Rejestrowanie danych dotyczących napięcia - MEW-01

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11385
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 13, 2021 11:14 am

Goral64 pisze:
czw maja 13, 2021 10:26 am
pzygmunt pisze:
czw maja 13, 2021 10:12 am
Ty używasz własnego serwera więc z dodaniem logów nie będzie łatwo bo trzeba supla-server (binarkę) podmienić.
Mogę podmienić, jeśli to w czymś pomoże.
Tak łatwo nie podmienisz bez przebudowy kontenera.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1451
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw maja 13, 2021 11:36 am

pzygmunt pisze:
czw maja 13, 2021 11:14 am
Tak łatwo nie podmienisz bez przebudowy kontenera.
Skoro tak mówisz... w taki razie biorę nowsze firmware ;)

EDIT:
Wgrane nowe firmware 2.8.1
Będę obserwował.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1451
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt maja 18, 2021 6:06 am

Goral64 pisze:
czw maja 13, 2021 11:36 am
Wgrane nowe firmware 2.8.1
Będę obserwował.
Od momentu wgrania 2.8.1 żadnej przerwy w nadawaniu zużycia :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Sk_uter
Posty: 288
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt maja 18, 2021 7:19 pm

Czy ma ktoś instrukcje jak rejestrować dane napięcia, bo właśnie mam problem z Energą i muszę im udowodnić skoki napięcia, a teraz po zainstalowaniu urządzenia nie widzę takiej opcji.

Ale chodzi mi o taką opcję bez własnego serwera.

PS czy ten nowy soft 2.8... jest oficjalnie dostępny?

PS2 czy ten moduł potrafi sczytać energię pobrana i oddana jeśli mam fotowoltaikę?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11385
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 18, 2021 7:41 pm

Sk_uter pisze:
wt maja 18, 2021 7:19 pm
Czy ma ktoś instrukcje jak rejestrować dane napięcia, bo właśnie mam problem z Energą i muszę im udowodnić skoki napięcia, a teraz po zainstalowaniu urządzenia nie widzę takiej opcji.
Obecnie tylko instalują np HA.
Sk_uter pisze:
wt maja 18, 2021 7:19 pm
PS czy ten nowy soft 2.8... jest oficjalnie dostępny?
2.8.1 to wersja póki co nieofijalna.
Sk_uter pisze:
wt maja 18, 2021 7:19 pm
PS2 czy ten moduł potrafi sczytać energię pobrana i oddana jeśli mam fotowoltaikę?
MEW potrafi zliczyć energię oddaną i pobraną z sieci. Liczy wektorowo i arytmetycznie.
Sk_uter
Posty: 288
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt maja 18, 2021 7:47 pm

HA odpalę bez własnego serwera supli? Czy czego dokładnie potrzebuje.

Dane mogę gromadzić na FTP (mam swój serwer na linuxie z obsługą php, MySQL itd) , ewentualnie mogę do routera podłączysz dysk.

Czyli jak teraz pokazuje mi energię pobraną i oddaną to już pokazuje właściwe odczyty wraz z fotowoltaiką?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11385
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 18, 2021 7:49 pm

Sk_uter pisze:
wt maja 18, 2021 7:47 pm
HA odpalę bez własnego serwera supli? Czy czego dokładnie potrzebuje.
Odpalisz ale musisz mieć na czym. Są gotowe obrazy dla VM lub dockera. Są też obrazy dla Raspberry itp.

Dane mogę gromadzić na FTP (mam swój serwer na linuxie z obsługą php, MySQL itd) , ewentualnie mogę do routera podłączysz dysk.
Sk_uter pisze:
wt maja 18, 2021 7:47 pm
Czyli jak teraz pokazuje mi energię pobraną i oddaną to już pokazuje właściwe odczyty wraz z fotowoltaiką?
Nie rozumiem pytania.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1984
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt maja 18, 2021 7:49 pm

Jak masz swój serwerek na Linuxie, to zainstaluj na nim Home Assistant. Zerknij np. tu: https://hejdom.pl/blog/22-home-assistan ... przet.html
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 288
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

wt maja 18, 2021 8:29 pm

Wiesz czy zwykły self hosting do tego wystarczy, czy vps to minimum?

A wracając do poprzedniego pytania to teraz wyjeresy pokazują mi energię oddana i zwrócona. To właśnie ta jedna z nich to z fotowoltaiki? Tylko teraz by coś zwaracało jak nic mi panele nie generują?
bladesss
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 21, 2019 10:03 am

śr maja 19, 2021 3:13 pm

Chciałem właśnie za pomocą linku bezpośredniego pobrać dane do excela - nie zaciąga mi nic. Zaczynam serio żałować, że poszedłem w suple bo nie dość, że ze wszystkim trzeba kombinować jak koń pod górkę to połowa rzeczy nie działa jak powinna, wszystko jest jakieś toporne i nieintuicyjne
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”