SBW-01-ustawienia w cloud

Post Reply
AdamT
Posts: 80
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Wed Jan 30, 2019 4:02 pm

Poproszę o opis i ustawienia w chmurze dla urządzenia i kanałów w różnych sytuacjach - szczegółowe.
Brak kontroli
Sygnalizacja otwarcia
Sygnalizacja otwarcia i zamknięcia.
Podłączyłem na razie dwie bramy, przesuwną i garażową. Wszystko działa i pokazuje OK ale mam wrażenie, że nie wszystko jest ustawione idealnie.
Prośba szczególnie do ZAMELA. Dziękuję
User avatar
pzygmunt
Posts: 6639
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 30, 2019 4:14 pm

Musisz doprecyzować co tak na prawdę chcesz wiedzieć i co Twoje "wrażenie" oznacza. Inaczej musielibyśmy książkę napisać.
AdamT
Posts: 80
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Wed Jan 30, 2019 5:11 pm

Chodzi o zakładkę czujnik otwarcia i zakładki czujnik dla kanału - dla sytuacji opisanych powyżej.
Nie chodzi om książkę.
User avatar
przlde
Posts: 20
Joined: Sat Jan 06, 2018 11:04 am
Location: ZAMEL

Wed Jan 30, 2019 8:19 pm

AdamT wrote:
Wed Jan 30, 2019 5:11 pm
Chodzi o zakładkę czujnik otwarcia i zakładki czujnik dla kanału - dla sytuacji opisanych powyżej.
Nie chodzi om książkę.
@AdamT, problem dotyczy konkretnie jakiego ustawienia? Czy coś źle działa? Przedstaw swoje uwagi do działania :-)
Przemek
AdamT
Posts: 80
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Fri Feb 01, 2019 9:40 am

Image

Image

Które pozycje najlepiej zaznaczyć przy czujniku otwarcia i przy czujnikach otwarcia i zamknięcia bramy.
1. kanał bramy
2 . czujniki otwierania bramy
User avatar
Lucas
Posts: 409
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Fri Feb 01, 2019 11:22 am

Nie wiem dokładnie, co masz na myśli, ale jeśli przy bramie wskażesz dany czujnik, to jego ikona zostanie połączona z przyciskiem otwierania bramy. Jak patrzę na Twoje zrzuty z innego wątku, to teraz masz to rozdzielone. Masz strasznie niewyraźne zrzuty powyżej. Jeśli w kanale bramy przypiszesz dany czujnik, to wchodząc na kanał czujnika będziesz miał informację, do którego kanału bramy jest przypisany.
Czynności z punktu 1 i 2 są analogiczne. Możesz albo w kanale bramy wybrać kanał czujnika albo w kanale czujnika wybrać kanał bramy - wyjdzie na to samo.
User avatar
lesny8
Posts: 741
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Feb 01, 2019 11:27 am

Nie wiem jak SBW-01 rejestruje się w chmurze, ale na pewno masz dla tego modułu kanał z funkcją do wyboru 'Otwieranie/Zamykanie bramy garażowej' lub 'Otwieranie/Zamykanie bramy wjazdowej' i dwa czujniki z funkcją 'Czujnik otwarcia bramy garażowej' lub 'Czujnik otwarcia bramy wjazdowej'.

Jeżeli wybierzesz funkcję bramy garażowej to wtedy dla kanałów z czujnikami musisz przypisać funkcję 'Czujnik otwarcia bramy garażowej. Dla wjazdowej jest analogicznie.

Różnica jaka jest na dziś pomiędzy obsługą kanałów bramy garażowej, a bramy wjazdowej jest taka, że kanał bramy wjazdowej ma możliwość wskazania dwóch czujników, a garażowej tylko jednego.

Dlatego też jeden kanał czujnika Ci zostaje i nie masz gdzie go podpiąć.

Ktoś kiedyś pytał o to czemu na bramie garażowej nie ma dwóch czujników tak jak przy wjazdowej i pamiętam, że @pzygmunt odpowiedział, że nikt nie zgłaszał dotychczas takiej potrzeby.

Od tamtego czasu wiele osób już wyraziło taką chęć, więc pewnie i ten typ kanału przejdzie lifting.

Tymczasem, zrób tak jak @wojtas567 Ci pokazał tu
AdamT
Posts: 80
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Fri Feb 01, 2019 12:09 pm

Brama garażowa też może korzystać z dwóch krańcówek - już tak montowałem.
viewtopic.php?f=6&t=4194&start=40
Pokazuje stan zamknięcia, otwierania lub uchylenia oraz otwarcia.
Mnie chodzi żeby do sterownika na przykład na YT był prosty opis jak najwygodniej ustawiać w chmurze.
Nie montuję sterowników codziennie i czasem wygodnie jest oglądnąć króciutki filmik lub przeczytać opis.
Jeżeli jest to niemożliwe to rozumie i już nie będę się o to upominał.
User avatar
lesny8
Posts: 741
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Feb 01, 2019 12:24 pm

Niby tak, ale teraz to masz podzielone na dwie ikony w aplikacji. Jedna od kanału czujnika nie powiązanego z niczym, a druga od kanału czujnika powiązanego z kanałem przekaźnika.
Kilka osób chce i ja też, mieć jedną ikonę dla bramy garażowej, tak jak w przypadku bramy wjazdowej, ale póki co takiej możliwości nie ma. Musimy poczekać na reakcję ze strony @pzygmunta.
Post Reply