ZAMEL MEW-01

bdkacz
Posty: 24
Rejestracja: sob gru 21, 2019 7:41 am

pn maja 04, 2020 10:12 am

pzygmunt pisze:
pn maja 04, 2020 10:10 am
Ile to jest procentowo ?

ok 1,55%,co by sie zgadzalo ze specyfikacja,ktora mowi o 2% błędzie
Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn maja 04, 2020 12:03 pm

bdkacz pisze:
pn maja 04, 2020 10:02 am
klew pisze:
pn maja 04, 2020 6:18 am
Natomiast różnica w produkcji i różnica w oddaniu do sieci powinna być taka sama i ich bilans jest tym co możemy zaoszczędzić na bilansowaniu wektorowym.
To u mnie jest prawie identycznie w skali miesiaca pobranie roznica 44,43 kWh, oddanie roznica 43,74 kWh, ale 1,55% to mozna zwalic na dokladnosc urzadzenia
% nie powinien być liczony od różnicy w poborze i oddaniu, ale od wskazań na licznikach - więc ta wartość będzie jeszcze mniejsza.
Poza tym błąd pomiarowy występuje zarówno po stronie MEW-a, jak i po stronie licznika energetyki.

Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
bdkacz
Posty: 24
Rejestracja: sob gru 21, 2019 7:41 am

pn maja 04, 2020 1:09 pm

klew pisze:
pn maja 04, 2020 12:03 pm

Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
Swoja droga to niezle te inne OSD rypia klientow na tym bilansowaniu arytmetycznym - 40 kWh *12 m-cy to mamy 480 kWh liczac po 70 gr to jest 336 zł rocznie :) Wychodzi,ze poza PGE wypadalo by dokladac 1-2 panele na potrzeby wyrownania strat z bilansowania :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn maja 04, 2020 1:17 pm

bdkacz pisze:
pn maja 04, 2020 1:09 pm
klew pisze:
pn maja 04, 2020 12:03 pm

Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
Swoja droga to niezle te inne OSD rypia klientow na tym bilansowaniu arytmetycznym - 40 kWh *12 m-cy to mamy 480 kWh liczac po 70 gr to jest 336 zł rocznie :)
Trochę inaczej - to co nie wpada w bilansowanie wektorowe, jest traktowane jako oddane do i pobrane z magazynu. Więc "tylko" za 20% tej wartości dopłacamy. U mnie prąd kosztuje koło 60 gr (w G11), więc 57,6 zł strat ;). Też sporo, ale nie aż tyle.
Kolejna sprawa to pytanie na ile masz równomiernie obciążone fazy. To łatwo sprawdzić w MEW-ie.
bdkacz
Posty: 24
Rejestracja: sob gru 21, 2019 7:41 am

pn maja 04, 2020 1:23 pm

klew pisze:
pn maja 04, 2020 1:17 pm

Trochę inaczej - to co nie wpada w bilansowanie wektorowe, jest traktowane jako oddane do i pobrane z magazynu. Więc "tylko" za 20% tej wartości dopłacamy. U mnie prąd kosztuje koło 60 gr (w G11), więc 57,6 zł strat ;). Też sporo, ale nie aż tyle.
Kolejna sprawa to pytanie na ile masz równomiernie obciążone fazy. To łatwo sprawdzić w MEW-ie.
Juz pisalem,ze mam znacznie nierowno dlatego sie ciesze,ze jestem w PGE i nie musze ciagnac nowego kabla miedzy rozdzielniami na gwalt,zeby wyrownac obciazenie - moge to zrobic przy okazji remontu ;)
Załączniki
Screenshot_2020-05-04-18-12-13-938_org.supla.android.jpg
Screenshot_2020-05-04-18-12-13-938_org.supla.android.jpg (265.03 KiB) Przejrzano 223 razy
m.adamus@wp.pl
Posty: 2
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:56 pm

wt maja 12, 2020 7:57 am

Temat może z innej beczki. Mam fotowoltaikę i MEW-01 sprawdza się u mnie bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę z rozjazdów między licznikiem PGE a Zamelem, ale u mnie akurat PGE liczy bardziej dla mnie korzystnie.

