MEW-01 - przedpremierowe uwagi

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1780
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn sty 21, 2019 4:46 pm

@Ernest poniżej moje uwagi po instalacji i 3h testów.
  • kuźwa co tyle prądu zużywa??!!
  • Przekładniki mogłyby (choć pewnie nie mogą) być mniejsze - ciężko to wepchać do zwoju grubych przewodów.
  • podbisy przyłączy przekładników l1a, l1b zmieniłbym na l1r i l1b (red, black), żeby nie było wątpliwości jak podpinać; chyba że to jest oczywiste/standardowe a moje wątpliwości wynikają z mojej niewiedzy
  • w aplikacji na ekranie głównym wyświetlanie kWh nic nie mówi. Co z tego że po miesiącu tam będzie 100kWh czy tam ile? Żeby być podobnym do innych kanałów suplowych, trzeba tam pokazywać aktualne zużycie - cokolwiek to znaczy. Teraz to tak jakby na ekranie głównym pokazywać średnią temperaturę a tą live masz dopiero po wejściu w szczegóły. Tyle że rozmawiałem z Przemkiem i nie wiemy jak to pokazać - czy jak mam 3 fazy po 1A w danym momencie każda to można pokazać że obecne natężenie to 3A? Dowiedzieliśmy się, że nie. Co wobec tego pokazać na ekranie głównym żeby zobrazować "aktualne zużycie prądu", czyli wartość, która pokaże że "teraz zużywam więcej niż przedtem" w sumie na wszystkich fazach? Jesteśmy za ciency żeby to stwierdzić :-D
  • jak już podpowiesz jak prezentować zbiorcze użycie ze wszystkich faz, fajnie też zobaczyć każdy z tych szczegółów w kontekście wszystkich (o ile to możliwe) oprócz aktualnej możliwości pokazania każdej z nich; myślmy o naszych Żonach - nie każdy chce wiedzieć co to faza ;-)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn sty 21, 2019 5:25 pm

Jeżeli już to widziałbym w stylu podzielenia okna głównego na trzy czyli | faza1 | faza2 | faza3 | (bo tak to się fachowo nazywa) i w każdym aktualny pobór, ewentualnie możliwość zmian tych nazw.
Natomiast ta suma z jakiegoś okresu najlepiej jakby można ustawiać najlepiej datę lub chociaż długość cyklu - dni?
Możliwość ustawienia kiedy ma rozpocząć się ten cykl nie wiem czy to się da bez zegara bo tu chyba go nie ma, ale wtedy można by porównywać wartość z miesiąca czy dwóch tak jak są faktury.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 87
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn sty 21, 2019 9:04 pm

Pozwolę sobie odpowiedzieć na jeden punkt z uwag. A mianowicie chodzi o oznaczenie koloru przewodów przekładników. Zawsze mogą pojawić się przekładniki z innymi kolorami przewodow. A znając prawo Murphie'ego to się pojawią i wtedy będzie kłopot. W instrukcji będzie zamieszczone jakie kolory pod jakie zaciski. 8-)

A tak na marginesie, to nie chcę wiedzieć jakie wartości pokazują urządzenia klasy B. 😉
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2019 9:10 pm przez miroph, łącznie zmieniany 1 raz.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 487
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn sty 21, 2019 9:08 pm

Niestety nie złapałem się na MEW-01, ale na ekranie głównym powinien być aktualny pobór mocy w Watach. Szary kowalski nie będzie wiedział ze 10 Amper to 2300 Wat dla jednej fazy, bo znowu 10A mierzone dla siły to już 4400W. I podawałbym to w Watach a nie w kilo Watach, co by Kowalski wiedział ze te 2300 W to spora wartość a nie tylko 2,3kW.
Taki wynik mógłby być nawet sumą dla trzech faz, lub jeden pod drugim dla każdej oddzielnie.
Wchodząc głębiej może być aktualne napięcia, prądy i inne te wartości które bada MEW-01.
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pn sty 21, 2019 9:20 pm

Tez mi sie wydaje ze podstawowe info to powinna byc chwilowa wartosc poboru pradu w Watach...

Dzis czasem uzywam miernika gniazdkowego. On na pierwszym ekranie pokazuje aktualne napiecie w Voltach.
Ale jak go uzywam to od razu przeklikuje go do pozycji biezacy pobor w Watach.
Wowczas wiem ile pradu zjada podlaczony odbiornik.
Oprocz tego licznik godzinowy, dzienny, tygodniowy i miesieczny zuzycia calkowitego w KWh i mozliwosc zdefiniowania ceny 1 KWh zeby zobaczyc zuzycie w zlotowkach.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 21, 2019 9:29 pm

Dodatkowo pobór mocy w Watach będzie przemawiał do żon. 1500W to np. suszarka na full, 100W to "stara" żarówka, itp. :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1780
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn sty 21, 2019 9:35 pm

Czyli "Moc czynną" można sumować ze wszystkich faz i będzie to poprawny wynik zużycia w danym momencie? Na chłopski rozum tak, ale... wiadomo ;-)


Screenshot_20190121-223026.png
Screenshot_20190121-223026.png (134.04 KiB) Przejrzano 1793 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 487
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn sty 21, 2019 9:41 pm

Nie rozumiem trochę tych wartości.
Na załączonym screenie masz napięcie 248,01V (troszkę sporę jak na 230V) i prąd 0,863A.
Więc 248,01*0,863=214,03263 Wat a takiej wartości nie widzę :(
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn sty 21, 2019 9:41 pm

Dosyć wysokie masz napięcie.
U mnie wartości wyglądają zupełnie inaczej, wychodzi, że oddaję prąd?
przynajmniej na jednej fazie
podmieniłem plik bo tam słabo było widać
Załączniki
Screenshot_20190121-222421a.jpg
Screenshot_20190121-222421a.jpg (99.42 KiB) Przejrzano 1773 razy
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2019 9:46 pm przez wojtas567, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn sty 21, 2019 9:43 pm

Lector pisze:
pn sty 21, 2019 9:41 pm
Nie rozumiem trochę tych wartości.
Na załączonym screenie masz napięcie 248,01V (troszkę sporę jak na 230V) i prąd 0,863A.
Więc 248,01*0,863=214,03263 Wat a takiej wartości nie widzę :(
Zobacz współczynnik mocy, kąt fazowy... może ci rozjaśni
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