Licznik zamel mew-01 różnica wskazań

Okraglaczek
Posty: 2
Rejestracja: pt cze 18, 2021 6:44 am

pt cze 18, 2021 7:05 am

Witam
Mam zamontowany od października licznik zamel mew-01 i podpięte dwa telefony, dane w aplikacji różnią się: samsungu pokazuje inaczej niż Motorola, różnica Ok 20kWh w ciągu doby.
Dane aplikacji resetowałem, pomaga tylko na chwilę i potem znów rozjazd
Co to może być?
Załączniki
Motorola
Motorola
20210618_090209.jpg (133.83 KiB) Przejrzano 417 razy
Samsung
Samsung
Screenshot_20210618-083529_SUPLA.jpg (153.44 KiB) Przejrzano 417 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11814
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 18, 2021 7:12 am

Jest to błąd aplikacji. Dzieje się tak przy pobieraniu danych do wykresów z serwera na „raty”. W przyszłym tygodniu będzie poprawka.
qmis
Posty: 8
Rejestracja: ndz maja 23, 2021 10:48 am

ndz cze 20, 2021 4:28 pm

Również mam taki problem dane z licznika otus 3 pobranie z miesiąca 60 kWh oddanie 283 wyniki supła Falownik 1 fazowy na 2 fazę podłączony.ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11814
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 20, 2021 5:29 pm

qmis pisze:
ndz cze 20, 2021 4:28 pm
Również mam taki problem dane z licznika otus 3 pobranie z miesiąca 60 kWh oddanie 283 wyniki supła Falownik 1 fazowy na 2 fazę podłączony.
W Twoim przypadku prawdopodobnie masz źle podłączony licznik.

viewtopic.php?f=23&t=8692
qmis
Posty: 8
Rejestracja: ndz maja 23, 2021 10:48 am

ndz cze 20, 2021 5:36 pm

pzygmunt pisze:
ndz cze 20, 2021 5:29 pm
qmis pisze:
ndz cze 20, 2021 4:28 pm
Również mam taki problem dane z licznika otus 3 pobranie z miesiąca 60 kWh oddanie 283 wyniki supła Falownik 1 fazowy na 2 fazę podłączony.
W Twoim przypadku prawdopodobnie masz źle podłączony licznik.

viewtopic.php?f=23&t=8692
Nie ma takiej opcji wskazania są dobre moc czynna na 2 fazach jest + na 1 fazie jest - bo pracuje falownik
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11814
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 20, 2021 7:19 pm

W aplikacji może nie zgadzać się wykres ale sumarycznie powinno być 1:1 do licznika głównego.
Jeśli tak nie jest to coś jest źle podłączone.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2662
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz cze 20, 2021 7:32 pm

Ten otus 3 to liczniki główny od dostawcy prądu?
Niektórzy dostawcy bilansują wektorowo nawet gdy instalacja pv jest jednofazowa, choć nawet po uwzględnieniu tego się nie zgadzają liczby.
Jesteś pewien że oba wskazania są z takiego samego okresu czasu?
qmis
Posty: 8
Rejestracja: ndz maja 23, 2021 10:48 am

ndz cze 20, 2021 7:36 pm

klew pisze:
ndz cze 20, 2021 7:32 pm
Ten otus 3 to liczniki główny od dostawcy prądu?
Niektórzy dostawcy bilansują wektorowo nawet gdy instalacja pv jest jednofazowa, choć nawet po uwzględnieniu tego się nie zgadzają liczby.
Jesteś pewien że oba wskazania są z takiego samego okresu czasu?
Licznik jest operatora pge wskazania mogą różnić się się 2 min po wklejeniu do arkusza i po wyłączeniu 1 fazy moc czynna schodzi do -3 W
Obrazek
miroph
Posty: 937
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn cze 21, 2021 5:42 am

Wyłącz falownik. Podłącz obciążenie (np. czajnik) i sprawdź czy pomiary się zgadzają.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
qmis
Posty: 8
Rejestracja: ndz maja 23, 2021 10:48 am

pn cze 21, 2021 7:03 am

miroph pisze:
pn cze 21, 2021 5:42 am
Wyłącz falownik. Podłącz obciążenie (np. czajnik) i sprawdź czy pomiary się zgadzają.
Tak zgadzają się ale dla czego zamel źle przelicza energię pobrana i oddana ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”