ZAMEL MEW-01

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9609
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 05, 2019 8:50 pm

Taryfy wprowadzimy w kolejnych wersjach.
lgorek
Posty: 31
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

pt wrz 13, 2019 11:46 am

Zastanawiało mnie dlaczego cały czas narasta u mnie moc zwrócona. Ostatnio jak gotowałem na indukcji sprawdziłem i okazało się że jak indukcja jest uruchomiona to wtedy na innej z Faz jest ujemny wynik. Czy tak to ma być. Dodam że MEW-01 mam tylko w kuchni gdzie FAZA1 gniazda i światło, FAZA2 indukcja, FAZA3 indukcja.

Zrobiłem screeny jak to wygląda.
Screenshot_20190912-200649_SUPLA.jpg
Screenshot_20190912-200649_SUPLA.jpg (298.58 KiB) Przejrzano 1392 razy
Screenshot_20190912-200714_SUPLA.jpg
Screenshot_20190912-200714_SUPLA.jpg (297.86 KiB) Przejrzano 1392 razy
Załączniki
Screenshot_20190912-200731_SUPLA.jpg
Screenshot_20190912-200731_SUPLA.jpg (299.86 KiB) Przejrzano 1392 razy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 576
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt wrz 13, 2019 12:29 pm

Z Twoich zrzutów wygląda na to, że to nie jest energia zwrócona tylko bierna. Jest to jak najbardziej prawidłowy objaw. Zapraszam do zapoznania się z artykułem.

http://www.elektro.info.pl/artykul/id63 ... lektryczna
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Patryk
Posty: 980
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt wrz 13, 2019 9:30 pm

miroph pisze:
pt wrz 13, 2019 12:29 pm
Z Twoich zrzutów wygląda na to, że to nie jest energia zwrócona tylko bierna. Jest to jak najbardziej prawidłowy objaw. Zapraszam do zapoznania się z artykułem.

http://www.elektro.info.pl/artykul/id63 ... lektryczna
@miroph Proszę zwrócić uwagę, na scren z fazy 2.

Jeżeli @Igorek, twierdzi, że ma tam tylko kuchenkę indukcyjną, przekładnik prądowy wydaje się też być  dobrze podłączony, gdyż energia czynnna pobrana wynosi przeszlo 2,3 kWh ( na plusie ), to czemu jak faza  3 jest również obciążona ( następną kuchenką indukcyjną (400W) , przekładnik prądowy widać również jest dobrze podłączony), to na fazie 2, moc czynna jest (minus) 13,76 W.
Skąd ten wynik i na dodatek z minusem ?
elmaya
Posty: 1025
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt wrz 13, 2019 10:07 pm

in my opinion it is possibly Crosstalk because the current transformers and or the cables are very close to each other.

moim zdaniem jest to prawdopodobnie przesłuch, ponieważ przekładniki prądowe i / lub kable są bardzo blisko siebie.
lgorek
Posty: 31
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

ndz wrz 15, 2019 1:02 pm

Patryk pisze:
pt wrz 13, 2019 9:30 pm
miroph pisze:
pt wrz 13, 2019 12:29 pm
Z Twoich zrzutów wygląda na to, że to nie jest energia zwrócona tylko bierna. Jest to jak najbardziej prawidłowy objaw. Zapraszam do zapoznania się z artykułem.

http://www.elektro.info.pl/artykul/id63 ... lektryczna
@miroph Proszę zwrócić uwagę, na scren z fazy 2.

Jeżeli @Igorek, twierdzi, że ma tam tylko kuchenkę indukcyjną, przekładnik prądowy wydaje się też być  dobrze podłączony, gdyż energia czynnna pobrana wynosi przeszlo 2,3 kWh ( na plusie ), to czemu jak faza  3 jest również obciążona ( następną kuchenką indukcyjną (400W) , przekładnik prądowy widać również jest dobrze podłączony), to na fazie 2, moc czynna jest (minus) 13,76 W.
Skąd ten wynik i na dodatek z minusem ?
elmaya pisze:
pt wrz 13, 2019 10:07 pm
in my opinion it is possibly Crosstalk because the current transformers and or the cables are very close to each other.

moim zdaniem jest to prawdopodobnie przesłuch, ponieważ przekładniki prądowe i / lub kable są bardzo blisko siebie.

Jak na jednej fazie jest pobierana energia na drugiej wskazuje że jest oddawana w bardzo małym procencie.

Może być to związane że przesłuch jest bardzo blisko siebie ale raczej wszystkie fazy sa skierowane w jedna stronę.

Warto było by to sprawdzić w Zamel, ja też to jeszcze po testuje.
Marko
Posty: 14
Rejestracja: śr lis 15, 2017 8:46 pm

czw wrz 26, 2019 8:18 pm

pzygmunt pisze:
czw wrz 05, 2019 8:50 pm
Taryfy wprowadzimy w kolejnych wersjach.
Witam, to świetna informacja! A czy wiadomo w przybliżeniu kiedy pojawi się nowy soft? Prośba jeszcze o info czy update będzie automatyczny. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9609
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 27, 2019 5:55 pm

Taryfy po stronie clouda i aplikacji będą automatyczne.
Marko
Posty: 14
Rejestracja: śr lis 15, 2017 8:46 pm

pt wrz 27, 2019 7:32 pm

Ekstra! Myślę, że wielu użytkowników "mew-ki" czeka na taką funkcjonalność. Świetną robotę robicie pozdrawiam!
lgorek
Posty: 31
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

ndz paź 20, 2019 10:09 am

Witam,
Ostatnio zaobserwowałem dziwny objaw na moim MEW. Na filmie widać jak nie ma obciążenia na danej fazie to jest ujemny wynik, a gdy zaświecę światło to wszystko jest pokazuje poprawnie. Czym to jest spowodowane czy błędnie działającym oprogramowaniem.

https://www.youtube.com/watch?v=ALycWJPCIpQ


Dodam że korzystam z Supla Cloud oraz apka zaktualizowana do najnowszej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”