ZAMEL MEW-01

aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 7:35 am

Dzień dobry,

Mam problem z MEW-01. Podłączyłem go, żeby monitorować pobór prądu przez pompę ciepła. W czasie kiedy pompa pracuje prawidłowo wskazuje energię, ale w czasie kiedy pompa jest w stanie spoczynku pokazuje energię ze znakiem -. Widać to na załączonym screenie. Gdzie może leżeć problem ?
Czy da się lub jest w planach opcja która będzie sumowała pobór ze wszystkich 3 faz ?
Załączniki
supla.jpg
supla.jpg (152.89 KiB) Przejrzano 453 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 01, 2019 7:38 am

aaa123 pisze:
czw sie 01, 2019 7:35 am
Dzień dobry,

Mam problem z MEW-01. Podłączyłem go, żeby monitorować pobór prądu przez pompę ciepła. W czasie kiedy pompa pracuje prawidłowo wskazuje energię, ale w czasie kiedy pompa jest w stanie spoczynku pokazuje energię ze znakiem -. Widać to na załączonym screenie. Gdzie może leżeć problem ?
Czy da się lub jest w planach opcja która będzie sumowała pobór ze wszystkich 3 faz ?
Z tym minusem zgłoszę Zamel-owi. Trzeba to zweryfikować skąd to się bierze. Fazy się sumują. Na samej górze w nagłówku jest "Energia czynna pobrana" i dotyczy to wszystkich faz. Moc czynna się nie sumuje. Są plany aby wyświetlać sumę ale weryfikuję jeszcze czy można to tak po prostu dodawać.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 85
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

czw sie 01, 2019 10:28 am

Witam. Prosiłbym jeszcze o screen, wtedy kiedy pompa pracuje. Oraz widok podłączenia przekładników i MEW-01.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 2:22 pm

miroph pisze:
czw sie 01, 2019 10:28 am
Witam. Prosiłbym jeszcze o screen, wtedy kiedy pompa pracuje. Oraz widok podłączenia przekładników i MEW-01.
Przesyłam zdjęcia podłączenia przekładników oraz screen podczas pracy pompy.
Załączniki
Screenshot_20190801-160315_SUPLA.jpg
Screenshot_20190801-160315_SUPLA.jpg (152.6 KiB) Przejrzano 381 razy
20190801_160553.jpg
20190801_160553.jpg (2.96 MiB) Przejrzano 381 razy
20190801_161105.jpg
20190801_161105.jpg (2.58 MiB) Przejrzano 381 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1011
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sie 01, 2019 4:17 pm

Ten przypadek jest jak mój ze strony 10 16.05.2019. 22.17 , gdy bojler nie grzeje , mew'ka pokazuje dziwne odczyty raz ujemne raz dodatnie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Patryk
Posty: 689
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sie 01, 2019 4:56 pm

Może "głupie" pytanie.
Ale nie macie może, zainstalowanych paneli solarnych lub jakieś turbinki wiatrowej, co wytwarza prąd ? I oddaje nadmiar do sieci.
aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 4:58 pm

Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 4:56 pm
Może "głupie" pytanie.
Ale nie macie może, zainstalowanych paneli solarnych lub jakieś turbinki wiatrowej, co wytwarza prąd ? I oddaje nadmiar do sieci.
Tak, mam instalacje fotowoltaiczną.
Patryk
Posty: 689
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sie 01, 2019 5:02 pm

No to sprawa wyjaśniona.
Jak oddajesz prąd do sieci, to wtedy MEW - ka to również zlicza.
aaa123
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 14, 2018 5:04 pm

czw sie 01, 2019 5:27 pm

Patryk pisze:
czw sie 01, 2019 5:02 pm
No to sprawa wyjaśniona.
Jak oddajesz prąd do sieci, to wtedy MEW - ka to również zlicza.
Kurcze, to bardzo niedobrze, kupiłem MEW-01, żeby wiedzieć ile prądu "pożera" pompa ciepła. Da się to jakoś inaczej skonfigurować ? Tak, żeby zliczało tylko prąd pobrany.

Chociaż nie wiem czy do końca to co piszesz jest prawdą ponieważ instalacja fotowoltaiczna dzieli równo prąd na fazy a wskazania na każdej fazie są inne, pobór prądu u mnie w domu to średnio 0,5 kW, fotowoltaika produkuje ok. 8 kw (oczywiście w słoneczny dzień) a te wartości na minusie są niewielkie - kilka/kilkanaście W na fazie 1 i 2 a na fazie 3 kilka/kilkanaście W na plusie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sie 01, 2019 5:42 pm

Na fazach będziesz miał minusy i plusy, ale wartości sumaryczne poszczególnych liczników się nie dodają. (Mew ma kilka liczników). Oznacza to, że „Energia czynna pobrana” pokazuje to co skonsumowałeś bez uwzględniania tego co oddałeś do sieci. Jest osobny licznik który zbiera energię czynną zwróconą ale on jeszcze się nie wyświetla w aplikacji pomimo, że się zlicza.

[edit]
„Energia czynna zwrócona” wyświetla się na poszczególnych fazach ale nie ma jej w nagłówku jako sumy faz.

Podsumowując. „Moc” na poszczególnych fazach pokazuje bilans tego co produkujesz i pobierasz ale „Energia czynna pobrana” to są kWh które pobierasz nie uwzględniając produkcji, a „Energia czynna zwrócona” to jest to co wyprodukowałeś nie uwzględniając poboru.
ODPOWIEDZ