[zlecenie] Stacja pogodowa

Fistach
Posty: 12
Rejestracja: czw lis 21, 2019 11:56 am

wt cze 02, 2020 8:44 am

Zlecę wykonanie stacji pogodowej z oprogramowaniem działającym z SUPLA,
Zasilanie może być z sieci ( mam kontakt na dachu).
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x1 Sonoff mini 10A x1 Sonoff TH16 x3 Blitzwolf gniazdko x1
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1171
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt cze 02, 2020 8:59 am

Jakim dysponujesz budżetem , jakie pomiary miałaby dokonywać ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Fistach
Posty: 12
Rejestracja: czw lis 21, 2019 11:56 am

wt cze 02, 2020 1:01 pm

Wiadomo - budżet 0 złotych :)))

Pomiar jakiś taki podstawowy: wiatr, deszcz, temp, nasłonecznienie.
Co jeszcze może mierzyć ?
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x1 Sonoff mini 10A x1 Sonoff TH16 x3 Blitzwolf gniazdko x1
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

śr cze 03, 2020 5:55 pm

Ciśnienie, wilgotność, nasłonecznienie, temperatura, prędkość wiatru, opady deszczu.
Tak w skrócie 🙂
Fistach
Posty: 12
Rejestracja: czw lis 21, 2019 11:56 am

czw cze 04, 2020 7:35 am

Taki skrót chyba byłby wystarczający..
ewentualnie kierunek wiatru jeszcze.
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x1 Sonoff mini 10A x1 Sonoff TH16 x3 Blitzwolf gniazdko x1
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1171
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw cze 04, 2020 10:23 am

Z kierunkiem wiatru w tej chwili się nie uda , ponieważ nie ma go jak wyświetlić w aplikacji , może kiedyś powstanie kanał stacji pogodowej i może tan będzie się dało .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1312
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw cze 04, 2020 10:33 am

shimano73 pisze:
czw cze 04, 2020 10:23 am
Z kierunkiem wiatru w tej chwili się nie uda , ponieważ nie ma go jak wyświetlić w aplikacji , może kiedyś powstanie kanał stacji pogodowej i może tan będzie się dało .
Można pokazać kąt 0-360
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1171
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw cze 04, 2020 3:44 pm

No niby tak , ale wyglada to trochę dziwnie 😁. Przydałby się sensor któremu mozna by przypisać kilka stanów więcej niż dwa np 8. Wówczas podstawiłbym sobie odpowiednie ikony i już pięknie działa .
Jasne wartość liczbowa świetnie by wyglądała w historii, gdzie można by obserwować jak to wiatrzysko wiało .
Zastosowanie takiego sensora widziałbym jeszcze w innych zastosowaniach np aktualny program pralki, ustawiona funkcja piekarnika i pewni koledzy coś jeszcze wymyśla 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Fistach
Posty: 12
Rejestracja: czw lis 21, 2019 11:56 am

czw cze 04, 2020 6:27 pm

Można by kąty podzielić na 45' zakresy i przydzielić im odpowiednie ikonki z kierunkiem wiatru.... tak na laika kumam.

Shimano to działamy coś?
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x1 Sonoff mini 10A x1 Sonoff TH16 x3 Blitzwolf gniazdko x1
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1321
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt cze 05, 2020 6:35 am

Fistach pisze:
czw cze 04, 2020 6:27 pm
Można by kąty podzielić na 45' zakresy i przydzielić im odpowiednie ikonki z kierunkiem wiatru.... tak na laika kumam.

Shimano to działamy coś?
Ale masz tylko dwa stany ikon.
Inna kwestia- na czym zrealizować kąt obrotu - rezystor obrotowy bez ogranicznika?
Tez myslalem o czujniku kompasu pod arduino ale tu kable sie nie obrócą wraz z nim. :( Teoretycznie robilem proby i gdzieś mam kod na kanał DS18 bo mam takie sprzęgło na os z 6 kablami ale to nie zbyt dobrze działa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”