania
djack2017
Posts: 320
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Tue Jul 09, 2019 6:31 am

pzygmunt wrote:
Sun Jul 07, 2019 3:28 pm
djack2017 wrote:
Sun Jul 07, 2019 12:40 pm
Jeszcze raz przypominam (bo niektórzy tego najwyraźniej nie wiedzą), że na stronie głównej jest wyświetlana energia z dnia bieżącego, a całkowita wartość zużytej energii jest na stronie rozszerzonej.
W takiem razie to źle działa. Na głównej też powinna być energia łącznie. Inaczej jest bałagan. Każde urządzenie będzie działać inaczej.
Trzymaj się proszę konwencji. Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj.
Oczywiście, że mogę to zmienić jako kolejną wersję, choć dla mnie (może i dla kilku innych osób) ważna jest też energia pobierana na bieżąco (z łatwym odczytem). Według Twojej konwencji ta sama wartość energii wyswietlana jest w trzech miejscach - po co?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jul 09, 2019 6:50 am

Po
To by było zgodnie z pozostałymi urządzeniami. Jak się pojawi opcja wyboru co tam się ma wyświetlać to znowu Twoje urządzenie przestanie wyświetlać dane poprawnie.
djack2017
Posts: 320
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Tue Jul 09, 2019 8:15 am

pzygmunt wrote:
Tue Jul 09, 2019 6:50 am
Po
To by było zgodnie z pozostałymi urządzeniami. Jak się pojawi opcja wyboru co tam się ma wyświetlać to znowu Twoje urządzenie przestanie wyświetlać dane poprawnie.
Ok, zmienię to, a kiedy się pojawi ta opcja?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jul 09, 2019 8:36 am

Trudno powiedzieć
Simono
Posts: 316
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Tue Jul 09, 2019 2:10 pm

@djack2017 masz jakiś konkretny plan na aktualizację? Pytam się bo właśnie się dowiedziałem, że cześć osprzętu od kotła muszę wysłać do serwisu i w związku z tym przerzucić się na bojler do ciepłej wody więc chciałbym wiedzieć ile zużyje prądu.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 551
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jul 09, 2019 6:32 pm

Dziś zakupiłem pierwsze urządzenie produkcji ITEAD - Sonoff POW R2 v.2.0 (wcześniej omijałem tą firmę szerokim łukiem ;)). Jakość wykonania elektroniki na dosyć niskim poziomie. Trochę wątpię, że zastosowany tam przekaźnik wytrzyma prąd 15A przy 230V. Ale to się okaże.
Zainstalowałem najpierw oryginalną aplikację eWeLink - jednak ta aplikacja to jakaś porażka. Wyrejestrowałem urządzenie, usunąłem konto i odinstalowałem gniota.

Wgranie firmware od @djack2017 przebiegło bezproblemowo przy pomocy Flash Download Tools 3.6.5 przy prędkości portu 115200. Urządzenie bez problemu zarejestrowało się w Cloud SUPLA i wygląda na to, że robi to co ma robić :D i bezproblemowo mierzy także małe prądy (żarówka 25W).

Tak więc dołączam się do prośby przedmówcy i proszę o zaktualizowanie firmware zgodnie z wytycznymi @pzygmunt. Z góry dzięki @djack2017 za dobrą robotę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
djack2017
Posts: 320
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Jul 10, 2019 6:01 am

Simono wrote:
Tue Jul 09, 2019 2:10 pm
@djack2017 masz jakiś konkretny plan na aktualizację? Pytam się bo właśnie się dowiedziałem, że cześć osprzętu od kotła muszę wysłać do serwisu i w związku z tym przerzucić się na bojler do ciepłej wody więc chciałbym wiedzieć ile zużyje prądu.
Jeśli chodzi Ci o to aby na podstawowym ekranie wyświetlana była całkowita wartość zużytej energii, która jest wyświetlana także w dwóch innych miejscach na ekranie rozszerzonym, to jest to zrobione. Najprawdopodobniej dziś wieczorem podam link do "poprawnej koncepcyjnie" wersji - wyświetlanie całkowitego zużycia energii na obydwu ekranach i bez obsługi serwera zabbix.
Post Reply