ZAMEL MEW-01

forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

sob maja 23, 2020 1:32 pm

@miroph - pożyczyłem czajnik elektryczny i zrobiłem test kolejny... I już tego nie rozumiem..
Poprzednie testy robiłem wpinając sie w gniazdko elektryczne na szkrzynce siłowej...
Teraz się wpiąłem do normalnego gniazdka w altance i takie screeny są.. Tutaj to wygląda jakby działało....
Załączniki
Screenshot_20200523-152208.jpg
Screenshot_20200523-152208.jpg (260.22 KiB) Przejrzano 64 razy
Screenshot_20200523-152202.jpg
Screenshot_20200523-152202.jpg (263.11 KiB) Przejrzano 64 razy
Screenshot_20200523-152156.jpg
Screenshot_20200523-152156.jpg (259.51 KiB) Przejrzano 64 razy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 278
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob maja 23, 2020 1:54 pm

Dlatego piszę aby sprawdził to kumaty elektryk. Ewidentnie widać, że gdzieś jest błąd w podłączeniu lub w instalacji.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

sob maja 23, 2020 2:23 pm

@miroph - elektryk kumaty, tylko może urządzenie za nowe, akurat dał pech że licznik mi założyli jak skończył już pracę...
Eh podłączyłem odkurzacz tam gdzie wcześniej czajnik i juz ta sama faza a moc czynna i bierna dodatnie wartości a przy czajniku była ujemna...
Załączniki
Screenshot_20200523-160847.jpg
Screenshot_20200523-160847.jpg (260.33 KiB) Przejrzano 58 razy
Screenshot_20200523-160852.jpg
Screenshot_20200523-160852.jpg (262.38 KiB) Przejrzano 58 razy
Screenshot_20200523-160900.jpg
Screenshot_20200523-160900.jpg (264.72 KiB) Przejrzano 58 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 23, 2020 2:25 pm

Zaopatrz się w multimetr. Pożycz od sąsiada jak nie masz. Ustaw pomiar napięcia AC (symbol ~). Załóżmy, że kolory sond multimetu to czarna i czerwona.

Czerwoną podłączasz do zacisku V1 w MEW-01, a czarną do N w MEW-01. Powinno pokazać około 240V. Mamy próbę czy miernik poprawnie pokazuje za sobą.

Następnie pozostawiasz czerwoną na V1, a czarną podłączasz gdzieś do jakiegoś zacisku gdzie jest podłączony przewód na którym jest założony przekładnik I1. Powinno pokazać 0V.

Dalej.. Czerwoną do V2, a czarną do zacisku gdzie jest podłączony przewód na którym jest założony przekładnik I2. Również powinno pokazać 0V.

Na koniec czerwoną do V3, a czarną do zacisku gdzie jest podłączony przewód na którym jest założony przekładnik I3. Analogicznie jak wyżej, multimetr powinien pokazać 0V.

Jeśli w teście V1 lub V2 lub V3 pojawi się 400v zamiast 0V to oznacza, że pomieszane są przekładniki i trzeba je tak pozamieniać miejscami by zawsze pojawiało się 0V.

Jeśli w powyższym teście nie było błędu to należy upewnić się, że przekładniki założone są na przewodach zasilających budynek. Możesz po prostu zlokalizować główny wyłącznik różnicowy prądowy tzw. różnicowkę i na przewodach wyjściowych lub wejściowych (jak wolisz) zakładasz przekładniki i powtarzasz test o którym pisałem na początku.
forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

sob maja 23, 2020 3:54 pm

@pzygmunt, był kolega ich na wszystkie możliwe sposoby sprawdził połączenie i w skrzynce jest ok..
Cewki są założone na poszczególne kable na wejściu poprawnie, każdy na osobny kabel..
Akurat dopiero dom jest na wykończeniu i nie mam gniazdek tylko mam w garażu gniazdo siłowe i w nim dwa gniazdka elektryczne w zależności w którą stronę przekręcę pokrętło na takiej fazie mam pobór, tylko wtedy na innej przy mocy czynnej pojawią się minus.
Pytanie dlaczego, gdzie jest jakieś zakłócenie..... koło -5W na jednej z faz, leci coś na 1szej zakłócenie jest na drugiej i na odwrót....
Załączniki
IMG_20200523_172653.jpg
IMG_20200523_172653.jpg (2.39 MiB) Przejrzano 47 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 23, 2020 4:18 pm

Zrobiłeś pomiary tak jak napisałem wyżej ?
forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

sob maja 23, 2020 5:15 pm

Tak zrobiliśmy pomiary, według tego co napisałeś.... I połączenie w skrzynce jest ok, tak stwierdził wczoraj elektryk, no i dzisiaj kolega to samo potwierdził... Przy uruchomieniu czajnika pojawiają się zakłócenia tak jakby na fazie przeważnie w okolicy 5W.. Kolega ma podjechać i zrobimy pomiar jak się wepnie żarówka jak najbliżej skrzynki, zobaczymy co wtedy pokaże.... Tak jakby przy dużym prądzie pojawiały się zakłócenia....
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 250
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob maja 23, 2020 5:17 pm

A kolorki kabli od cewek dobrze są podpięte do właściwych styków i strzałki w kierunku przepływu prądu na cewkach zgadzają się z przebiegiem instalacji?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 23, 2020 5:59 pm

Zorganizuj sobie kilka osobnych przewodów, tak aby N i L były osobno. Do tego jakieś gniazdko luzem.
Odłącz od MEW-a dwa przekładniki i podłącz tak jak na poniższym "schemacie".
Podłącz Twój odbiornik i sprawdź co pokazuje aplikacja.
Załączniki
mew-test.png
mew-test.png (207.69 KiB) Przejrzano 24 razy
forall
Posty: 40
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

sob maja 23, 2020 6:29 pm

Goral64 pisze:
sob maja 23, 2020 5:17 pm
A kolorki kabli od cewek dobrze są podpięte do właściwych styków i strzałki w kierunku przepływu prądu na cewkach zgadzają się z przebiegiem instalacji?
Tak, to też było sprawdzane... Jest ok...
ODPOWIEDZ