Problemem u mnie jest to, że sieć PGE nie należy do najnowszych i najbardziej wydajnych. Często zdarzają się wyłączenia. Problemem jest to, że falownik od fotowoltaiki co jakiś czas raportuje błędy sieci: GridF.OutLim, GridV.Out.Lim.

Pytanie, czy byłaby taka opcja, aby dodać zakładkę "Błędy" (obok guzika wykresy), gdzie rejestrowane byłyby odchylenia od normy - przynajmniej napięcia i częstotliwości? BYłoby to wspaniałe narzędzie do przedstawienia ewentualnej reklamacji do dostawcy. Obecnie mam tylko rodzaj błędu na inwerterze i czas wystąpienia. Żadnych wartości. Przy okazji mógłbym stwierdzić, czy problem jest po stronie dostawcy, czy coś się dzieje u mnie z instalacją wewnętrzną.

Zarzucam temat do przemyślenia.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 278
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt maja 12, 2020 8:08 am

Hej. To już się musi wypowiedzieć kolega Przemek.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 12, 2020 8:29 am

m.adamus@wp.pl pisze:
wt maja 12, 2020 7:57 am
Temat może z innej beczki. Mam fotowoltaikę i MEW-01 sprawdza się u mnie bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę z rozjazdów między licznikiem PGE a Zamelem, ale u mnie akurat PGE liczy bardziej dla mnie korzystnie.

Problemem u mnie jest to, że sieć PGE nie należy do najnowszych i najbardziej wydajnych. Często zdarzają się wyłączenia. Problemem jest to, że falownik od fotowoltaiki co jakiś czas raportuje błędy sieci: GridF.OutLim, GridV.Out.Lim.

Pytanie, czy byłaby taka opcja, aby dodać zakładkę "Błędy" (obok guzika wykresy), gdzie rejestrowane byłyby odchylenia od normy - przynajmniej napięcia i częstotliwości? BYłoby to wspaniałe narzędzie do przedstawienia ewentualnej reklamacji do dostawcy. Obecnie mam tylko rodzaj błędu na inwerterze i czas wystąpienia. Żadnych wartości. Przy okazji mógłbym stwierdzić, czy problem jest po stronie dostawcy, czy coś się dzieje u mnie z instalacją wewnętrzną.

Zarzucam temat do przemyślenia.
Musiałbyś przygotować jakiś skrypt, który w momencie wystąpienia błędu zapisze błąd w jakimś logu wraz z danymi jakie odczytuje MEW. Wtedy musiałbyś mieć serwer u siebie lokalnie aby odwołać się do API. Ewentualnie można pomyśleć o jakiejś wersji MEW-a, która poza wysyłaniem danych do Supli udostępniałaby bieżące dane poprzez http. Należałoby tylko ustalić czy MEW przy tym co już tam jest liczone uciągnie dodatkowo http.
forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

pt maja 22, 2020 12:58 pm

Mam pytanie co jaki czas MEW-01 wysyłane dane do chmury.. Sprawdziłęm dzisiaj ostatnie połączenie i było z przed tygodnia.. na razie MEW jest podłączony do WIFI a internet robi router LTE.. ale mam tam dwie kamery, które cały czas działaja poprawnie...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 22, 2020 1:08 pm

Co 5 sekund. Chmura zapisuje pomiary co 10 min w bazie. Ostatnie połączenie sprzed tygodnia określa moment w którym nawiązano połączenie. Jeśli MEW jest online to znaczy, że od tygodnia ani razu się nie rozłączył. Jeśli offline to po tej dacie nie ustalisz kiedy się rozłączył.
ODPOWIEDZ