Strona 1 z 1

Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: pt lip 20, 2018 1:09 pm
autor: pzygmunt
Zaciski 11 i 14 z SBW należy podłączyć do zacisków OPEN-A(1), (7) sterownika FAAC 740/741

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: czw maja 02, 2019 1:17 pm
autor: bukox
W jaki sposób podłączyć czujniki otwarcia?

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: czw maja 02, 2019 6:47 pm
autor: pzygmunt
Podłącz miernik pomiędzy zaciskami 10, a 12. Obserwuj czy pojawia się tam napięcie w zależności czy brama jest otwarta czy zamknięta.
Jeżeli tak będzie to jest szansa wykorzystania tego wyjścia choć i tak chyba będzie potrzebny dodatkowy przekaźnik.

Możesz też użyć własnego rozwiązania. Może to być np kontraktron albo przycisk NO.
Po prostu zwierasz plus z IN1 lub IN2 aby widzieć status.

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: pt maja 03, 2019 2:50 pm
autor: bukox
Mam wszystko podłączone ale nadal nie działa dlatego myślę, że to może być kwestia konfiguracji.

W chmurze mam widoczne urządzenie ZAMEL SBW-01 a w nim 3 kanały:
- Otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej
- Czujnik otwarcia bramy wjazdowej (nazwijmy je ID: 1)
- Czujnik otwarcia bramy wjazdowej (nazwijmy je ID: 2)

W kanale Otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej mam ustawione:
- Czujnik otwarcia -> Czujnik otwarcia bramy wjazdowej (ID: 1)

W kanale Czujnik otwarcia bramy wjazdowej (nazwijmy je ID: 1) nie mam nic ustawione:
W kanale Czujnik otwarcia bramy wjazdowej (nazwijmy je ID: 2) mam włączone "Odwrócona logika"

Czy mam coś jeszcze gdzieś ustawić (np. czujnik dla kanału w ID 1 i wybrać bramę)?

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: pt maja 03, 2019 3:38 pm
autor: pzygmunt
Jak zawierasz plus z IN1 lub IN2 to zmienia się ikonka w aplikacji ? (Przy zwieraniu odłącz IN od sterownika bramy)

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: wt maja 21, 2019 1:11 pm
autor: bukox
Poniżej jak ten układ u mnie wygląda:

Przedowy czarny i brązowy są podłączone od iN2 i IN2 a następnie do przekaźników:

Obrazek

dalej lecą do kostki gdzie łączą się z przewodami od krańcówek.

Obrazek

Wypięcie przewodów czarnego i brązowego a następnie zwarcie ich z plusem nie powoduje żadnej reakcji w aplikacji. Czy to efekt, że przewody są za przekaźnikami i czy powinien zrobić to samo ale z pominięciem przekaźników?

Co ciekawe - zwarcie przewodu czarnego z kostką powoduje uruchomienie przekaźnika ale zwarcie przewodu brązowego w kostce już nie.

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: wt maja 21, 2019 1:14 pm
autor: pzygmunt
Ciężko w tej plątaninie coś zobaczyć.
Aby w aplikacji pojawiła się zmiana to na IN1 lub IN2 należy podłączyć +24V z potencjału zasilania.
Coś tam jest namieszane. Spróbuj zrobić takie zdjęcie aby było widać co gdzie jest podłączone.

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: wt maja 21, 2019 2:01 pm
autor: bukox
Tak jest sporo przewodów i dość ciasno więc łatwiej mi będzie to opisać. Na dolnym zdjęciu przewody (czarny, niebieski i brązowy) idące do złącza J5 (złącza wyłączników krańcowych) są połączone w kostce do przewodów idących z przekaźników podłączonych do wejść IN1 i IN2 (przewód czarny i brązowy). Od razu wspomnę, że nie ja to montowałem. Więc może zatrzymajmy się na tym etapie - czy to ma tak być podłączone?

Zwarcie + bezpośrednio do IN1 i IN2 ( z pomięciem przekaźników) powoduje zmianę ikony.

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: wt maja 21, 2019 2:18 pm
autor: pzygmunt
Rozrysuj proszę jakiś schemat

Re: Jak podłączyć do sterownika bramowego FAAC 740/741

: sob gru 07, 2019 8:29 pm
autor: michael2303
Bukox, czy udało się rozwiązać problem statusu otwarcia/ zamknięcia bramy?