przemek123 pisze: ↑wt kwie 14, 2020 10:08 pm
Fajny sprzęt jak zamówiłem coś podobnego przekonała mnie detekcja zera.
https://sklep.avt.pl/avt5664.html
Poza tym to chyba nadaje się do sterowania nie tylko oświetleniem ale tak samo silnikami jednofazowymi? Bo jak tak to to ma potencjał do sterowania wentylacją itp rzeczami.
Taki pomysł na soft mam żeby po załączeniu oświetlenie stopniowo dochodziło do zadanej wartości da to fajny efekt, a jak by wypaliło z silnikami to można by budować w ten sposób rampy start/stop
Walczyłem ostatnio z tym dimmerem na triaku i niestety poległem. Układ odpalałem na Arduino Mega mając nadzieję, że tam złapię lepszą precyzję na timerach i przerwaniach, ale nie jestem zadowolony z efektu.
Gdy odpalałem "goły" soft z bibliotek do tego dimmera, to w zakresie 10-70% był dobry efekt ściemniania na "żarówce" LED. Gdy to samo wrzuciłem w aplikację z Suplą, to pojawiały się migania żarówki (silniejsze rozbłyski). Z tydzień nad tym siedziałem i nie udało mi się tego wyeliminować. Mój ostatni pomysł był taki, aby sterowanie dimmerem zostawić układowi bez Supli, a Suplę wpiąć na układzie obok, który by po Serialu przesyłał polecenia do tego sterującego dimmerem. Ale tego na razie nie robiłem.
Przy okazji zauważyłem, że timery (na Arduino i ESP8266) potrafią sporo przerwań przegapić, gdy jest trochę więcej komunikacji na sieci. Przykładowo timer 1 ms zliczał mi 700 wejść w ciągu 1 s przy rejestracji modułu na serwerze Supli (na Arduino i na ESP podobnie), gdzie normalnie pokazuje 1000-1005 wejść.
Nie wiem czemu częstotliwość rzędu 50-100 Hz mnie pokonała, ale na razie sobie to odpuściłem.
Do silników AC odradzam sterowanie triakami. Rozwaliłem takim sterownikiem kiedyś 3 wiatraki za 500 zł każdy. Pierwszy wiatrak pociągnął koło 12 miesięcy, dwa kolejne po 2-3 miesiące i padały. Ostatecznie kupiłem porządny wiatrak za 2000 zł oraz sterownik transformatorowy za 700 zł i od 4 lat działa bezawaryjnie.