ZAMEL MEW-01

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 06, 2020 7:43 am

Rozwiązuje
bodek256
Posty: 26
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

pt mar 06, 2020 8:46 am

miroph pisze:
pt mar 06, 2020 6:00 am
Sprawdź poprawność montażu przekładników - faza zasilająca musi pokrywać się z obwodem mierzonym.
Sprawdź kierunek montażu przekładników.
Daj screeny z aplikacji oraz zdjęcie z montażu monitora.
Podłączał mi to elektryk tak, że raczej dobrze podłączył. Sprawdzał aby faza zasilająca pokrywała się z obwodem mierzonym. Kierunek chyba też jest ok bo przy wyłącznej pv moc czynna nie jest z minusem. A jeżeli jest włączona pv to gdy dana faza dostaje więcej prądu z pv niż autokonsumpcja to jest znak minus.
Czy może być przyczyną to, że przedłużałem przewody od przekładników? (są zlutowane)
I może głupie pytanie, ale nie mogę dodać screenów, bo gdy wybieram dodaj plik telefon przekierowuje mnie do aparatu a nie do galerii.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt mar 06, 2020 9:00 am

Zmiana długości przewodu na krótszy nie powoduje zakłóceń, a wręcz wpływa pozytywnie na działanie przekładnika. Przy przedłużeniu będzie odwrotnie więc jak najbardziej może mieć to wpływ na zaniżanie wskazań.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 06, 2020 9:38 am

Osobiście znam przypadki gdzie elektrycy z uprawnieniami źle podłączyli MEW-a.
bodek256
Posty: 26
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

pt mar 06, 2020 9:48 am

pzygmunt pisze:
pt mar 06, 2020 9:38 am
Osobiście znam przypadki gdzie elektrycy z uprawnieniami źle podłączyli MEW-a.
Może mi Pan podpowiedzieć jak dodać screen? Tak jak pisałem wyżej, gdy chce dodać załącznik to telefon mnie przekierowuje do aparatu zamiast do galerii?
juras
Posty: 77
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

pt mar 06, 2020 11:07 am

To juz wina telefonu / przegladarki na telefonie a nie forum

Wlasnie sprawdzilem na Galaxy Note8 z Androidem 9 i wszystko dziala prawidlowo.

Załączniki -> Dodaj pliki -> (pojawia sie mozliwosc wyboru zrodla tj. aparat, pliki i rozne zainstalowane praogramy) Pliki - > (pojawia sie okno z najnowszymi plikami) wciskamy trzy kreseczki z lewej u gory i wybieramy co chcemy

Tak jest u mnie
bodek256
Posty: 26
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

pt mar 06, 2020 12:04 pm

juras pisze:
pt mar 06, 2020 11:07 am
To juz wina telefonu / przegladarki na telefonie a nie forum

Wlasnie sprawdzilem na Galaxy Note8 z Androidem 9 i wszystko dziala prawidlowo.

Załączniki -> Dodaj pliki -> (pojawia sie mozliwosc wyboru zrodla tj. aparat, pliki i rozne zainstalowane praogramy) Pliki - > (pojawia sie okno z najnowszymi plikami) wciskamy trzy kreseczki z lewej u gory i wybieramy co chcemy

Tak jest u mnie
Dzięki.
Wina przeglądarki.
rosol01
Posty: 10
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 9:45 pm

pn mar 23, 2020 10:29 pm

bodek256 pisze:
pt mar 06, 2020 5:40 am
Co może być przyczyną, że licznik mew 01 zawyża produkcję w przeciągu 2 tygodni o 13 kW do wskazań licznika Otus 3 a zaniża pobór o 15 kW pomimo, że licznik ZE ma bilansowanie wektorowe PGE?
miroph pisze:
pt mar 06, 2020 6:00 am
Sprawdź poprawność montażu przekładników - faza zasilająca musi pokrywać się z obwodem mierzonym.
Sprawdź kierunek montażu przekładników.
Daj screeny z aplikacji oraz zdjęcie z montażu monitora.
Tak jak @bodek256 mam przekłamania w odczycie energii pobranej i wytworzonej. Dziwne jest to, że wartości są zbliżone do tych podanych powyżej z tą różnicą, że u mnie obie wartości zawyża. Od razu podam, że MEW01 mam podłączony prawidłowo (sprawdzany kilkukrotnie różnymi przyrządami) i żeby bardziej zobrazować:
1. Wskazanie licznika rozliczeniowego z PGE w dniu 07.03.2020 - 1790,5 kWh - pobór
2. Wskazanie licznika rozliczeniowego z PGE w dniu 07.03.2020 - 50,8 kWh - energia oddana
3. Wskazanie j.w w dniu 23.03.2020 - 1997,8 kWh - pobór
4. Wskazanie j.w w dniu 23.03.2020 - 104,5kWh - oddana
Z tego wychodzi, że w okresie 2 tygodniu zużyłem 207,3 kWh, natomiast oddałem do sieci 53,7kWh
A teraz wskazania z MEW01
07.03.2020 - stan 3115,65kWh - pobór, 87,89kWh - oddane do sieci
23.07.2020 - stan 3335,48kWh - pobór, 154,44kWh - oddane do sieci
Wychodzi mi, że zużyłem 219,83kWh a oddałem do sieci 66,55kWh
Różnica wychodzi 12,53kWh na poborze i 12,85kWh na energii oddanej. MEW zawsze pokazuje więcej zarówno energii zużytej jak i oddanej.

