ZAMEL MEW-01

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 10:35 am

Tak jest od początku ?
cdxa
Posty: 43
Rejestracja: pn maja 14, 2018 10:08 pm
Lokalizacja: Poznań

ndz paź 20, 2019 10:41 am

Dokładnie to samo zauważyłem u siebie, bez obciążenia od czasu do czasu pojawia się ujemna moc czynna.
Dokładnie opisałem to tutaj: viewtopic.php?f=46&t=4297&p=47623#p47623

Sytuacja jest podobna niezależnie od tego czy przekładnik jest na przewodzie czy nie, kluczowe jest to czy przez przewód płynie jakiś znaczący prąd.
Wygląda na to że gdy przewodem płynie zbyt niski prąd MEW zaczyna wariować, pokazując czasem ujemne wartości mocy czynnej, przy czym te wartości są wielokrotnie wyższe niż potencjalne zakłócenia w przewodzie, np. -20,9W na moim filmie, a przekładnik nawet nie był na przewodzie. https://www.youtube.com/watch?v=6AiGi0o ... e=youtu.be
Być może wynika to ze zmiany poziomu wzmocnienia układu pomiarowego prądu przekładnika?
Na tę chwilę zauważyłem że gdy MEW jest podłączony do instalacji gdzie każda z faz ma jakieś stałe obciążenie problem nie występuje (nie pojawiają się odczyty zwróconej czynnej) i wierzę że pozostałe odczyty są zgodne z rzeczywistością. Jednak ta przypadłość, jak widać nie występuje tylko u mnie, może być denerwująca gdy używamy MEW do pomiaru na fazie gdzie występuje tylko jeden odbiornik.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 10:50 am

Wydaje mi się, że taki problem nie powinien mieć miejsca, ale może mi się tylko wydaje.
Jest już przygotowany nowy firmware dla MEW-a, który zwiększa precyzję pomiarów w stosunku do karty katalogowej.
Nie jest on jeszcze oficjalnie dostępny, ale gdyby ktoś chciał przetestować to wystarczy do mnie wysłać na priv-a adres email na którym jest konto oraz id lub guid urządzenia.
lgorek
Posty: 28
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

ndz paź 20, 2019 1:34 pm

Na początku to nie występowało, lub tego nie zauważyłem. Później napiszę PW co do nowego firmware aby przetestować.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 2:12 pm

Czy masz fizyczną instalację 3-fazową, czy też mierzysz zużycie energii na trzech obwodach odbiorczych ale zasilanie jest jednofazowe?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
lgorek
Posty: 28
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

ndz paź 20, 2019 3:50 pm

Robert Błaszczak pisze:
ndz paź 20, 2019 2:12 pm
Czy masz fizyczną instalację 3-fazową, czy też mierzysz zużycie energii na trzech obwodach odbiorczych ale zasilanie jest jednofazowe?
3 fazy 380V, przerabiałem instalację w kuchni i pod indukcję musiałem mieć siłę.
1- faza - gniazdka i światło
2- faza - indukcja
3- faza - indukcja
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 20, 2019 4:39 pm

Moim zdaniem nie jest to poprawnie wykonana instalacja 3-fazowa. Wszystkie fazy powinny być w miarę możliwości równomiernie obciążone. Wydaje mi się, że przy tak wykonanej instalacji jak u Ciebie i obciążeniu drugiej i trzeciej fazy tylko i wyłącznie indukcją mogą wystąpić problemy z błędnymi odczytami przez MEW-01.

Niech się w tej kwestii wypowie przedstawiciel Zamel'a.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Maniek913
Posty: 243
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz paź 20, 2019 4:51 pm

Nie ma tu żadnego błędu w instalacji - Nie jest możliwe uzyskanie idealnej symetrii w zasilaniu instalacji domowej -(z odbiornikami jednofazowymi, a indukcje pomimo podłączenia dwóch przewodów fazowych dalej są odbiornikami jednofazowymi) przez instalację trójfazową. Taki przypadek ma miejsce wyłącznie w przypadku silników trójfazowych.
Więc niesymetria obciążeń nie powinna mieć wpływu na odczyty.
cdxa
Posty: 43
Rejestracja: pn maja 14, 2018 10:08 pm
Lokalizacja: Poznań

ndz paź 20, 2019 7:07 pm

Rozkład obciążeń na fazach to sprawa, nie mająca tu chyba żadnego znaczenia, w końcu to tylko optymalizacja mocy przyłączeniowej dla jednej fazy, w taki sposób by nie przekroczyć dopuszczalnej mocy obciążenia, wyznaczonej przez zabezpieczenie przedlicznikowe.
Za to MEW to zespół trzech obwodów pomiarowych, dla każdej fazy oddzielnie, i każdy z nich powinien działać niezależnie od pozostałych. Co więcej jeśli nawet dochodzi do jakiś zakłóceń, co w przypadku pętli prądowej obwodu przekładnika nie powinno mieć miejsca, a pomiary miernikiem tego nie wykazują, to nie powinny one mieć tak ogromnych wartości, jak np -20w czynnej oddawanej. W MEW bez obciążenia badanej fazy dzieje się coś dziwnego, być może jest tak jak pisałem, czyli zmienia się zakres pomiarowy obwodu pomiaru prądu przekładnika, czyli jego czułość wzrasta do poziomu który generuje fałszywe odczyty.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1094
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz paź 20, 2019 10:22 pm

Zachowanie MEW’ki kolegi cdxa jest dokładnie takie same jak mojej które opisywałem dawno temu . Pisałem wówczas o dziwnych zachowaniach z podłączonym bojlerem 3-fazowy , chłopaki z Zamela obiecali się tym zająć i jeszcze nie było odpowiedzi .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”