ZAMEL MEW-01

Patryk
Posty: 774
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sie 01, 2019 6:07 pm

aaa123 pisze:
czw sie 01, 2019 5:27 pm
Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 5:02 pm
No to sprawa wyjaśniona.
Jak oddajesz prąd do sieci, to wtedy MEW - ka to również zlicza.
Kurcze, to bardzo niedobrze, kupiłem MEW-01, żeby wiedzieć ile prądu "pożera" pompa ciepła. Da się to jakoś inaczej skonfigurować ? Tak, żeby zliczało tylko prąd pobrany.
Jeżeli pompa jest 3-fazowa, załóż przekładniki na przewodach, które idą już do pompy. Wtedy będziesz widział tylko ile pobiera sama pompa.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1081
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sie 01, 2019 6:33 pm

Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 4:56 pm
Może "głupie" pytanie.
Ale nie macie może, zainstalowanych paneli solarnych lub jakieś turbinki wiatrowej, co wytwarza prąd ? I oddaje nadmiar do sieci.
U mnie nie ma ... jeszcze
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 6:43 pm

pzygmunt pisze:
czw sie 01, 2019 5:42 pm
Na fazach będziesz miał minusy i plusy, ale wartości sumaryczne poszczególnych liczników się nie dodają. (Mew ma kilka liczników). Oznacza to, że „Energia czynna pobrana” pokazuje to co skonsumowałeś bez uwzględniania tego co oddałeś do sieci. Jest osobny licznik który zbiera energię czynną zwróconą ale on jeszcze się nie wyświetla w aplikacji pomimo, że się zlicza.

[edit]
„Energia czynna zwrócona” wyświetla się na poszczególnych fazach ale nie ma jej w nagłówku jako sumy faz.

Podsumowując. „Moc” na poszczególnych fazach pokazuje bilans tego co produkujesz i pobierasz ale „Energia czynna pobrana” to są kWh które pobierasz nie uwzględniając produkcji, a „Energia czynna zwrócona” to jest to co wyprodukowałeś nie uwzględniając poboru.
Wyprodukowałem dzisiaj ok. 50 kWh, pobrałem ok. 10kWh. MEW-01 podaje "Energię czynna zwróconą" w sumie na wszystkich fazach ok. 1,3 kWh - więc nie wiem skąd ten bilans wychodzi :( W tej chwili panele nic już nie produkują. Nawet dla pewności odłączyłem falownik od sieci. W dalszym ciągu wyświetlają się wartości ujemne - co widać na screenie.
Załączniki
Screenshot_20190801-204157_SUPLA.jpg
Screenshot_20190801-204157_SUPLA.jpg (150.96 KiB) Przejrzano 506 razy
aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 6:49 pm

Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 6:07 pm
aaa123 pisze:
czw sie 01, 2019 5:27 pm
Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 5:02 pm
No to sprawa wyjaśniona.
Jak oddajesz prąd do sieci, to wtedy MEW - ka to również zlicza.
Kurcze, to bardzo niedobrze, kupiłem MEW-01, żeby wiedzieć ile prądu "pożera" pompa ciepła. Da się to jakoś inaczej skonfigurować ? Tak, żeby zliczało tylko prąd pobrany.
Jeżeli pompa jest 3-fazowa, załóż przekładniki na przewodach, które idą już do pompy. Wtedy będziesz widział tylko ile pobiera sama pompa.
Tak, pompa jest 3-fazowa, przekładniki założone są na przewodach zasilających rozdzielnicę - która zasila tylko pompę. Założyłem przekładniki na wejściu do rozdzielnicy bo pompa ma 2 obwody - jeden trójfazowy i jeden jednofazowy (osobny obwód jednofazowy dla grzałki wspomagającej), a zależy mi na uzyskaniu poboru z "całej" pompy. Nic więcej nie jest podłączone do tej rozdzielnicy.
Patryk
Posty: 774
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sie 01, 2019 7:16 pm

A sprawdź jeszcze jedną rzecz.
Czy fazy zasilające MEW- ke ( te przewody z góry ) V1 V2 V3 odpowiadają przekładniką S1 S2 S3.
Czyli na fazie V1 jest założony przekładnik S1, V2 - S2 i V3 - S3.
Oraz, czy strzałki w przekładnikach idą w kierunku Twojej rozdzielnicy ?
aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 7:26 pm

Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 7:16 pm
A sprawdź jeszcze jedną rzecz.
Czy fazy zasilające MEW- ke ( te przewody z góry ) V1 V2 V3 odpowiadają przekładniką S1 S2 S3.
Czyli na fazie V1 jest założony przekładnik S1, V2 - S2 i V3 - S3.
Oraz, czy strzałki w przekładnikach idą w kierunku Twojej rozdzielnicy ?
Nie znam kolejności faz, jednak każdy przekładnik założony jest na fazę, która odpowiada oznaczeniom na MEW-01. Czyli przekładnik S1 założony jest na fazę, która zasila wejście L1 w MEW-01 itd. Strzałki są w kierunku rozdzielnicy.
Patryk
Posty: 774
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sie 01, 2019 7:52 pm

Jedna rzecz mnie zastanawia, czy czasem nie jest temu winna jakaś pojemność  ( kondensator) zabudowany w pompie.
Ale tu musieli by się wypowiedzieć chyba Panowie z Zamela.
Poniżej screeny z moich odczytów.
( Nie mam ani pompy ciepla, ani  fotowoltaiki )
Proszę szczególnie zwrócić uwagę na fazę nr 1.
Moc czynnna: 0,00000 W
Natężenie: 0,000 A
A moc bierna : - 19,21728 var
Moc pozorna: 20,73664 VA
Załączniki
Screenshot_20190801-213245.png
Screenshot_20190801-213245.png (198.71 KiB) Przejrzano 473 razy
Screenshot_20190801-213301.png
Screenshot_20190801-213301.png (201.77 KiB) Przejrzano 473 razy
Screenshot_20190801-213307.png
Screenshot_20190801-213307.png (201.18 KiB) Przejrzano 473 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 01, 2019 7:53 pm

Nic nie zmieniaj. Wszystko jest OK.
paco52327
Posty: 13
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 12:57 pm

ndz sie 04, 2019 8:54 am

Może mi ktoś podpowie, mam serwer Supli postawiony lokalnie, mogę plik z danymi do wykresu pobrać po www, ale aplikacja na Androida mówi "Brak danych do wykresu".
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz sie 04, 2019 9:07 am

A to masz ustawione?
ODPOWIEDZ