ZAMEL MEW-01

elmaya
Posty: 812
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob kwie 25, 2020 6:35 pm

If the transformer works the same with two wires, I wonder what power factors will show wire 1 or wire2?
I'm afraid it's not that simple.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 278
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob kwie 25, 2020 7:17 pm

Nie gawarantuję poprawnej pracy urządzenia przy dwóch przewodach w przekladniku. W przekładnikach ma znajdować się jeden przewód. Wydaje mi się, że dalsze drążenie tematu nie ma sensu.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

sob kwie 25, 2020 7:30 pm

thn.technik pisze:
sob kwie 25, 2020 6:33 pm
forall pisze:
sob kwie 25, 2020 6:14 pm
Zdjecię rozdzielni
Możesz podpisać na zdjęciu do jakich zacisków są podłączone przekładniki?
Jeśli przekładniki to cewki to są one podłączone do S1/S2/I1, S1/S2/I2... to jest dół MEW-01.
mcikos
Posty: 17
Rejestracja: czw kwie 23, 2020 1:08 pm

sob kwie 25, 2020 7:57 pm

forall pisze:
sob kwie 25, 2020 7:30 pm
thn.technik pisze:
sob kwie 25, 2020 6:33 pm
forall pisze:
sob kwie 25, 2020 6:14 pm
Zdjecię rozdzielni
Możesz podpisać na zdjęciu do jakich zacisków są podłączone przekładniki?
Jeśli przekładniki to cewki to są one podłączone do S1/S2/I1, S1/S2/I2... to jest dół MEW-01.
Ten przekładnik wpięty do S1/S2/l1 musi być na przewodzie tej samej fazy co wejście V1 itd.
Czyli jak pomierzysz napięcie między tym przewodem a zaciskiem V1 powinno być 0.
bodek256
Posty: 30
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

ndz maja 03, 2020 1:24 pm

Czy trwają jakieś prace w kierunku przydatności licznika MEW 01 przy instalacji PV, gdy z ZE rozliczamy się wg
bilansowania wektorowego?
Różnica wskazań energii oddanej i pobranej przy PV pomiędzy licznikiem ZE a MEW jest tak duża, że póki co to licznik mew jest zbędnym- drogim bajerem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 03, 2020 2:51 pm

Jesteś pewien, że różnica wynika z braku bilansowania między fazowego, a nie z błędnego podłączenia ?
Trwają prace nad rozszerzeniem informacji przesyłanych przez liczniki o wartość bilansu międzyfazowego. To czy zostanie to wprowadzone
w MEW-01 nie zależy tylko od nas, ale temat jest weryfikowany.
bdkacz
Posty: 24
Rejestracja: sob gru 21, 2019 7:41 am

ndz maja 03, 2020 8:49 pm

pzygmunt pisze:
ndz maja 03, 2020 2:51 pm
Jesteś pewien, że różnica wynika z braku bilansowania między fazowego, a nie z błędnego podłączenia ?
Trwają prace nad rozszerzeniem informacji przesyłanych przez liczniki o wartość bilansu międzyfazowego. To czy zostanie to wprowadzone
w MEW-01 nie zależy tylko od nas, ale temat jest weryfikowany.
Ostatni m-c rozjazd miedzy MEWem,a licznikiem PGE dziennie na poborze średnio 18,6%, na oddaniu 9,4%
Z rzeczy, ktore zawazylem u siebie to rozjazd wzrasta wraz ze wzrostem autokonsumpcji - jak ktoregos dnia autokonsumpcja w gore to i rozjazd miedzy licznikiem i MEWem danego dnia wiekszy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 03, 2020 8:53 pm

Mi to cały czas wyglada na błędne podłączenie. Za duże różnice. Przygotuje eksperymentalną wersje firmware-u dla MEW-a z dodatkowym licznikiem bilansu międzyfazowego i zobaczymy jakie będą wyniki.
bodek256
Posty: 30
Rejestracja: śr wrz 19, 2018 1:23 am

ndz maja 03, 2020 9:14 pm

Jest dokładnie tak jak pisze bdkacz.
Różnica między wskazaniami licznika ZE a MEW od 14 lutego - pobór mew zawyża o 73 Kwh a oddana zawyża o 67 Kwh
Jest na 100 % prawidłowo podłączony.
bdkacz
Posty: 24
Rejestracja: sob gru 21, 2019 7:41 am

ndz maja 03, 2020 10:42 pm

pzygmunt pisze:
ndz maja 03, 2020 8:53 pm
Mi to cały czas wyglada na błędne podłączenie. Za duże różnice. Przygotuje eksperymentalną wersje firmware-u dla MEW-a z dodatkowym licznikiem bilansu międzyfazowego i zobaczymy jakie będą wyniki.
Podłączone jet OK na 100 %. Tak duza roznica wynika zapewne z tego,ze 3/4 obciazenia mam na jednej fazie
ODPOWIEDZ