MEW-01 przez API

rosol01
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 9:45 pm

pn mar 16, 2020 9:09 pm

Witam,
ja zrobiłem to trochę inaczej. Doczytałem, że w HA istnieje taka integracja utility_meter która załatwia wszystko. Wystarczy w configuration.yaml wstawić swoje sensory odczytu mocy (automatycznie przelicza z kW na kWh):

Kod: Zaznacz cały

utility_meter:
  supla_energia_dzien:
    source: sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy
    cycle: daily
  supla_energia_mc:
    source: sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy
    cycle: monthly
W efekcie uzyskuję dzienne i miesięczne zużycia w automacie. Jest co prawda pewien problem, który zauważyłem w przypadku braku łączności z serwerem supli - mianowicie mogą pojawiać się jakieś dziwne odczyty danego dnia, później się normuje i jest ok. Jeszcze nie wiem jak to obejść, może wysyłanie do mqtt jest lepsze.

pozdr.
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pn mar 16, 2020 9:40 pm

dokladnie - na początku uzywalem utility_meter i generalnie działa ok. Ale w przypadku:
- braku lacznosci z supla (HA widzi to jako stan zero)
- robienia restartów HA - czeste jak sie robi zmiany konfiguracji
utility meter za dany dzien wariuje i podaje bledne dane + dane miesieczne totalnie sie rozjezdzaja.

Wiecej o problemach z utility meter tu: https://community.home-assistant.io/t/u ... tart/97712.

Moj config jest oparty na sensorze ktory pobiera REST'owo dane z supla cloud bezposrednio do HA. Tu opisalem config viewtopic.php?p=56454#p56454 i w zasadzie go nie zmieniam.

W miedzyczasie wyszlo ze utility_meter to słabe rozwiazanie wiec obszedłem to via wrzucanie stanu licznika do lokalnego servera MQTT.

Zasada ogolna jest taka ze automatyzacja wrzuca na koniec dnia, m-ca i roku stan z licznika
Potem majac ten stan w MQTT kolejnym sensorem robie proste działanie np:
- stan zuzycia dzis (sensor.zuzycie_dzis = sensor.stan_licznika_aktualny minus sensor.stan_licznika_z_konca_poprzedniego_dnia)
- stan zuzycia m-c aktualny (sensor.zuzycie_miesiac_aktualny = sensor.stan_licznika_aktualny minus sensor.stan_licznika_z_konca_poprzedniego_m-ca)
- stan zuzycia rok (sensor.zuzycie_rok_aktualny = sensor.stan_licznika_aktualny minus sensor.stan_licznika_z_konca_poprzedniego_roku)

Oczywiscie w HA to troche wiecej pisania yamla. + w kodzie jest np zapisywanie w mqtt poprzednich miesiecy czy np przedwczoraj - ale jak ktos juz troche tego liznal to rozkmini te liczenie.
Ostatnio zmieniony sob kwie 25, 2020 6:09 am przez Pan O, łącznie zmieniany 1 raz.
cpu
Posty: 5
Rejestracja: sob sty 25, 2020 9:51 pm

śr mar 18, 2020 9:27 am

Wiekszosc rzeczy dziala niestety po restarcie i w ciagu dnia losowo ginie stan roczny i bierzacego miesiaca - mozesz na to cos pomoc?
Jedyne rozwiazanie to ustawienie ponowne stanu przez MQTT - stan rok i stan miesiac
Załączniki
MEW-01.jpg
MEW-01.jpg (52.77 KiB) Przejrzano 148860 razy
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

śr kwie 01, 2020 7:12 pm

nie wiem jaki server MQTT masz (wbudowany w HA? wlasny?)
generalnie w automatyzacjach wrzucam wysyłanie statusu licznika z flagą: 'retain: true'.
Wtedy nie powinno resetowac stanu. Pobaw sie tez godzinami w automatyzacji (w jakiej kolejnosci co wrzucasz).
Plus sparwdzaj co masz zaraportowane w MQTT w ..../timestamp_raportu/

---
ciekawostka - o wiele ciekawiej sie wizualizuje dane z MEW-01>Supla->REST->HA w Grafanie:
1.png
1.png (205.79 KiB) Przejrzano 148773 razy
2.png
2.png (163.16 KiB) Przejrzano 148773 razy
3.png
3.png (119.43 KiB) Przejrzano 148773 razy
cpu
Posty: 5
Rejestracja: sob sty 25, 2020 9:51 pm

czw kwie 02, 2020 9:01 am

Wyglada to duzo lepiej z Grafany, MQTT to Mosquitto broker zainstalowany z repo dodatkow do hassio.
Nie wiem dlaczego ale cos nie chcialo sie zapisac mimo flagi retain ktora byla od poczatku - teraz sytuacja jest opanowana... ale stan na nowy miesiac sie nie zerowal - musialem recznie 2 kwietnie odpalic te automatyzacje i OK wiec nie wiem dlaczego bylo nie tak cos - szablon dla dnia mam taki jak Ty - value_template: "{{ now().day == 1 }}" i mimo tego 1 kwietnia nie uruchomil sie...
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pt kwie 24, 2020 8:14 am

cpu pisze:
czw kwie 02, 2020 9:01 am
.... mimo tego 1 kwietnia nie uruchomil sie...
Klasyk z HA - sparwdzaj czy Autmotazycje sa przeładowane i czy są właczone (konfiguracja-Automatyzacje)

W zeszłym tygodniu zainstalowałem juz sobie na działce drugi licznik i mam teraz HA dwa(?ie) działające MEW-y. Super narzedzie do pilnowania kosztów i łapania zużycia po urządzeniach.

Brakuje tylko takich feature'ów jak np w smappee gdzie na podstawie sposobu zuzycia soft rozpoznaje jaki to typ urzadzenia ma pobor (typu lodowka, klima, oswietlenie, kuchenka elektryczna i wyswietla zuzycie na podstawie kategorii urzadzen odbiorczych w domu...
mcikos
Posty: 17
Rejestracja: czw kwie 23, 2020 1:08 pm

sob kwie 25, 2020 8:00 pm

No jak by to miał to był by nie do pobicia :)
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn kwie 27, 2020 11:16 am

A czy istnieje szansa na rozszerzenie integracji w HA o stacje pogodowa?
Lub napisanie pełnej integracji dla wszystkich urządzeń Supli?
Było by to chyba najlepsze rozwiązanie i rozpowszechniło by Suple wśród użytkowników HA.
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pn kwie 27, 2020 4:46 pm

jaka stacja?
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn kwie 27, 2020 4:58 pm

Na przykład taka 🙂
Chodzi o to aby wszystkie urządzenia dostępne w supli działały na HA.
Załączniki
Screenshot_20200427_185640_org.supla.android.jpg
Screenshot_20200427_185640_org.supla.android.jpg (217.03 KiB) Przejrzano 671 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”