ZAMEL MEW-01

paco52327
Posts: 13
Joined: Tue Apr 02, 2019 12:57 pm

Sun Aug 04, 2019 9:10 am

lesny8 wrote:
Sun Aug 04, 2019 9:07 am
A to masz ustawione?
Ehh obserwuję ten wątek od początku jakoś mi to umknęło, on już za duży, dzięki sprawdzę. Na usprawiedliwienie dodam, że przy tym poście nie miałem jeszcze mewki. Nie pomogło, i tak jak wpiszę prawidłowy adres to po wejściu na mewkę widzę na ikonie wykresów pasek postępu, jak wpiszę w miejsce adresu jakieś gowno to tego paska nie ma. Nadal brak danych dla wykresu. Z serwera natomiast dane są na bieżąco.
cdxa
Posts: 41
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Sat Aug 24, 2019 9:04 pm

Po dłuższym czasie znów wróciłem do badań mojego MEW01, który pokazuje dziwne wartości. Wcześniej na żarówce pokazywał mi VAR. Teraz nagrałem jak się zachowuje gdy przekładnik jest podłączony, ale nie założony na przewód. Dla upewnienia się że w obwodzie pomiarowym przekładnika nie dzieje się nic dziwnego podłączyłem z nim szeregowo amperomierz. Na amperomierzu prąd 0.19uA a na supli szaleństwo, czy to tak ma działać?

Pomiar miernikiem Sanwa PC5000a

Film:
https://youtu.be/6AiGi0oITsM
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Sat Aug 31, 2019 9:05 pm

Stałem się posiadaczem tego czujnika. Podłączyłem wszystko i z tego co sprawdziłem działa poprawnie.
Jednak mam kilka pytań:

1. Czy moc bierna zawsze jest z wartością ujemną ?
2. Czy jest możliwość ukrycia niektórych wartości jak np Energia czynna zwrócona itp
3. Czy jest możliwość zmiany nazwy faz. Obecnie jest to np FAZA 1 a chciałbym abym mógł sobie wpisać np Płyta indukcyjna, gniazdka, piekarnik itp.
4. Czu jest możliwość wyzerowania danej wartości, dla przykładu u mnie na Faza 2 nie wiem skąd mam 0,00020 kWh Energia czynna zwrócona.
5. Czy jest możliwość zaokrąglenia wyników np do-2 3 miejsc po przecinku
6. Czy gdy nie ma internetu to czujnik zapisuje sobie w pamięci dane a później je wysyła na serwer jak to z tym jest ?

Dodam że u mnie nie działa kasowanie historii, wchodziłem na stronę dałem kasuj historię, komunikat że została usunięta a dane jak były to dalej są.
Patryk
Posts: 352
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Aug 31, 2019 9:33 pm

lgorek wrote:
Sat Aug 31, 2019 9:05 pm
Stałem się posiadaczem tego czujnika. Podłączyłem wszystko i z tego co sprawdziłem działa poprawnie.
Jednak mam kilka pytań:

1. Czy moc bierna zawsze jest z wartością ujemną ?
2. Czy jest możliwość ukrycia niektórych wartości jak np Energia czynna zwrócona itp
3. Czy jest możliwość zmiany nazwy faz. Obecnie jest to np FAZA 1 a chciałbym abym mógł sobie wpisać np Płyta indukcyjna, gniazdka, piekarnik itp.
4. Czu jest możliwość wyzerowania danej wartości, dla przykładu u mnie na Faza 2 nie wiem skąd mam 0,00020 kWh Energia czynna zwrócona.
5. Czy jest możliwość zaokrąglenia wyników np do-2 3 miejsc po przecinku
6. Czy gdy nie ma internetu to czujnik zapisuje sobie w pamięci dane a później je wysyła na serwer jak to z tym jest ?

Dodam że u mnie nie działa kasowanie historii, wchodziłem na stronę dałem kasuj historię, komunikat że została usunięta a dane jak były to dalej są.
Mogę Ci odpowiedzieć na kilka pytań.
Bardziej szczegółowo na pewno uzyskasz od @pzygmunt.
Ad1. Moc bierna wyświetlana jest z minusem, jeżeli odbiornik ma "charakterystykę pojemnościową". Włącz np odkurzacz( charakterystyka indukcyjna), a zobaczysz, że moc bierna już nie bedzie ujemna.
Ad4. Wejdź w konfiguracje MEW-01 i wpisz dużymi literami RESET
Ad6. Tak.

