MEW-01 - dziwne odczyty po instalacji

TrueMan
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 15, 2021 7:10 am

Witam szanowne grono,

skuszony filmikami na sieci zamówiłem sobie MEW-01 do monitorowania pracy mojej pompy ciepła. Pompa obecnie używa tylko grzałki - natomiast mam problem z interpretacją tych wykresów po 24h od instalacji.

Kilka informacji:
  • To inverterowa pompa ciepła
  • Nie mam PV więc nie "produkuję" żadnej energii
  • Możliwe że grzałka działa tylko na jednej fazie
Rzućcie proszę okiem

Czy te skale na osi Y mozna jakoś ustawić? "..0000" zaburza tylko obraz całości.
Możliwe że któreś czujki są osadzone "w złą stronę"?

z góry dziękuję za wskazówki.

PS
Wprowadzenie dwóch taryf byłoby bardzo pomocne - będzie kiedyś dostępne?
Załączniki
2.png
2.png (72.75 KiB) Przejrzano 458 razy
1.png
1.png (77.16 KiB) Przejrzano 458 razy
TrueMan
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 15, 2021 7:10 am

pzygmunt pisze: pt paź 15, 2021 8:52 am viewtopic.php?f=23&t=8692
Ok przekażę mojemu elektrykowi - on będzie wiedział o czym mowa ;)

rozumiem, że skala też się wtedy uspokoi?

Wiadomo kiedy będzie druga taryfa?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12888
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Sugeruje używać wykresów w aplikacji mobilnej jeśli te nie są dla Ciebie odpowiednie.
Obsługa wielu taryf będzie tylko nie wiem jeszcze kiedy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3239
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

TrueMan pisze: pt paź 15, 2021 9:11 am rozumiem, że skala też się wtedy uspokoi?
Co to znaczy "skala się uspokoi"?
TrueMan
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 15, 2021 7:10 am

klew pisze: pt paź 15, 2021 1:23 pm
TrueMan pisze: pt paź 15, 2021 9:11 am rozumiem, że skala też się wtedy uspokoi?
Co to znaczy "skala się uspokoi"?
To znaczy, że 4 cyfry po przecinku nie są nikomu do niczego potrzebne. Raczej wprowadzają zamęt. Usability jest in-minus.

Poprawiliśmy instalację - widać, że zużycie już zlicza się "lepiej"... ale po WYCZYŚĆ HISTORIĘ nowe wykresy się nie pojawiają... ile potrzeba czasu aż się pojawią?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12888
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Wykresy uzupełniają się co 10 min ale muszą być min 2 wpisy w bazie.
TrueMan
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 15, 2021 7:10 am

Wygląda na to, że działa :)

kolejne pytania laickie:
- jak ustawić żeby wykres pokazywał sumę dla 3 faz a nie każdą osobno?
- da się zmienić interwał żeby widzieć zużycie za cały dzień np (teraz mam dziwnie 20.09 - 20.19 - 20.29....)

Wygląda fajnie - ale interfejs aż się prosi o dalszą rozbudowę. Potencjał jest :)

Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12888
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Odnosisz się do wykresów w cloud czy w aplikacji. Wykresy łączą w sobie wszystkie fazy i oznaczajà je poszczególnymi kolorami (aplikacja). Możesz wybrać w jakich okresach mają być generowane wykresy (również aplikacja)
TrueMan
Posty: 11
Rejestracja: pt paź 15, 2021 7:10 am

pzygmunt pisze: sob paź 16, 2021 1:39 pm Odnosisz się do wykresów w cloud czy w aplikacji. Wykresy łączą w sobie wszystkie fazy i oznaczajà je poszczególnymi kolorami (aplikacja). Możesz wybrać w jakich okresach mają być generowane wykresy (również aplikacja)
ok znalazłem - trzeba przesunąć ekran "w lewo" i pokazują się wykresy. Doskonale. Koszt też sie nalicza.
czy kiedyś można będzie skrócić odczyt? 5 cyfr po przecinku to lekka przesada...

Czemu podobnych nie ma w chmurze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”