I to mi się powtarza cyklicznie, oczywiście wartości się trochę wachają (bo różną mamy pogodę) ale w każdym miesiącu mam praktycznie taką samą różnicę na energii pobranej. Czy to jest normalne, to wygląda mi na jakiś błąd systemowy. I na pewno nie jest to różnica wynikająca z wektorowego czy też nie wektorowego bilansowania. Mogę nie mieć produkcji energii a różnice na poborze i tak występują w takich samych wartościach.
Gdzieś wcześniej czytałem w postach, że MEW oddzielnie podaję wartość pobranej energii oraz oddanej energii - czy to jest prawda? U mnie wygląda, że podaje tylko bilans, tzn. jeśli mam nadprodukcję to licznik nie poboru nie zwiększa mi się i odwrotnie.

pozdr.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 670
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 23, 2020 10:51 pm

rosol01 pisze:
pn mar 23, 2020 10:29 pm
Z tego wychodzi, że w okresie 2 tygodniu zużyłem 207,3 kWh, natomiast oddałem do sieci 53,7kWh
...
Wychodzi mi, że zużyłem 219,83kWh a oddałem do sieci 66,55kWh
Różnica wychodzi 12,53kWh na poborze i 12,85kWh na energii oddanej. MEW zawsze pokazuje więcej zarówno energii zużytej jak i oddanej.

I to mi się powtarza cyklicznie, oczywiście wartości się trochę wachają (bo różną mamy pogodę) ale w każdym miesiącu mam praktycznie taką samą różnicę na energii pobranej. Czy to jest normalne, to wygląda mi na jakiś błąd systemowy. I na pewno nie jest to różnica wynikająca z wektorowego czy też nie wektorowego bilansowania. Mogę nie mieć produkcji energii a różnice na poborze i tak występują w takich samych wartościach.
Gdzieś wcześniej czytałem w postach, że MEW oddzielnie podaję wartość pobranej energii oraz oddanej energii - czy to jest prawda? U mnie wygląda, że podaje tylko bilans, tzn. jeśli mam nadprodukcję to licznik nie poboru nie zwiększa mi się i odwrotnie.
To właśnie jest różnica wynikająca z różnych metod bilansowania.
Co prawda nadal masz rozjazd w wartościach o około 3 kWh, ale reszta się prawie idealnie zgadza.

MEW bilansuje każdą fazę osobno. Na jednej fazie (czyli na jednym przewodzie) energia elektryczna płynie tylko w jedną stronę. Jak masz nadprodukcję, to będzie płynęła do sieci, a jak pobór jest większy, to będziesz pobierał z sieci. Dlatego na jednej fazie możesz widzieć tylko ruch w jedną lub w drugą stronę, ale nigdy w obu kierunkach na raz.
Natomiast w tym samym czasie na innej fazie energia może płynąć w drugą stronę - to jest coś co przy bialnsowaniu wektorowym nie występuje.
W wektorowym zawsze widzisz albo pobór na wszystkich fazach, albo produkcję na wszystkich fazach.
rosol01
Posty: 10
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 9:45 pm

wt mar 24, 2020 8:18 am

To ciekawe jak wytłumaczysz inne wskazania na poborze w przypadku braku produkcji. Fotowoltaike mam od 1 grudnia 2019 a licznik Mew od 1 września 2019. W tych miesiącach był tylko pobór a co miesiąc miałem dokładnie to samo ok 24 kWh różnicy we wskazaniach w każdym miesiącu. To też jest bilansowanie wektorowe lub jego brak? Ten stan się utrzymuje w tą różnicą że na fotowoltaike też doszło mi ok 24kWh miesięcznie różnicy pomiędzy licznikami.
ODPOWIEDZ