Oraz piszesz
" Dodam że u mnie nie działa kasowanie historii, wchodziłem na stronę dałem kasuj historię, komunikat że została usunięta a dane jak były to dalej są. "
Odpowiedz - taka sama jak Ad4, czyli
Wejdź w konfiguracje MEW-01 i wpisz dużymi literami RESET
User avatar
pzygmunt
Posts: 6416
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Aug 31, 2019 11:10 pm

2,3 - na chwilę obecną nie ma takiej możliwości
5 - precyzja się sama zmniejsza (ilość miejsc po przecinki) wraz ze wzrostem wartości całkowitej
4 - może przy montażu miałeś przez chwilę odwrotnie przekładniki
6 - MEW przechowuje pomiary w swojej pamięci ale nie przechowuje historii. Jeżeli np przez godzinę nie będzie internetu, a przez ten czas zużyjesz 1kWh to wykres podzieli 1kWh przez 6 ponieważ historia zapisywana jest co 10 min i tak to narysuje. Czyli pomiar się nie „zgubi” ale historia będzie uśredniona.
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Mon Sep 02, 2019 8:27 am

Mam jeszcze jedno pytanie, obecnie jak mam wykres i pokazane są 3 fazy, gdy zaznacze obojętnie, którą to wyświetlana jest wartość całości a nie zaznaczonej fazy.

Poniżej zrzut ekranu zaznaczyłem każdą fazę z osobna i dostaje taki sam wynik czyli 0,67PLN oraz 1,12kWh

Czy jest to błąd w skrypcie ?
Screenshot_20190902-102105_SUPLA (Medium).jpg
Screenshot_20190902-102105_SUPLA (Medium).jpg (91.63 KiB) Viewed 131 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6416
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Sep 02, 2019 10:12 am

To jest domena tego komponentu, że nie zaznacza się cały słupek. Założenie jest takie by zawsze pokazywać sumę z wszystkich faz. Gdyby była możliwość zaznaczania poszczególnych faz to pojawiłby się problem z zaznaczaniem wszystkich.
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Mon Sep 02, 2019 11:17 am

pzygmunt wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:12 am
To jest domena tego komponentu, że nie zaznacza się cały słupek. Założenie jest takie by zawsze pokazywać sumę z wszystkich faz. Gdyby była możliwość zaznaczania poszczególnych faz to pojawiłby się problem z zaznaczaniem wszystkich.
I Tak i nie, obecnie jest trochę mylące, że możemy zaznaczać fazy, a wynik mamy całej pobranej energii. Warto było by rozważyć aby w tabelce po naciśnięciu na wykres pojawia nam się informacja szczegółowa do danej wartości czyli FAZA 1 zużycie 500kWh koszt 250zł, zużycie całkowite 1000kWh i koszt 500zł. Wtedy można sprawdzić dokładnie ile mamy zużycia na danej fazie. Bo w obecnym momencie historia jest można powiedzieć bez użyteczna dla poszczególnych faz jedynie dla całości.

Mamy plik CSV do pobrania z chmury ale może warto było by rozważyć aby z aplikacji sprawdzić w historii ile każda faza dała prądu.

Czyli coś jak na obrazku poniżej, mamy wszystkie informację, ewentualnie kolor tła dla razem byłby trochę inny. Wtedy mamy wszystkie potrzebne informację.
Faza1.jpg
Faza1.jpg (54.93 KiB) Viewed 104 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6416
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Sep 02, 2019 11:33 am

Aplikacja się cały czas rozwija. Uwzględnimy Twoją uwagę.
https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/113
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Thu Sep 05, 2019 8:39 pm

Już było o tym wspomniane przez innego użytkownika. Obsługa wielu taryf przydała by się i to bardzo. Bo jakby nie patrzeć niby pierdoła ale u mnie jest wszystko na prąd i dobrze było by wiedzieć ile tego prądu się zużywa w złotówkach. Obecnie mamy bardzo dokładny pomiar kWh jednak, kwota za prąd jest to w przybliżeniu. Bo może się okazać tak że 70-80% prądu możemy zużywać w niskiej taryfie przez co rzeczywisty rachunek może być z deka inny. Ważne aby był mniejszy ani jeżeli większy.
Post Reply