Jak podłączyć do NICE Robus 600/1000

grejas@interia.pl
Posts: 3
Joined: Tue Nov 27, 2018 3:18 pm

Tue Nov 27, 2018 3:23 pm

Jak prawidłowo podłączyć do siłownika Nice Robus 600/1000?
Yepestis
Posts: 70
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Tue Nov 27, 2018 4:17 pm

Zasilanie pod plus (+) i minus (-) jak na obrazku poniżej.
Sterowanie pod P.P.

R600.jpg
R600.jpg (85.6 KiB) Viewed 3467 times
grejas@interia.pl
Posts: 3
Joined: Tue Nov 27, 2018 3:18 pm

Tue Nov 27, 2018 5:26 pm

Czy w aplikacji będę widział otwartą i zamkniętą bramę? Na tej opcji zależy mi najbardziej.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5180
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 27, 2018 6:44 pm

Możesz podłączyć się pod wyjście S.C.A. które musisz przełączyć w tryb "Aktywne, jeśli skrzydło zamknięte"
https://www.montersi.pl/pliki/robus-instrukcja-4716.pdf

Wtedy jak je podłączysz pod IN1 lub IN2 to będziesz widzieć w aplikacji czy brama jest zamknięta czy otwarta.
grejas@interia.pl
Posts: 3
Joined: Tue Nov 27, 2018 3:18 pm

Tue Nov 27, 2018 9:48 pm

Dzięki
autoconcept@wp.pl
Posts: 1
Joined: Sun Mar 10, 2019 4:38 pm

Sun Mar 10, 2019 4:50 pm

Czy IN1 i IN2 mają byc odłączone do zacisków S.C.A. ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5180
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Mar 10, 2019 6:43 pm

Wystarczy podłączyć jedno z wejść IN1 lub IN2. Które to najlepiej sprawdzić zwierając IN1 lub IN2 do 24V i obserwować kiedy zmienia się ikonka w aplikacji.
User avatar
dzikusk
Posts: 27
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Sun Mar 24, 2019 11:11 am

Uwaga! Złącze SCA daje 36 V. Ja podłączyłem to do SonOffa i spaliłem przez to 2 szt. :oops:
Matusz
Posts: 6
Joined: Mon Apr 15, 2019 12:50 pm

Mon Apr 15, 2019 1:04 pm

Witam
Podłączyłem według powyższych wskazówek, a w SBW dioda nie świeci. Zmierzone napięcie miernikiem na zasilaniu SBW pokazuje 36V.
Czy to za dużo?
Kiedy dioda powinna się zaświecić?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5180
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Apr 15, 2019 2:23 pm

Wg instrukcji powinno tam być 24V -30...+50%.
Czyli może zahaczyć o 36V. Generalnie wykracza to poza zakres jaki określa specyfikacja SBW (czyli SBW z tym tj. z 36v nie współpracuje) ale mam informacje od użytkowników, że podłączyli SBW do Robus-a. Oczywiście nie jest to oficjalne stanowisko firmy Zamel tylko moja opinia oparta o informacje od użytkowników.

Dostałem też info od Zamel-a aby się z nimi kontaktować w przypadku wątpliwości co do podłączenia SBW.
Attachments
Robus.png
Robus.png (140.52 KiB) Viewed 250 times
Post Reply