ZAMEL MEW-01

Awatar użytkownika
klew
Posty: 670
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 25, 2020 10:19 am

pzygmunt pisze:
pn lut 24, 2020 11:37 pm
... jeśli założymy, że częstotliwość bilansowania wektorowego będzie oscylować w okolicach sekundy to myśle, że wprowadzenie tego do MEW-a w formie aktualizacji oprogramowania byłoby do zrealizowania. Wtedy bilans byłby wysyłany do serwera jako dodatkowa wartość do tego co już jest.
Dokładność takiego przybliżenia zależy od tego jak szybko zmienia się produkcja i pobór w czasie.
Licznik liczący jednocześnie wektorowo i "nie-wektorowo" to byłaby fajna rzecz, tylko ludzie na różnych forach rozważaja np. sprawy sądowe związane ze stratami wynikającymi z rozliczania "nie-wektorowego". Problem jest taki, że aktualne przepisy są trochę niejasne i wszyscy (ministerstwo, prosumenci, URE) interpretują przepisy tak, że powinno być rozliczenie wektorowe, ale zakłady energetyczne (część) korzystają z tego, że przepisy nie są jasne i interpretują to jako tzw. "bilansowanie arytmetyczne".
Do sprawy w sądzie trzeba wykazać na jaką stratę zostaliśmy narażeni, aby mieć się o co sądzić. Większość ludzi nie ma jak tego ocenić, bo nie mają licznika z bilansowaniem wektorowym, a szacunki w excelu to nie dowód w sprawie.
Gdyby MEW miał bilansowanie wektorowe, to wg mnie musiałaby za tym iść jakaś oficjalna certyfikacja licznika, aby to miało ręce i nogi. Podejrzewam, że bilansowanie w sofcie co 1 s mogłoby nie przejść przez taką certyfikację licznika.
thn.technik
Posty: 10
Rejestracja: wt lut 18, 2020 6:10 pm

wt lut 25, 2020 2:46 pm

Cześć, jak dla mnie to wprowadzenie wykresu "bilans" (minutowy/godzinny/miesięczny/roczny) produkcji i zużycia z danych które już są obecnie dostępne był by wystarczającą pomocą przy określaniu czy jest się na + czy na -.
pzygmunt pisze:
pn lut 24, 2020 11:37 pm
... jeśli założymy, że częstotliwość bilansowania wektorowego będzie oscylować w okolicach sekundy to myśle, że wprowadzenie tego do MEW-a w formie aktualizacji oprogramowania byłoby do zrealizowania. Wtedy bilans byłby wysyłany do serwera jako dodatkowa wartość do tego co już jest.
Ja też uważam że jest to wystarczające przybliżenie i nie potrzeba na to żadnego certyfikatu. A jak niema certyfikatu to nie będzie można tego wykorzystać w sądzie i tyle :lol:

Nad "certyfikowanym" bilansem wektorowym to można się zastanawiać dopiero wtedy jak będzie oficjalny zapis w przepisach jak ma być to obliczane ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 670
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 25, 2020 5:07 pm

thn.technik pisze:
wt lut 25, 2020 2:46 pm


Nad "certyfikowanym" bilansem wektorowym to można się zastanawiać dopiero wtedy jak będzie oficjalny zapis w przepisach jak ma być to obliczane ;)
Bilansowanie wektorowe to nie jest kwestia prawa. Te dwie metody liczenia istnieją "na świecie" i wiele liczników pozwala na wybór metody liczenia. Także udostępnianie metody wektorowej w urządzeniu które jest licznikiem, wymaga spełnienia pewnych norm.
bodek256
Posty: 26
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

ndz mar 01, 2020 1:24 pm

Czy jest gdzieś opis wykresów licznika MEW 01
Np. jak chcę sprawdzić pobór miesięczny na wykresie to pokazuje mi się ta sama wartość jak przy produkcji.
ogniwo
Posty: 20
Rejestracja: wt sie 14, 2018 6:14 pm

czw mar 05, 2020 10:04 pm

Czy są jakieś skrypty do MEW-01?
Sobie wyobrażam takie coś, że jak MEW pokazuje że na fazie 1 jest produkcja powyżej np. 2500 W, to skrypt mi włącza grzałkę elektryczną.

Ktoś może uruchomił coś w tym stylu?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt mar 06, 2020 4:59 am

Hej. Nie ma takiej możliwości.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
bodek256
Posty: 26
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

pt mar 06, 2020 5:40 am

Co może być przyczyną, że licznik mew 01 zawyża produkcję w przeciągu 2 tygodni o 13 kW do wskazań licznika Otus 3 a zaniża pobór o 15 kW pomimo, że licznik ZE ma bilansowanie wektorowe PGE?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt mar 06, 2020 6:00 am

Sprawdź poprawność montażu przekładników - faza zasilająca musi pokrywać się z obwodem mierzonym.
Sprawdź kierunek montażu przekładników.
Daj screeny z aplikacji oraz zdjęcie z montażu monitora.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt mar 06, 2020 6:41 am

ogniwo pisze:
czw mar 05, 2020 10:04 pm
Czy są jakieś skrypty do MEW-01?
Sobie wyobrażam takie coś, że jak MEW pokazuje że na fazie 1 jest produkcja powyżej np. 2500 W, to skrypt mi włącza grzałkę elektryczną.

Ktoś może uruchomił coś w tym stylu?
A co będzie, jak masz akurat produkcję, grzałka się włączy, dostawca Internetu będzie miał awarię a Ciebie nie ma w domu?
Tao można byłoby zrobić, ale podstawowy warunek, jeśli brak aktualnych danych z licznika (Supli) to jednak wyłączam grzałkę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
juras
Posty: 77
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

pt mar 06, 2020 7:39 am

Wlasna instancja nie zniweluje tego typu problemow?
ODPOWIEDZ