[Zlecę] napisanie programu Smart Home.

--adek--
Posty: 1
Rejestracja: sob maja 09, 2020 7:59 am

sob maja 09, 2020 7:41 pm

Witam,

Zainteresowała mnie platforma Supla jako system inteligentnego domu. Poszukuję osoby, która pomoże mi wybrać system oraz zajmie się częścią softwareową. Hardware i podłączenia zrobię z we własnym zakresie, zatem będzie to praca zdalna bez konieczności wizyty.
Założenia na razie zgrubne to:
- sterowanie po ethernecie
- instalacja ułożona w gwiazdę do jednej rozdzielni.
- około 100 wejść sterujących
- około 100 wyjść na przekaźniki
- sterowanie piecem CO
- sterowanie systemem nawadniania,
- sterowanie bramami
- sterowanie roletami (około 20 sztuk)
- czujniki zmierzchu i temperatury

Myślałem, żeby zrealizować to na arduino spiętego z suplą. Czy dobrze kombinuję i na szansę to działać? Osoby zainteresowane współpracą zapraszam na priv.


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

śr maja 13, 2020 4:38 pm

Kolego, dużo tego wszystkiego jest do zrobienia, normalnie w setkach.
Niestety na dzień dzisiejszy ograniczać cię będzie sprzęt obsługujący taką ilość kanałów (Arduino Mega to max 32 kanały).
Możesz też postawić własnego Clouda Supli i tam będziesz mógł zwiększyć tą ilość (o ile ci wystarczy pamięci).
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw maja 14, 2020 9:53 am

Zawsze można dać kilka Arudino Mega ;)

Trzeba by to podzielić, albo pod względem funkcji, albo lokalizacji, tzn. np. całe oświetlenie na jednym Arduino, na innym rolety itp., lub całe piętro (ośiwetlenie+rolety+cokoliwek innego) na jedno Arduino, parter na drugie itd.

Ewentualnie można na jakimś ESP8266 z ekspanderami wyjść. Na Arduino raczej ekspandery nie dadzą rady, bo i tak mu pamięci braknie.

Ethernet niestety jest dostępny aktualnie tylko na Arduino Mega z shieldem, ale tam nie masz (i nie będziesz miał) szyfrowanego połączenia.
Na ESP za to można włączyć szyfrowanie, ale nie ma ethernetu ;).
Na malince można by pociągnąć z szyfrowaniem, ale tam soft jest trochę "zaprzeszły" :)

Jeśli chcesz prostą obsługę kanałów bez dodatkowej logiki zaszytej w układach, to spokojnie sam dasz radę to zaprogramować na bazie przykładów, ewentualnie z drobną pomocą. Na zlecenia nie mam czasu, ale na forum jak będziesz pytał, to mogę coś pomóc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”